25.4 C
Willemstad
• maandag 30 januari 2023

PBC | Dagje vrij voor Oranjes

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De koninklijke familie kan vandaag even op adem komen. Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben geen activiteiten op de planning staan. Vanmiddag...

PBC | Winstbelasting Curaçao zeven procent omlaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao verlaagt de winstbelasting voor ondernemers van 22 naar vijftien procent. De verlaging geldt voor de eerste 500.000 gulden. Dat meldt het ministerie van...

AD | Op Bonaire hoort Amalia overal haar eigen naam

Jeroen Schmale | Algemeen Dagblad De introductiereis van prinses Amalia met haar ouders op de Antillen begon zaterdag echt op Bonaire. Conclusies na een dag in het spoor...
- Advertentie -

NOS | Oranjes stappen dansvloer op bij bezoek aan Bonaire

Met een dag vol activiteiten, waarbij er zelfs een dansje werd gewaagd, is het bezoek van de koninklijke familie aan Caribisch Nederland officieel begonnen. Prinses Amalia, koning...

NTR | Leerorkest Aruba oefent met eigen ‘prinses’ Amalia

Melissa Stamper Voor de 9-jarige Amalia Hazel is de komst van haar koninklijke naamgenoot naar Aruba extra bijzonder. Samen met de andere kinderen in het Leerorkest van Aruba...

DH | Fire at District 721

SIMPSON BAY—Entertainment complex District 21 on Welfare Road caught fire early Sunday morning and largely burned down. The blaze started around 5:30am and quickly spread through...

BNR | Greenpeace: rechtszaak tegen Staat om Bonaire is noodzakelijk

Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat...
- Advertentie -

VBC pleit voor minder ambtenaren

VBC-PerslogoWillemstad – Duurzame economische groei – en daarmee werk en inkomen – staat of valt met het hebben van een goed functionerend overheidsapparaat. Dat stelt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) in de laatste nieuwsbrief.

Advertentie

De VBC reageert hiermee op eerdere uitlatingen van minister Etienne van der Horst van Bestuur, Planning en Dienstverlening dat het overheidsapparaat al jaren achteruitgaat en anno 2013 niet functioneert.
Eind 2012 maakte de toenmalige premier Stanley Betrian ook bekend dat een van de grootste problemen waarmee Curaçao kampt het ambtelijk apparaat is dat niet optimaal werkt.
Ook gouverneur Lucille George-Wout pleitte in haar nieuwjaarsrede op 2 januari om daadwerkelijke stappen te zetten om binnen de overheid orde op zaken te stellen.
Volgens de VBC wijzen alle studies – die in de afgelopen 25 jaar zijn uitgevoerd waarbij het investeringsklimaat van Curaçao object van onderzoek was – uit dat de bureaucratie, het (dis)functioneren en de (matige) kwaliteit van het apparaat, de grootste obstakels vormen die het klimaat negatief beïnvloeden.

,,Daarnaast legt het overheidsapparaat ook een substantieel beslag op de begroting waardoor de belastingdruk noodgedwongen hoog is, hetgeen zich onder meer vertaalt in hoge ‘cost of doing business’, het tweede grote knelpunt dat een aantrekkelijk investeringsklimaat in de weg staat”, zo schrijft de VBC in de laatste nieuwsbrief.

,,Velen, waaronder ook de VBC, hebben frequent gewezen op het belang en de noodzaak van een klein doch professioneel werkend overheidsapparaat dat ten dienste staat voor de samenleving en bijdraagt tot een attractief investeringsklimaat.
De op 10-10-‘10 doorgevoerde constitutionele aanpassingen boden een gouden kans om bij het samenvoegen van de twee bestuurslagen schoon schip te maken. Helaas is deze kans toen niet benut. Integendeel, het lijkt alsof de situatie erger is geworden, vandaar de noodkreten van bovengenoemde bestuurders. Volgens velen kampt Curaçao anno januari 2014 met een totaal disfunctionerend overheidsapparaat.”

Naar oordeel van de VBC dient serieus aandacht te worden besteed aan de oproep van minister Van der Horst en de gouverneur om orde op zaken te stellen.

,,Het is duidelijk dat het uitgangspunt, het overheidsapparaat dient de samenleving te dienen en niet vice versa, in dit herstructureringsproces voorop dient te staan”, zo stelt de vereniging.

De VBC geeft aan dat de almaar toenemende klachten van burgers over de gebrekkige dienstverlening van het apparaat (Bentana di Informashon, Ontvanger/ Belastingdienst, Kranshi, keuringslokaal, overheidsbedrijven en stichtingen) de overheidsvakbonden niet kunnen zijn ontgaan.

,,Deze situatie kan niet langer worden voortgezet en moet zoals de gouverneur terecht oproept worden aangepakt en verbeterd.”

bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -