26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

VBC pleit voor minder ambtenaren

HomeMediaVBC pleit voor minder ambtenaren

VBC-PerslogoWillemstad – Duurzame economische groei – en daarmee werk en inkomen – staat of valt met het hebben van een goed functionerend overheidsapparaat. Dat stelt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) in de laatste nieuwsbrief.

Advertentie

De VBC reageert hiermee op eerdere uitlatingen van minister Etienne van der Horst van Bestuur, Planning en Dienstverlening dat het overheidsapparaat al jaren achteruitgaat en anno 2013 niet functioneert.
Eind 2012 maakte de toenmalige premier Stanley Betrian ook bekend dat een van de grootste problemen waarmee Curaçao kampt het ambtelijk apparaat is dat niet optimaal werkt.
Ook gouverneur Lucille George-Wout pleitte in haar nieuwjaarsrede op 2 januari om daadwerkelijke stappen te zetten om binnen de overheid orde op zaken te stellen.
Volgens de VBC wijzen alle studies – die in de afgelopen 25 jaar zijn uitgevoerd waarbij het investeringsklimaat van Curaçao object van onderzoek was – uit dat de bureaucratie, het (dis)functioneren en de (matige) kwaliteit van het apparaat, de grootste obstakels vormen die het klimaat negatief beïnvloeden.

,,Daarnaast legt het overheidsapparaat ook een substantieel beslag op de begroting waardoor de belastingdruk noodgedwongen hoog is, hetgeen zich onder meer vertaalt in hoge ‘cost of doing business’, het tweede grote knelpunt dat een aantrekkelijk investeringsklimaat in de weg staat”, zo schrijft de VBC in de laatste nieuwsbrief.

,,Velen, waaronder ook de VBC, hebben frequent gewezen op het belang en de noodzaak van een klein doch professioneel werkend overheidsapparaat dat ten dienste staat voor de samenleving en bijdraagt tot een attractief investeringsklimaat.
De op 10-10-‘10 doorgevoerde constitutionele aanpassingen boden een gouden kans om bij het samenvoegen van de twee bestuurslagen schoon schip te maken. Helaas is deze kans toen niet benut. Integendeel, het lijkt alsof de situatie erger is geworden, vandaar de noodkreten van bovengenoemde bestuurders. Volgens velen kampt Curaçao anno januari 2014 met een totaal disfunctionerend overheidsapparaat.”

Naar oordeel van de VBC dient serieus aandacht te worden besteed aan de oproep van minister Van der Horst en de gouverneur om orde op zaken te stellen.

,,Het is duidelijk dat het uitgangspunt, het overheidsapparaat dient de samenleving te dienen en niet vice versa, in dit herstructureringsproces voorop dient te staan”, zo stelt de vereniging.

De VBC geeft aan dat de almaar toenemende klachten van burgers over de gebrekkige dienstverlening van het apparaat (Bentana di Informashon, Ontvanger/ Belastingdienst, Kranshi, keuringslokaal, overheidsbedrijven en stichtingen) de overheidsvakbonden niet kunnen zijn ontgaan.

,,Deze situatie kan niet langer worden voortgezet en moet zoals de gouverneur terecht oproept worden aangepakt en verbeterd.”

bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties