25 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 07:28

Laatste reacties

- Advertentie -

VBC pleit voor minder ambtenaren

- Advertentie -

VBC-PerslogoWillemstad – Duurzame economische groei – en daarmee werk en inkomen – staat of valt met het hebben van een goed functionerend overheidsapparaat. Dat stelt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) in de laatste nieuwsbrief.

Advertentie

De VBC reageert hiermee op eerdere uitlatingen van minister Etienne van der Horst van Bestuur, Planning en Dienstverlening dat het overheidsapparaat al jaren achteruitgaat en anno 2013 niet functioneert.
Eind 2012 maakte de toenmalige premier Stanley Betrian ook bekend dat een van de grootste problemen waarmee Curaçao kampt het ambtelijk apparaat is dat niet optimaal werkt.
Ook gouverneur Lucille George-Wout pleitte in haar nieuwjaarsrede op 2 januari om daadwerkelijke stappen te zetten om binnen de overheid orde op zaken te stellen.
Volgens de VBC wijzen alle studies – die in de afgelopen 25 jaar zijn uitgevoerd waarbij het investeringsklimaat van Curaçao object van onderzoek was – uit dat de bureaucratie, het (dis)functioneren en de (matige) kwaliteit van het apparaat, de grootste obstakels vormen die het klimaat negatief beïnvloeden.

,,Daarnaast legt het overheidsapparaat ook een substantieel beslag op de begroting waardoor de belastingdruk noodgedwongen hoog is, hetgeen zich onder meer vertaalt in hoge ‘cost of doing business’, het tweede grote knelpunt dat een aantrekkelijk investeringsklimaat in de weg staat”, zo schrijft de VBC in de laatste nieuwsbrief.

,,Velen, waaronder ook de VBC, hebben frequent gewezen op het belang en de noodzaak van een klein doch professioneel werkend overheidsapparaat dat ten dienste staat voor de samenleving en bijdraagt tot een attractief investeringsklimaat.
De op 10-10-‘10 doorgevoerde constitutionele aanpassingen boden een gouden kans om bij het samenvoegen van de twee bestuurslagen schoon schip te maken. Helaas is deze kans toen niet benut. Integendeel, het lijkt alsof de situatie erger is geworden, vandaar de noodkreten van bovengenoemde bestuurders. Volgens velen kampt Curaçao anno januari 2014 met een totaal disfunctionerend overheidsapparaat.”

Naar oordeel van de VBC dient serieus aandacht te worden besteed aan de oproep van minister Van der Horst en de gouverneur om orde op zaken te stellen.

,,Het is duidelijk dat het uitgangspunt, het overheidsapparaat dient de samenleving te dienen en niet vice versa, in dit herstructureringsproces voorop dient te staan”, zo stelt de vereniging.

- Advertentie -

De VBC geeft aan dat de almaar toenemende klachten van burgers over de gebrekkige dienstverlening van het apparaat (Bentana di Informashon, Ontvanger/ Belastingdienst, Kranshi, keuringslokaal, overheidsbedrijven en stichtingen) de overheidsvakbonden niet kunnen zijn ontgaan.

,,Deze situatie kan niet langer worden voortgezet en moet zoals de gouverneur terecht oproept worden aangepakt en verbeterd.”

bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | BZV accountant moet toch betalen

Met vonnis De accountant van Bureau Ziektekostenvoorziening moet van de rechter 4,1 miljoen gulden betalen. Accountant Jourdain en twee medewerkers werden ervan verdacht miljoenen te hebben ontvreemd. Diezelfde...

ParadiseFM | Veel auto’s op straat tijdens avondklok

Veel auto’s die zich tijdens de avondklok op de weg begeven hebben geen ontheffing of geldig motief om op straat te zijn. Dat schrijft de Èxtra. Opvallend...

Democracy now! | Wednesday, January 26, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom 5 atrako’s in een week

Voor de tweede week op rij heeft de politie vijf gewapende overvallen geregistreerd. In de week van 17 tot 23 januari zijn er vier gewapende straatroven en...

Nu.cw | 45 extra zorgmedewerkers ondersteunen CMC

Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft inmiddels versterking gekregen van 45 zorgmedewerkers. Dat bevestigt woordvoerster Germaine Gibbs tegenover NU.cw. Vrijdag liet Gibbs weten dat er 29 verpleegkundigen van...
- Advertentie -
- Advertentie -