28 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 19:43

Laatste reacties

- Advertentie -

Raad van State buigt zich over Wiels

logo-nederlandDen Haag – De Raad van State van het Koninkrijk gaat zich buigen over de positie van de Gevolmachtigde ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten in de Rijksministerraad. De Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties besloot gisteren de Raad van State formeel te vragen om hierover advies uit te brengen.

Advertentie

Aanleiding voor het verzoek is de affaire rond de Curaçaose Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS). De integriteit van Wiels staat al maandenlang openlijk ter discussie, niet alleen op Curaçao maar ook in politiek Den Haag.
Nadat duidelijk werd dat minister-president Ivar Asjes zijn partijgenote de hand boven het hoofd hield, deden de oppositiepartijen in de Staten in december een vergeefse poging haar via een motie van wantrouwen alsnog naar huis te sturen.
Toen dat niet gebeurde besloot de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties premier Mark Rutte (VVD) in zijn functie van voorzitter van de Rijksministerraad naar zijn oordeel te vragen over de kwestie.
De parlementariërs maken zich vooral zorgen over het feit dat in de RMR vaak vertrouwelijke en soms ook internationaal politiek zeer gevoelige dossiers aan de orde komen in het bijzijn van een Gevolmachtigde minister die niet kan worden vertrouwd.

Van Raak: Democratisch gat in RMR
Rutte antwoordde enkele weken geleden per brief dat hij geen zeggenschap heeft over wie de landen als Gevolmachtigde minister naar de RMR afvaardigen en dat het Statuut hem ook geen mogelijkheden biedt om iemand de toegang tot de RMR te ontzeggen.

,,Het antwoord van de premier is wel heel mager”, stelde Ronald van Raak (SP) gisteren in een procedurevergadering van de commissie.

,,De premier kan als voorzitter van de RMR geen verantwoordelijkheid nemen voor de integriteit van de Gevolmachtigde ministers. Dat bevestigt dat er in de RMR een democratisch gat zit dat misschien wel symbool staat voor het democratisch gat van het hele Koninkrijk.”

- Advertentie -

Van Raak stelde voor om als commissie aan Rutte te vragen of hij dat ook zo ziet en wat er aan kan worden gedaan om het gat te dichten. André Bosman (VVD) zag in een nieuwe vragenrondje geen heil.

,,Ik denk dat we geen ander antwoord gaan krijgen. Mij lijkt het beter om de Raad van State te vragen te kijken naar de positie van de Gevolmachtigde ministers in de Rijksministerraad.”

De commissie kon zich vinden in die aanpak waarmee de affaire Wiels een vervolg krijgt.

bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Overheid profiteert niet van lokale gokindustrie

De Curaçaose overheid profiteert op geen enkele wijze van de zeer omvangrijke gokindustrie. Zo blijkt uit wetsontwerpen in handen van het Antilliaans Dagblad. Uit de documenten blijkt...

Democracy now! | Monday, June 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Riechedly Bazoer houdt boot Curacao nog af

AMSTERDAM - De voetbalbond van Curacao heeft met de bekendmaking van de voorlopige spelerslijst voor de Gold Cup voor verbazing gezorgd bij Vitesse-verdediger Riechedly Bazoer. De zesvoudig...

DolfijnFM | Vanaf 1 juli gratis testen in Nederland op weg naar Aruba, Bonaire en Curaçao

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar de eilanden reizen kunnen zich gratis laten testen. Ook voor andere landen gaat dat gebeuren, zegt luchtvaartnieuws.nl. Het Nederlandse...

DolfijnFM | Kiesraad verwelkomt discussie over kiesstelsel

Ook de Kiesraad van Curaçao is voorstander van een discussie over het kiesstelsel. Aanleiding is de verkiezingsuitslag van dit jaar, waarin restzetels uiteindelijk de doorslag gaven. In het...
- Advertentie -