26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

PBC | MFK betreurt uitspraken over drugshandel door overheid Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas betreurt de uitspraken van partijgenoot Juniël Carolina over de verkoop van in beslag genomen drugs om de staatskas te spekken. Pias...

Democracy now! | Monday, March 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Grootse komiek van Curaçao, Eligio Melfor overleden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag is Julio Constantino Hermanus overleden. Eligio Melfor, zoals hij beter bekend is, had ernstige gezondheidsproblemen. Met zijn overlijden verliest Curaçao een van...

PBC | Schuldquote Curaçao daalt licht door groei economie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De overheidsschuld van Curaçao bedroeg eind 2022 ruim vier miljard gulden. Dat is 82 procent van wat alle inwoners van Curaçao en bedrijven op...

PBC | Verlichting Koningin Emmabrug ging zaterdag uit in verband met Earth Hour

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag ging de niet essentiële verlichting van de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) een uur uit om stil te staan bij Earth Hour. Wereldwijd deden...

ParadiseFM | Slachtoffer overval aangehouden voor poging tot moord

Een 20-jarige jongen is zaterdag aangehouden voor poging tot moord, nadat hij zelf slachtoffer was van een gewapende overval. De jongen en zijn vriendin hadden via social...
- Advertentie -

VBC: Overheid niet consistent

VBC-Perslogo

Willemstad – De overheid is niet bepaald geloofwaardig, betrouwbaar en consistent.

Advertentie

Dat is de conclusie van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) die daarbij refereert aan wat de beloftes van de gouverneur zijn geweest, die volgens de VBC recent nog kernachtig verwoordde:

,,Een geloofwaardige, betrouwbare en verenigde overheid vormt de basis voor duurzame ontwikkeling. Er moet naar een realiteit worden toegewerkt waarin de overheid zegt wat zij doet en doet wat zij zegt. Betrouwbaar, degelijk en met een vanzelfsprekende voorspelbaarheid voor degene die zich richt tot de overheid.”

VBC verwijst naar de besluiten over de financiering van Hospital Nobo Otrobanda (HNO), de niet-indexering van de Algemene Ouderdomsvoorziening (AOV), maar wel het Minimumloon, de wijzigingsvoorstellen in de Ontslagwet en de Cessantiawet en de aanstelling van de nieuwe directeur van de Refinería di Kòrsou (RdK).

,,Dit leidt tot een situatie van onzekerheid en gebrek aan vertrouwen. Het zijn exact deze punten die bonafide investeerders afschrikken en duurzame economische ontwikkeling frustreren”, aldus de vereniging.

Wat de VBC exact dwars zit met betrekking tot deze punten is bij HNO:

,,Het HNO wordt 100 procent gefinancierd met een obligatielening aan Nederland tegen een lage rente van 2,9 procent. Is hier sprake van een voorspelbare en consistente overheid of een opportunistische? Als er sprake zou zijn van consistentie dan zou op zijn minst de verplichte lokale belegging van 60 procent door lokale institutionele beleggers geschrapt moeten worden opdat deze instanties ook de vrijheid krijgen om het hoogste rendement na te streven. Niet vergeten moet worden dat het om spaargelden van burgers gaat die de institutionele beleggers zo goed mogelijk moeten beheren en beleggen. De overheid gunt zichzelf wel het recht om (terecht) naar de laagste kosten te streven maar beperkt anderen in hun keuzevrijheid. Niet bepaald geloofwaardig, betrouwbaar en consistent.”

Ten aanzien van de AOV en het minimumloon betreurt de VBC dat er gediscrimineerd wordt. VBC:

,,Hoezo consistent loonbeleid? Is hier sprake van betrouwbaarheid en een vanzelfsprekende voorspelbare overheid?”

De gevolgen van de aanpassing van de Ontslagwet waarin de termijn niet meer één jaar maar twee jaar wordt en de Cessantiawet waarbij personen die zelf ontslag nemen ook uit het fonds mogen putten, is dat de ‘costs of doing business’ hoger worden en de arbeidsmarkt sterker verstart. De vereniging vindt het jammer dat er geen flankerende maatregelen tegenover gesteld worden.

VBC: ,,Hoezo streven naar verbetering van de concurrentiepositie en een aantrekkelijk investeringsklimaat? Is hier sprake van consistent beleid en een verenigde overheid waar coalitiepartijen onderling met elkaar communiceren en plannen op elkaar afstemmen om tot een samenhangend geheel te komen?”

Ook het gepredikte ‘good governance’ wordt in twijfel getrokken met voorbeelden over het tumult rond de aanstelling van een nieuwe directeur voor RdK en de Gevolmachtigde minister in Den Haag.

VBC: ,,Deugdelijk, transparant en geloofwaardig bestuur? Wederom de vraag of het niet beter is om het personeelsgebeuren bij de overheid inclusief overheidsbedrijven en stichtingen te depolitiseren en in handen te leggen van professionele personen die op zakelijke grondslagen te werk gaan.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -