27 C
Willemstad
• dinsdag 27 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

VBC: Overheid niet consistent

HomeMediaVBC: Overheid niet consistent

VBC-Perslogo

Willemstad – De overheid is niet bepaald geloofwaardig, betrouwbaar en consistent.

Advertentie

Dat is de conclusie van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) die daarbij refereert aan wat de beloftes van de gouverneur zijn geweest, die volgens de VBC recent nog kernachtig verwoordde:

,,Een geloofwaardige, betrouwbare en verenigde overheid vormt de basis voor duurzame ontwikkeling. Er moet naar een realiteit worden toegewerkt waarin de overheid zegt wat zij doet en doet wat zij zegt. Betrouwbaar, degelijk en met een vanzelfsprekende voorspelbaarheid voor degene die zich richt tot de overheid.”

VBC verwijst naar de besluiten over de financiering van Hospital Nobo Otrobanda (HNO), de niet-indexering van de Algemene Ouderdomsvoorziening (AOV), maar wel het Minimumloon, de wijzigingsvoorstellen in de Ontslagwet en de Cessantiawet en de aanstelling van de nieuwe directeur van de Refinería di Kòrsou (RdK).

,,Dit leidt tot een situatie van onzekerheid en gebrek aan vertrouwen. Het zijn exact deze punten die bonafide investeerders afschrikken en duurzame economische ontwikkeling frustreren”, aldus de vereniging.

Wat de VBC exact dwars zit met betrekking tot deze punten is bij HNO:

,,Het HNO wordt 100 procent gefinancierd met een obligatielening aan Nederland tegen een lage rente van 2,9 procent. Is hier sprake van een voorspelbare en consistente overheid of een opportunistische? Als er sprake zou zijn van consistentie dan zou op zijn minst de verplichte lokale belegging van 60 procent door lokale institutionele beleggers geschrapt moeten worden opdat deze instanties ook de vrijheid krijgen om het hoogste rendement na te streven. Niet vergeten moet worden dat het om spaargelden van burgers gaat die de institutionele beleggers zo goed mogelijk moeten beheren en beleggen. De overheid gunt zichzelf wel het recht om (terecht) naar de laagste kosten te streven maar beperkt anderen in hun keuzevrijheid. Niet bepaald geloofwaardig, betrouwbaar en consistent.”

Ten aanzien van de AOV en het minimumloon betreurt de VBC dat er gediscrimineerd wordt. VBC:

,,Hoezo consistent loonbeleid? Is hier sprake van betrouwbaarheid en een vanzelfsprekende voorspelbare overheid?”

De gevolgen van de aanpassing van de Ontslagwet waarin de termijn niet meer één jaar maar twee jaar wordt en de Cessantiawet waarbij personen die zelf ontslag nemen ook uit het fonds mogen putten, is dat de ‘costs of doing business’ hoger worden en de arbeidsmarkt sterker verstart. De vereniging vindt het jammer dat er geen flankerende maatregelen tegenover gesteld worden.

VBC: ,,Hoezo streven naar verbetering van de concurrentiepositie en een aantrekkelijk investeringsklimaat? Is hier sprake van consistent beleid en een verenigde overheid waar coalitiepartijen onderling met elkaar communiceren en plannen op elkaar afstemmen om tot een samenhangend geheel te komen?”

Ook het gepredikte ‘good governance’ wordt in twijfel getrokken met voorbeelden over het tumult rond de aanstelling van een nieuwe directeur voor RdK en de Gevolmachtigde minister in Den Haag.

VBC: ,,Deugdelijk, transparant en geloofwaardig bestuur? Wederom de vraag of het niet beter is om het personeelsgebeuren bij de overheid inclusief overheidsbedrijven en stichtingen te depolitiseren en in handen te leggen van professionele personen die op zakelijke grondslagen te werk gaan.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties