28 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 09:48

Laatste reacties

- Advertentie -

VBC: Overheid niet consistent

VBC-Perslogo

Willemstad – De overheid is niet bepaald geloofwaardig, betrouwbaar en consistent.

- Advertentie -

Advertentie

Dat is de conclusie van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) die daarbij refereert aan wat de beloftes van de gouverneur zijn geweest, die volgens de VBC recent nog kernachtig verwoordde:

,,Een geloofwaardige, betrouwbare en verenigde overheid vormt de basis voor duurzame ontwikkeling. Er moet naar een realiteit worden toegewerkt waarin de overheid zegt wat zij doet en doet wat zij zegt. Betrouwbaar, degelijk en met een vanzelfsprekende voorspelbaarheid voor degene die zich richt tot de overheid.”

VBC verwijst naar de besluiten over de financiering van Hospital Nobo Otrobanda (HNO), de niet-indexering van de Algemene Ouderdomsvoorziening (AOV), maar wel het Minimumloon, de wijzigingsvoorstellen in de Ontslagwet en de Cessantiawet en de aanstelling van de nieuwe directeur van de Refinería di Kòrsou (RdK).

,,Dit leidt tot een situatie van onzekerheid en gebrek aan vertrouwen. Het zijn exact deze punten die bonafide investeerders afschrikken en duurzame economische ontwikkeling frustreren”, aldus de vereniging.

Wat de VBC exact dwars zit met betrekking tot deze punten is bij HNO:

,,Het HNO wordt 100 procent gefinancierd met een obligatielening aan Nederland tegen een lage rente van 2,9 procent. Is hier sprake van een voorspelbare en consistente overheid of een opportunistische? Als er sprake zou zijn van consistentie dan zou op zijn minst de verplichte lokale belegging van 60 procent door lokale institutionele beleggers geschrapt moeten worden opdat deze instanties ook de vrijheid krijgen om het hoogste rendement na te streven. Niet vergeten moet worden dat het om spaargelden van burgers gaat die de institutionele beleggers zo goed mogelijk moeten beheren en beleggen. De overheid gunt zichzelf wel het recht om (terecht) naar de laagste kosten te streven maar beperkt anderen in hun keuzevrijheid. Niet bepaald geloofwaardig, betrouwbaar en consistent.”

Ten aanzien van de AOV en het minimumloon betreurt de VBC dat er gediscrimineerd wordt. VBC:

,,Hoezo consistent loonbeleid? Is hier sprake van betrouwbaarheid en een vanzelfsprekende voorspelbare overheid?”

De gevolgen van de aanpassing van de Ontslagwet waarin de termijn niet meer één jaar maar twee jaar wordt en de Cessantiawet waarbij personen die zelf ontslag nemen ook uit het fonds mogen putten, is dat de ‘costs of doing business’ hoger worden en de arbeidsmarkt sterker verstart. De vereniging vindt het jammer dat er geen flankerende maatregelen tegenover gesteld worden.

VBC: ,,Hoezo streven naar verbetering van de concurrentiepositie en een aantrekkelijk investeringsklimaat? Is hier sprake van consistent beleid en een verenigde overheid waar coalitiepartijen onderling met elkaar communiceren en plannen op elkaar afstemmen om tot een samenhangend geheel te komen?”

Ook het gepredikte ‘good governance’ wordt in twijfel getrokken met voorbeelden over het tumult rond de aanstelling van een nieuwe directeur voor RdK en de Gevolmachtigde minister in Den Haag.

VBC: ,,Deugdelijk, transparant en geloofwaardig bestuur? Wederom de vraag of het niet beter is om het personeelsgebeuren bij de overheid inclusief overheidsbedrijven en stichtingen te depolitiseren en in handen te leggen van professionele personen die op zakelijke grondslagen te werk gaan.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -