29 C
Willemstad
• zaterdag 24 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Politie op zoek naar vermiste man

De politie is een zoektocht gestart naar de 42-jarige Erviet Otmar Scorrea. De man verliet maandagavond zijn huis aan de Kaya Wladimir Coco Balentien en is niet...

Nu.cw | Benzineprijs met 11 cent omhoog, water wordt goedkoper

De brandstofprijs gaat vanaf volgende week omhoog. Vooral automobilisten met benzineauto’s moeten veel bijleggen om de tank vol te krijgen. De kosten voor diesel en elektriciteit stijgen...

Nu.cw | Artiesten Curaçao International BlueSeas Festival bekend

De artiesten van de zesde editie van het Curaçao International BlueSeas Festival zijn bekendgemaakt. De wijk Pietermaai zal eind maart weer bruisen van bluesmuziek en -liefhebbers. Het straatfestival,...

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...
- Advertisement -spot_img

Commissie bescherming van erfgoed

HomeMediaCommissie bescherming van erfgoed

Willemstad – Op Curaçao is onlangs de nationale commissie Blue Shield opgericht. Deze nieuwe organisatie zegt de culturele evenknie van het Rode Kruis te zijn met als doel om in tijden van gewapende conflicten of rampen op te kunnen treden voor de bescherming van het cultureel erfgoed.

Advertentie

Het bestuur van Blue Shield. FOTO BLUE SHIELD
Het bestuur van Blue Shield. FOTO BLUE SHIELD

,,Stichting Nationale Commissie Blue Shield Curaçao is daarbij, net als het Rode Kruis, strikt neutraal en onafhankelijk en werkt uitsluitend met vrijwilligers”, aldus het bestuur van de nieuwe organisatie.

Het internationale netwerk van Blue Shield bestaat uit organisaties die zich bezighouden met archieven, bibliotheken, musea en monumenten, de hoeders van cultureel erfgoed. Het  Nationaal Archief, de Nationale Bibliotheek, NAAM en het Monumentenfonds  hebben daarom het initiatief genomen om een Nationale Commissie Blue Shield op te richten bij notaris Kleinmoedig.
Vertegenwoordigers van deze instanties zijn de oprichters Max Scriwanek als voorzitter, Gerda Willems als secretaris en vicevoorzitter, Miriam Jonker als penningmeester en Lida Pandt en Rhuendley Janzen als eerste bestuursleden.

,,Voor Curaçao, gelegen in een zone met orkanen en tropische stormen, is het van groot belang om lid te zijn van de internationale Blue Shield-organisatie, omdat elk lid dan toegang heeft tot het netwerk van landen en experts op het gebeid van de zorg voor het cultureel erfgoed”, geeft de organisatie aan.

Als er een ramp dreigt, dan is het rampenbestrijdingsbureau niet in eerste instantie gericht op het erfgoed in de bibliotheken, archieven en musea.

,,Daarom is het belangrijk dat er nu een aparte organisatie is om voor te bereiden op, en op te treden tijdens, tijden van nood en rampen, om historische, onvervangbare, kunstschatten veilig te stellen.”

Blue Shield Curaçao gaat van start met bewustwording over het cultureel erfgoed voor het algemeen publiek en de deskundigen in het cultureel erfgoed, naast degenen die met beleid bezig zijn.
Er wordt gewerkt aan de totstandkoming van een professioneel rampenplan voor alle instanties die zich bezighouden met cultureel erfgoed.
Er is al een databank van contactgegevens van mensen en locale en internationale organisaties.
De oprichting van Blue Shield Curaçao werd gefinancierd door de MCB Bank.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties