Vandaag Europese verkiezingen voor Caribisch Nederland

Europese Verkiezingen 2014 voor Caribisch Nederland. Journalist Dick Drayer geeft een bijdrage over de Europese verkiezingen op de Antilliaanse eilanden.

Europese Verkiezingen 2014 voor Caribisch Nederland. Een Knipselkrant samenvatting, w.o.: Journalist Dick Drayer met een bijdrage over de Europese verkiezingen op Curaçao

DEN HAAG – Vandaag mogen de bewoners van de voormalige Nederlandse Antillen voor het eerst meedoen met Europese Verkiezingen.

Knipselkrant Curaçao maakte een samenvatting. De NOS, het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister in Den Haag, Pownews en journalist Dick Drayer op Curaçao geven hun bijdrages over de Europese verkiezingen op de Antilliaanse eilanden.

===============================================================

 

Op de Facebook site van Europees Parlement Nederland staat vermeld: “Wist je dat de EU ook een beetje Caribisch is? Ook de inwoners van de Caribische delen van het Koninkrijk der Nederlanden zijn namelijk EU-burgers. 22 mei mogen dus ook Aruba, Curaçao en Sint Maarten naar de stembus voor de Europese verkiezingen.

===============================================================

Journalist Dick Drayer vanuit Curaçao:

Even wat weetjes:
De drie autonome eilanden mogen stemmen na registratie. Op Aruba hebben 1100 kiezers zich geregistreerd, op Curaçao 700 en op Sint Maarten 150

Aruba, Curaçao en Sint Maarten hebben sinds 1964 de status van ‘Landen en Gebieden Overzee (LGO)’. Dit betekent dat:

1. de Europese Unie de Caribische landen handelsvoordelen biedt.
vrije toegang tot de Europese markt behouden. Geen invoerrechten van Caribische goederen;
2. zij gebruik maken van de middelen uit het Europees Ontwikkelingsfonds;
3. zij toelatingsregels kunnen stellen voor overige Nederlanders, bedoeld om bescherming te bieden tegen de economische kwetsbaarheid van de eilanden;

Inwoners van Aruba, Curaçao, en Sint Maarten hebben niet alleen de Nederlandse nationaliteit, maar zijn als EU-burger in het bezit van een paspoort van de Europese Unie.

Dit geeft ze het recht om te verblijven in een EU-land. Ze zijn gevrijwaard om uitgezet te worden. De inwoners kunnen bij het Europees Hof van Justitie van de EU bezwaar maken tegen wetten.

Caribische-Nederlandse kandidaten bij de verkiezingen voor het Europese Parlement zijn: Maruschka Gijsbertha (PvdA), Marc Frans (CDA), Rudy Lampe (Aruba) en Peter van de Mosselaar (Bonaire), de laatste twee van de partij Ik Kies voor Eerlijk.

Het Europese Ontwikkelingsfonds heeft de laatste dertien jaar precies 86 miljoen euro uitgekeerd aan Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Dat geld is uitgegeven aan verbeteringen aan de infrastructuur en toerisme op de eilanden.

Voor Bonaire is het geld gegaan naar infrastructurele projecten en het aanleggen van riolering en waterzuiveringsmogelijkheden.
Op Curaçao, Saba en Sint Maarten is het geld naar infrastructuurprojecten gegaan, zoals de renovatie van de pontjesbrug in Willemstad.
Aruba heeft geld toegekend gekregen voor de financiering van nationaal park ‘Arikok’ en het nationaal Museum.
Sint Eustatius ontving geld om de containerterminal in de haven verder te ontwikkelen.”

 

===============================================================

Luister hier naar de bijdrage van de NOS.
Vanaf minuut 12.25 de bijdrage van Journalist Dick Drayer vanuit Curaçao.

 

===============================================================

Onder de promotie-video met de vertegenwoordigers van de eilanden in Den Haag, waaronder de Gevolmachtigde Minister van Curaçao Marvelyne Wiels, directeur Curaçaohuis Ann Groot-Philipps, en de Gevolmachtigde Minister van Aruba J.A. Boekhoudt.

===============================================================

Pownews vroeg in haar nieuws-uitzending van vorige week vrijdag aan de directeur van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister in Den Haag mw. Ann Groot-Philipps wat de belangen zijn voor Antillianen bij de Europese verkiezingen. Directeur Ann Groot-Philipps was hierover kort: ‘Geld’.

Directeur Curaçaohuis Ann Groot-Phillipps

Directeur Curaçaohuis Ann Groot-Philipps is duidelijk over de belangen bij de Europese verkiezingen voor Antillianen: “Geld. “Wat moeten we nog anders halen?”

De interviewer prijst de Curaçaohuis directeur vervolgens om haar eerlijkheid, waarop de Groot-Philipps zich eenvoudigweg nogmaals afvraagt: “Wat moeten we nog anders halen?”

Ook andere Antillianen komen in de uitzending kort aan het woord, en lijken het eens te zijn over het uitsluitend financiële belang bij Europa. Zie hier de video.

In de samenvatting vanaf minuut 00.20

In de korte reportage vanaf minuut 08.30


Diverse bronnen: PownewsCuraçaohuis NOS, en Dick Drayer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *