32 C
Willemstad
• zaterdag 24 juli 2021 15:34

Laatste reacties

- Advertentie -

Van Raak: Verweer van Wiels onzin

ronald van raak 14112013Den Haag – Het verweer van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano) dat zij door ‘Nederland’ gescreend zou zijn, staat haaks op de verklaring die de Nederlandse minister Stef Blok (VVD) dinsdag in de Tweede Kamer heeft gegeven.

Advertentie

De bewindsman antwoordde in reactie op vragen van het SPKamerlid Ronald van Raak dat de Nederlandse regering en ook minister-president Mark Rutte (VVD) als voorzitter van de Rijksministerraad geen zeggenschap hebben over wie Curaçao, Aruba en Sint Maarten afvaardigen. Blok benadrukte dat ingevolge het Statuut Nederland geen enkele bevoegdheid heeft om onderzoek te doen naar de verdenkingen die tegen Wiels zijn gerezen.
Toch houdt de in opspraak geraakte Gevolmachtigde minister zelf vol door ‘Nederland’ te zijn gescreend voordat zij werd aangesteld.
Zij noemde daarbij expliciet de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

,,Ik heb het haar horen zeggen, maar dat is echt klinkklare onzin. Nederland kan en mag dat helemaal niet doen”, zo reageert Van Raak.

De SP’er sluit niet geheel uit dat medewerkers van de AIVD met Wiels hebben gesproken, maar dat kan volgens hem uitsluitend zijn gedaan op verzoek van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC).
Het komt wel vaker voor dat inlichtingendiensten collegiale medewerking aan elkaar verlenen.

,,Als dat in dit geval is gebeurd, dan is dat onder de verantwoordelijkheid van de VDC gegaan.
Het is hoe dan ook een Curaçaos onderzoek geweest.
Dat kun je dus geen screening door ‘Nederland’ noemen.
Wat ik ook zeker weet, is dat het cv van mevrouw Wiels niet door de AIVD is gecheckt.”

- Advertentie -

Van Raak is het overigens met minister-president Ivar Asjes (PS) eens dat het Wiels niet kwalijk kan worden genomen dat zij haar opleiding niet heeft afgemaakt en evenmin een topfunctie heeft bekleed.

,,Je hoeft geen academische titel te hebben om een goede Gevolmachtigde minister te kunnen zijn. Maar waar het in deze kwestie om gaat, is dat mevrouw Wiels heeft gelogen over haar opleiding en loopbaan.
Mensen die fraude plegen, horen niet thuis in de Rijksministerraad waar allerlei vertrouwelijke en soms zeer gevoelige dossiers worden besproken.”

Een woordvoerder van Blok wil niet inhoudelijk ingaan op de bewering van Wiels dat zij gescreend zou zijn door ‘Nederland’:

,,Het is precies zoals de minister in de Kamer heeft gezegd. De landen bepalen zelf wie zij als Gevolmachtigde minister aanstellen.”

To Top

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | RIVM: ‘Alarmerende toename corona in het Caribisch gebied’

Het aantal SARS-CoV-2 infecties stijgt op de CAS-BES eilanden. In de week van 15 tot en met 21 juli 2021 kregen 646 personen op de Caribische eilanden...

PBC | Testratio Curaçao schommelt onder vier procent

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Gisteren zijn 76 mensen op Curaçao positief getest op een totaal van 2285 afgenomen testen. De testratio blijft daarmee min of meer gelijk met...

PBC | Lichte toename Covid19 patiënten in het ziekenhuis

Persbureau Curacao Het CMC heeft vandaag opnieuw coronapatiënten opgenomen. Gisteren kwam er ook al één patiënt bij, waardoor het totaal nu op vier staat. Het zelfde aantal als...

PBC | Dienstregeling ABC busbedrijf nu ook voor iPhone

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Autobusbedrijf Curaçao, ABC heeft de app met haar dienstregeling nu ook beschikbaar voor de iPhone. Actuele vertrektijden van de meer dan 1000 bushaltes worden...
- Advertentie -