25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Van Raak: Democratie bedreigd

curacaose media
Tweede Kamerlid Ronald van Van Raak heeft regelmatig contact met journalisten op Curaçao. ,,Ik spreek steeds meer journalisten die geïntimideerd worden met geweld en bedreigingen, ik ben bang dat Curaçao gaat afglijden. Ik vind het verschrikkelijk voor de bevolking, maar ik denk dat er teveel fout geld en teveel foute mensen de politiek in zijn gekomen.”

Willemstad – Van Raak heeft regelmatig contact met journalisten op Curaçao. ,,Ik spreek steeds meer journalisten die geïntimideerd worden met geweld en bedreigingen, ik ben bang dat Curaçao gaat afglijden. Ik vind het verschrikkelijk voor de bevolking, maar ik denk dat er teveel fout geld en teveel foute mensen de politiek in zijn gekomen.”

Het Tweede Kamerlid refereert aan de moord op politicus Helmin Wiels, die kort voor zijn dood aankondigde de corruptie te willen aanpakken.

,,Maar ook al sinds het aantreden van de regering Schotte in 2010 is er een cultuur van angst en intimidatie ontstaan.

Nederland is binnen het Koninkrijk verantwoordelijk voor goed bestuur in alle landen van het koninkrijk, maar je merkt dat we sinds 10-10-’10 – toen Curaçao een autonoom land werd – weinig middelen hebben om daar daadwerkelijk iets aan te doen.”

De zorgen van Van Raak worden in Den Haag gedeeld, stelt hij. VVD-Kamerlid André Bosman sprak gisteren op Radio Direct ook zijn zorgen uit en gaf aan te vrezen dat Curaçao afglijdt naar ‘donkere tijden’.

Van Raak: ,,De bedoeling was dat Curaçao na 10-10-’10 een nieuwe toekomst tegemoet zou gaan, maar dit lijkt nu ernstig mis te lopen. Ik maak me zorgen om de veiligheid, de democratie en de rechtstaat. Je ziet dat de situatie investeerders afschrikt, en ik ben bang dat het op den duur ook toeristen zal afschrikken.”

Tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) dat maandag begint, wil Van Raak met verschillende parlementariërs gaan praten over de laatste ontwikkelingen.

,,Een van de onderwerpen die ik wil bespreken is hoe de politiek weer schoon kan worden. Je ziet het ook op Sint Maarten. Onder druk van de Tweede Kamer is daar nu onderzoek naar de politiek en de onderwereld aan de gang, naar aanleiding van de zaak Patrick Illidge (Statenlid, red.) en Roland Duncan (oudminister van Justitie, red.). Ook daar zit fout geld in de politiek.”

Over de zaak Babel wil Van Raak niet teveel woorden vuil maken.

,,Een land kan alleen functioneren met onafhankelijke instituten die onafhankelijk hun werk kunnen doen. Schotte kan wel boos zijn, maar ik denk dat hij tegelijkertijd ook heel wat op zijn kerfstok heeft.”

Het voorval van woensdagnacht, waarbij de auto van journalist Richeron Balentien in brand is gestoken, heeft de Tweede Kamer in Nederland niet onberoerd gelaten. SP-Kamerlid Ronald van Raak maakt zich grote zorgen.

,,De democratie en de rechtstaat worden bedreigd.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -