30 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

Van der Dijs op het matje geroepen

HomeNieuwsVan der Dijs op het matje geroepen

Willemstad – De huidige demissionaire interim-regering Betrian heeft een spoedadvies aangevraagd bij Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) om Oswald van der Dijs, de president-commissaris van de Raad van Commissarissen van overheids-nv Refinería di Kòrsou (RdK), uit zijn functie te zetten.

Dat verklaarde interim-minister van Financiën José Jardim gisteren tegenover het Antilliaans Dagblad.
Volgens Jardim is er geen vertrouwen meer in de presidentcommissaris.
De regering, die tevens de aandeelhouder is van de overheids-nv, heeft inmiddels ook een buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) aangevraagd met slechts één punt op de agenda, namelijk het ontslag van een of meer leden van de RvC.

Van der Dijs was opgeroepen om gisterochtend aanwezig te zijn bij de ministerraad in Fòrti.

,,Onder valse voorwendselen”

, vindt de president-commissaris.

,,Ik ben gevraagd te komen om uitleg te geven over de aandelen van Marubeni en Mitsubishi en toen ik eenmaal daar was werd mij gevraagd naar de reparatiedetails bij de BOO. Toen de raad mij op een gegeven moment naar ‘bouten en moeren’ ging vragen, was voor mij de emmer vol. Ik geef alleen informatie op niveau van de raad.”

Van der Dijs is vervolgens opgestaan en heeft de vergaderruimte verlaten.

De aanwezige ministers hebben hem niet tegengehouden.
Volgens Jardim waren de antwoorden die de presidentcommissaris gaf niet bevredigend en is daarna besloten om een spoedadvies voor zijn ontslag aan te vragen.
De vergadering van gisteren was onder andere opgeroepen omdat Van der Dijs afwezig was bij de AVA van 19 november waarbij de huidige stand van zaken binnen RdK en de benoeming van een bestuurshoofd van de overheids-nv op de agenda stonden.
Bij deze vergadering werd besloten om oud-directeur van RdK Herbert Mensche voor de periode van drie maanden tot interim-directeur van de overheids-nv te benoemen.
De RvC liet zich toen negatief uit over de benoeming van een tijdelijke directeur.
Volgens de leden van de raad was de wervings- en selectieprocedure al zo goed als rond en lagen de papieren al een tijdje bij minister Jardim, die hier niets mee zou hebben gedaan.
Volgens de interimminister van Financiën was het noodzakelijk om een tijdelijke directeur te benoemen om te voorkomen dat leden van de raad tegelijkertijd ook een bestuursfunctie zouden vervullen.

Tot voor kort zwaaiden Sidney ‘Bicho’ Justiana en Henkie Deira als gedelegeerde leden de scepter binnen de overheids-nv.

 

 Tweede interimdirecteur RdKNadat op 19 november tijdens een Algemene Vergadering van Aandeelhouders is besloten om oud-directeur van Refinería di Kòrsou Herbert Mensche voor de periode van drie maanden als interim- directeur aan te stellen, is nu ook besloten om een tweede interim-directeur te benoemen. Dat bevestigt interim-minister van Financiën José Jardim. Ook voor deze functie geldt de periode van drie maanden. Of er voor deze functie al kandidaten zijn, wilde Jardim gisteren niet vertellen.

 

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties