30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Van der Dijs op het matje geroepen

Willemstad – De huidige demissionaire interim-regering Betrian heeft een spoedadvies aangevraagd bij Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) om Oswald van der Dijs, de president-commissaris van de Raad van Commissarissen van overheids-nv Refinería di Kòrsou (RdK), uit zijn functie te zetten.

Dat verklaarde interim-minister van Financiën José Jardim gisteren tegenover het Antilliaans Dagblad.
Volgens Jardim is er geen vertrouwen meer in de presidentcommissaris.
De regering, die tevens de aandeelhouder is van de overheids-nv, heeft inmiddels ook een buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) aangevraagd met slechts één punt op de agenda, namelijk het ontslag van een of meer leden van de RvC.

- Advertentie -

Van der Dijs was opgeroepen om gisterochtend aanwezig te zijn bij de ministerraad in Fòrti.

,,Onder valse voorwendselen”

, vindt de president-commissaris.

,,Ik ben gevraagd te komen om uitleg te geven over de aandelen van Marubeni en Mitsubishi en toen ik eenmaal daar was werd mij gevraagd naar de reparatiedetails bij de BOO. Toen de raad mij op een gegeven moment naar ‘bouten en moeren’ ging vragen, was voor mij de emmer vol. Ik geef alleen informatie op niveau van de raad.”

Van der Dijs is vervolgens opgestaan en heeft de vergaderruimte verlaten.

De aanwezige ministers hebben hem niet tegengehouden.
Volgens Jardim waren de antwoorden die de presidentcommissaris gaf niet bevredigend en is daarna besloten om een spoedadvies voor zijn ontslag aan te vragen.
De vergadering van gisteren was onder andere opgeroepen omdat Van der Dijs afwezig was bij de AVA van 19 november waarbij de huidige stand van zaken binnen RdK en de benoeming van een bestuurshoofd van de overheids-nv op de agenda stonden.
Bij deze vergadering werd besloten om oud-directeur van RdK Herbert Mensche voor de periode van drie maanden tot interim-directeur van de overheids-nv te benoemen.
De RvC liet zich toen negatief uit over de benoeming van een tijdelijke directeur.
Volgens de leden van de raad was de wervings- en selectieprocedure al zo goed als rond en lagen de papieren al een tijdje bij minister Jardim, die hier niets mee zou hebben gedaan.
Volgens de interimminister van Financiën was het noodzakelijk om een tijdelijke directeur te benoemen om te voorkomen dat leden van de raad tegelijkertijd ook een bestuursfunctie zouden vervullen.

Tot voor kort zwaaiden Sidney ‘Bicho’ Justiana en Henkie Deira als gedelegeerde leden de scepter binnen de overheids-nv.

 

 Tweede interimdirecteur RdKNadat op 19 november tijdens een Algemene Vergadering van Aandeelhouders is besloten om oud-directeur van Refinería di Kòrsou Herbert Mensche voor de periode van drie maanden als interim- directeur aan te stellen, is nu ook besloten om een tweede interim-directeur te benoemen. Dat bevestigt interim-minister van Financiën José Jardim. Ook voor deze functie geldt de periode van drie maanden. Of er voor deze functie al kandidaten zijn, wilde Jardim gisteren niet vertellen.

 

 

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -