27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Van der Dijs heeft Aqualectra benadeeld

Adviseur SBTNO:

WILLEMSTAD — President-commissaris van Aqualectra Oswald van der Dijs heeft door in te stemmen met de aandelenoverdracht van de BOO-energiecentrale naar Refineria di Kòrsou (RdK), de vermogenspositie van het nutsbedrijf aangetast. Deze overdracht was nadelig voor Aqualectra en daarmee heeft Van der Dijs in strijd met de code corporate governance gehandeld. Daarom heeft SBTNO, de adviseur van de code, geen zwaarwegende bezwaren tegen het ontslag van Van der Dijs als president-commissaris.

- Advertentie -

Van der Dijs, die toentertijd tevens president-commissaris van RdK was, nam gewoon deel aan de vergaderingen over aangelegenheden die ook de RdK betroffen.
Het goedkeuringsbesluit voor de overdracht van de aandelen aan de RdK is mede ondertekend door Van der Dijs.
Dit is in strijd met de code corporate governance.

Uit het rapport van overheidsaccountantsbureau Soab over de RdK blijkt dat de aandelen van BOO jarenlang in de cijfers van Aqualectra gewaardeerd werden voor ruim 65,5 miljoen gulden en dat dit ook in de achtereenvolgende jaren door de accountant werd goedgekeurd.
De aandelen zijn echter niet overgedragen aan de RdK, niettemin heeft de RdK deze aandelen in haar boeken opgenomen voor een waarde van ruim 65 miljoen gulden.
Tevens blijkt dat de aandelen van CUC, de voormalige eigenaar van de BOO-centrale, een contractswaarde vertegenwoordigen, aangezien olieraffinaderij Isla jaarlijks 37,5 miljoen dollar betaalde aan CUC.
Hierom kan het argument dat de aandelen van BOO geen waarde hebben geen stand houden.

Ook omdat de Raad van Commissarissen van RdK een waarde van meer dan 65 miljoen gulden heeft laten opnemen in de boeken van RdK.
Volgens SBTNO moet een commissaris primair onafhankelijk handelen in het belang van de vennootschap.
In dit geval is niet gebleken dat er een aandeelhoudersbesluit bestaat dat betrekking heeft op de aandelenoverdracht.
Het staat buiten kijf dat de vermogenspositie van Aqualectra is aangetast.
Wel adviseert SBTNO de Raad van Ministers om Van der Dijs formeel te horen in een algemene vergadering van aandeelhouders over het voorgenomen ontslag.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -