Willemstad – De brief die advocaat Lisanne Asjes van Aqualectra geschreven heeft aan advocaat Diahanne Lichtenberg van de vakbonden, zet de verhouding tussen de directie en de vakbonden alleen maar nog meer op scherp.
,,We zijn niet onder de indruk van het schrijven van Asjes.
De brief is provocerend en verhoogt de spanningen tussen de directie en de werknemers bij Aqualectra”
, zo schrijft voorzitter van de Sindikato di Empleadonan den Utilidat (SEU), Errold Bishop, in een brief gericht aan Aqualectra-directeur Darick Jonis.
Hij eist een concrete datum om de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) te beginnen.
,,Wij verwerpen het voorstel om een referendum te koppelen aan de cao-onderhandelingen, zoals door de directie aan de Landsbemiddelaar is gevraagd. Deze twee onderwerpen hebben niets met elkaar te maken. En dat is ook door de bemiddelaar aan de directie te kennen gegeven”, aldus Bishop.
Hij vervolgt: ,,Dit wordt blijkbaar door de directie naast zich neergelegd.”
En meer dreigend: ,,Als de directie geen datum prikt om de onderhandelingen te starten, dan beschouwen we dit als een arbeidsconflict.
SEU zal dan de Landsbemiddelaar benaderen om de onderhandelingen voort te zetten.”
Waar SEU wel mee akkoord kan gaan is het plan van de directie om een ‘luisteroffensief’ te beginnen en stelt voor hiermee direct na de feestdagen te beginnen.
SEU: ,,Voor het gerecht en publiekelijk stelt de directie bereid te zijn de onderhandelingen te beginnen, maar in de praktijk worden er allerhande constructies bedacht om de werkelijke onderhandelingen te kunnen uitstellen.”
Het conflict over de vraag of de oude cao nog geldig is, zolang er geen nieuwe cao is, werd op 1 april voor het gerecht beslecht.
De rechter werd ingeschakeld omdat volgens de werknemers, de directie terugkwam op eerdere beloftes kleine verhogingen en tegemoetkomingen voor het personeel te betalen.
De rechter oordeelde enerzijds dat Aqualectra zich niet hoeft te houden aan de oude regelingen, mede ook vanwege de financiële problemen waarin het nutsbedrijf momenteel verkeert.
Maar tegelijkertijd stelde het gerecht vast dat een cao-loze periode nog geen rechteloze periode is en dat Aqualectra geen eenzijdige beslissingen kan nemen die verband houden met de in de opgezegde cao opgenomen arbeidsvoorwaarden.
In het vonnis staat hierover:
,,Aqualectra dient in overleg te treden met de vakbonden omtrent de al dan niet aangepaste uitvoering van deze arbeidsvoorwaarden. Voor zover Aqualectra dit niet heeft gedaan, is zij in beginsel tekort geschoten in haar verplichtingen jegens de vakbonden en hun leden (vertegenwoordigd door SEU, Sindikato di Trahadornan di Kodela (STKo) en Sindikato di Trahadonan di Kòrsou (STK), red.).”
Het is onduidelijk of er nu wel of geen overleg is geweest tussen de bonden en de directie. Volgens de bonden is Aqualectra niet in overleg getreden en is eenzijdig besloten enkele emolumenten niet uit te keren. Volgens het vonnis is er vanuit Aqualectra wel een voorstel gedaan voor een nieuwe cao.
Gesprek ter zake cao-loze periode
In de brief van Asjes aan Lichtenberg staat:
,,Cliënten (Aqualectra, red.), zullen uw cliënten (vakbonden, red.) volgende week uitnodigen voor een bespreking ter zake de cao-loze periode.”
De echte onderhandelingen over de cao zelf worden nog uitgesteld ‘in afwachting van de beslissing van de Landsbemiddelaar’, waar een verzoek ligt tot het eerst houden van een referendum.
Zoals gesteld door de vakbonden is dit verzoek door de Landsbemiddelaar al afgewezen, omdat een referendum niets van doen heeft met onderhandelingen over een cao.
Asjes eindigt het schrijven met:
,,Los van het vorenstaande merk ik op dat cliënten (Aqualectra, red.) een voorstel tot een nieuwe cao aan het uitwerken zijn en dat zodra deze gereed is, zij onder voorbehoud van een beslissing van de Landsbemiddelaar deze aan uw cliënten (vakbonden, red.) zal voorleggen. Overigens stond ook nog in het vonnis dat Aqualectra, niet gehouden is aan het uitvoeren van de ‘oude’ cao die in januari van dit jaar niet meer geldig is, gezien het feit dat beide partijen het erover eens zijn dat een cao met terugwerkende kracht wordt aangegaan’.
Bron: Antilliaans Dagblad