25 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

Vakbond wil onderzoek naar dienstverband uitzendkrachten

UTSWILLEMSTAD — UTS-vakbond Sitkom wil dat er een onderzoek komt naar de manier waarop het lokale telecombedrijf vijftien uitzendkrachten, die jarenlang werkzaamheden voor UTS verrichtten, in dienst heeft genomen.
De vijftien tekenden een arbeidsovereenkomst, terwijl de rechter had geoordeeld dat zij niet in dienst genomen hoefden te worden.
Bij de indienstneming zijn er volgens Sitkom tal van zaken gebeurd die niet door de beugel kunnen. Z
o zouden de uitzendkrachten een tekengeld van 6000 gulden hebben gekregen en zouden contracten gepostdateerd zijn om deze werknemers te duperen.

Centraal in het verzoek van Sitkom voor een onderzoek bij UTS staan de vijftien uitzendkrachten die jarenlang werkzaamheden voor UTS/TDS hebben uitgevoerd.
Deze uitzendkrachten meenden dat zij, gezien het feit dat zij jarenlang voor UTS hebben gewerkt, in vaste dienst genomen moesten worden.
Zij stapten naar de rechter, maar werden op 16 juli 2012 in het ongelijk gesteld.
In het vonnis werd het verzoek van de vijftien, om met terugwerkende krachten in dienst van UTS en haar dochterbedrijf TDS te worden genomen, afwezen.
Maar Sitkom constateert dat eind december 2012, tussen UTS en de uitzendkrachten een akkoord werd bereikt, waarbij de vijftien per 13 april 2013 in dienst zouden worden genomen.

Na acceptatie en ondertekening van de overeenkomst heeft de directie van UTS aan ieder van de betrokken werknemers een tekengeld betaald van 6000 gulden.
Dit gebeurde onder de nadrukkelijke voorwaarde dat de werknemers zelf zorg zouden dragen voor de afdracht van de belastingen en andere sociale premies.
Volgens Sitkom kregen zij in eerste instantie de indruk dat UTS een honkbalvereniging was geworden.
In de honkbalwereld is het normaal dat talentvolle spelers bij het ondertekenen van hun contract, ook een bepaald bedrag als tekengeld uitbetaald krijgen.
Sitkom rekent uit dat UTS in totaal 90.000 gulden aan de vijftien werknemers heeft betaald zonder dat zij enige tegenprestatie hoefden te leveren.

Een andere voorwaarde die in de overeenkomst tussen de uitzendkrachten en UTS is opgenomen, gaat ervan uit dat de werknemers per 31 december 2012 hun dienstverband met hun vorige werkgever, het uitzendbureau, zelf moeten hebben beëindigd.
Ook kunnen de uitzendkrachten zich niet beroepen op enig wilsgebrek (dwaling, misbruik van omstandigheden, bedrog of bedreiging, red.) om de overeengekomen arbeidsovereenkomsten te laten ontbinden.
Conform het contract komen de uitzendkrachten in aanmerking voor een contract van een jaar tegen een maandsalaris van 2700 gulden.

Kunstgreep
Kwalijk vindt Sitkom het feit dat in de arbeidsovereenkomst, die in december 2012 is ondertekend, vermeld staat dat deze pas veel later, op 15 april 2013 zou zijn ondertekend.
Volgens Sitkom probeert UTS zich middels deze kunstgreep van haar verplichtingen, zoals vermeld in het Burgerlijk Wetboek (BW), te onttrekken.
In artikel 1615 van het BW staat namelijk vermeld

dat een dienstbetrekking voor onbepaalde tijd is aangegaan in geval dat de ‘Dienstbetrekking(en) voor bepaalde tijd elkaar met tussenpozen van niet meer dan drie maanden hebben opgevolgd en een periode van 36 maanden, deze tussenpozen inbegrepen, hebben overschreden’.

Dit geld ook in het geval dat ‘meer dan drie voor bepaalde tijd aangegane dienstbetrekkingen elkaar hebben opgevolgd met tussenpozen van minder dan drie maanden’.
Volgens Sitkom heeft de UTS-directie bewust kunstgrepen toegepast om zo de wet te omzeilen en zo de vijftien werknemers te duperen.

Het in dienst nemen van de vijftien werknemers heeft ook extra kosten voor UTS met zich meegebracht, aldus de vakbond.

“De directie heeft, teneinde in de ‘vacatures’ van deze vijftien werknemers te voorzien per 1 januari 2013 en voor de duur van vier maanden twaalf andere werknemers van een ‘contractor’ ingehuurd tegen een uurtarief van 40 gulden. Uitgaande van een 40-urige werkweek en een uurtarief van 40 gulden per uur, kunnen de kosten van deze ‘contractor-werknemers’ op minstens 76.800 gulden worden berekend.”

In een brief aan de Staten waarin Sitkom om het bewuste onderzoek vraagt, oordeelt de vakbond hard over de UTS-directie.

“Wij moeten concluderen dat de directie van UTS niet schroomt om middels het aanwenden van bedenkelijke (legale) constructies haar (aanstaande) werknemers te duperen.
Wij zouden het dan ook ten zeerste waarderen indien het parlement van Curaçao haar invloed doet gelden opdat hetgeen wij hierboven hebben gesignaleerd bij het bij UTS in te stellen onderzoek wordt betrokken.”

Het in te stellen onderzoek, is de audit die eerder dit jaar door demissionair minister Earl Balborda bij UTS werd aangekondigd

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -