26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 07:50

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoSoab gaat problemen bij Bureau Rijbewijzen onderzoeken

Soab gaat problemen bij Bureau Rijbewijzen onderzoeken

Etienne van der HorstWILLEMSTAD — De Ministerraad heeft besloten om te beginnen met een verbeteringsproces bij Bureau Rijbewijzen. Dit kondigde minister Etienne van der Horst (Pais) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) donderdag aan. Verder werd aan Soab opgedragen om een onderzoek te doen naar de onregelmatigheden binnen deze organisatie.

Er werden al een tijd geleden diverse problemen geconstateerd, zoals onder andere een personeelstekort, een te hoog aantal ziektemeldingen onder de baliemedewerkers, problemen met de airconditioning in de wachtkamer en daarnaast een te lange wachtlijst voor toekomstige chauffeurs voor rijexamens.
Zo was de wachttijd voor een theorie-examen eerst een week en nu moet men twee maanden wachten.
Eerst was de wachttijd drie weken voor een praktijk-examen, nu is dat vier maanden.

De regering werkt al enkele weken aan een integraal plan om deze problemen aan te pakken en de ministers hebben tijdens de ministerraad besloten dat de tijd is aangebroken om met het verbeteringsproces te starten.
Het proces begint vandaag, terwijl de Soab werd opgedragen om een onderzoek in te stellen.
Dat is inmiddels gestart en zal ongeveer zeven weken in beslag nemen.
Het Soab-onderzoek is meer een administratief onderzoek, dus blijft het Bureau Rijbewijzen open voor dienstverlening.
Van der Horst verduidelijkte ook dat het bureau nooit gesloten was, maar dat bepaalde administratieve werkzaamheden eerder niet uitgevoerd konden worden.

Uit het Soab-onderzoek moet gaan blijken wat de oorzaken van de diverse problemen zijn en het bureau zal met aanbevelingen komen hoe de problemen aangepakt kunnen worden.

Verder heeft de regering besloten dat het verbeteringsproces door de afdeling Controle en Beveiliging (voorheen SKS) zal plaatsvinden onder leiding van Mauricio Sambo.
Reden hiervoor is dat deze afdeling voor 10-10-‘10 verantwoordelijk was voor de rijbewijzen-afdeling en hier dus genoeg ervaring mee heeft. Sambo heeft ondertussen al aangekondigd dat er een nieuwe airconditioningsysteem in de wachtkamer geïnstalleerd zal worden. Dit gebeurt volgende week.

Het verbeteringsproces zal zich verder richten op de aspecten die te maken hebben met:

  • de organisatie van de afdeling,
  • het personeel,
  • de financiën,
  • de administratie,
  • procedures,
  • informatie-management,
  • examens en
  • trainingen voor het personeel.

Verder zal dit traject getrokken worden door het voormalige hoofd van Bureau Rijbewijzen Kennedy Krips, staflid van het ministerie van BPD.
Hij werd als coördinator van het proces benoemd en zal gedurende een jaar belast zijn met de dagelijkse leiding van de afdeling.

De regering zal ook een wervingsproces starten voor een nieuwe afdelingschef, rijexaminatoren en meer loketmedewerkers.
De vacature-s liggen al klaar, legt Van der Horst uit.
Er zal wel eerst intern gezocht worden naar mensen die deze functies kunnen vervullen.

De rijbewijzenafdeling heeft al sinds oktober 2011 geen chef.
Iemand die geen ambtenaar was werd voor een jaar benoemd als vervangend chef, maar die periode is op 15 november vorig jaar verlopen.

Soab heeft vorig jaar al een onderzoek gedaan bij de afdeling.
In augustus werd toen een rapport opgesteld, waarin zeven onregelmatigheden werden genoemd bij het verlenen van rijbewijzen.
Ook gaf Soab elf aanbevelingen om zowel het verleningsproces als de manier waarop controles worden uitgevoerd, te verbeteren.
De minister betreurt het dat er helemaal niets met deze aanbevelingen werd gedaan.

Verder wil de minister dat de rijbewijzen-afdeling nauw gaat samenwerken met het nog op te richten vergunningenloket.
Zo hoeft men bijvoorbeeld in de toekomst niet bij de rijbewijzen-afdeling te zijn om een afspraak te maken, maar bij dit loket.

Strafvervolging
Een medewerkster is ondertussen geschorst en kan niet op de werkvloer verschijnen totdat het onderzoek gereed is.
De minister wilde niet in details treden over de reden van de schorsing en benadrukte dat hij de resultaten van het onderzoek zal afwachten.
Ondertussen zijn er ook ‘spot checks’ uitgevoerd na haar schorsing.
Van der Horst benadrukte wel dat het de bedoeling is dat de geschorste medewerkster en mogelijk nog andere te schorsen medewerkers van de afdeling strafrechtelijk vervolgd zullen worden als blijkt dat ze zich inderdaad aan onregelmatigheden schuldig hebben gemaakt.

In het geval dat uit het onderzoek blijkt dat rijbewijzen in het verleden onterecht of illegaal zijn verstrekt, zullen deze rijbewijzen ingetrokken worden.
Dat geldt ook voor de rijbewijzen die mogelijk tegen betaling en zonder dat de chauffeurs de vereiste examens hadden gedaan, zijn uitgegeven.

Verder zal de minister Soab vragen om te onderzoeken of er inderdaad na 10-10-‘10 rijbewijzen zijn verstrekt met de handtekening van de gezaghebber (wat toen niet meer was toegestaan) en wat er mogelijk gedaan kan worden in het geval dat er inderdaad ongeldige rijbewijzen zijn verstrekt.

Het Soab-onderzoek moet verder helpen om de nog bestaande ruimte voor mogelijke fraudes te minimaliseren.

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties