28 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 06:16

Laatste reacties

- Advertentie -

UTS-medewerkers eisen restant spaargelden

WILLEMSTAD — De medewerkers van United Telecommunication Services (UTS) eisen van de directie dat zij uiterlijk donderdag het restant van hun spaargelden krijgen uit het zogenoemde Bèshi-fonds. Tijdens een vergadering onder werktijd op het UTS-hoofdkantoor bij Regetesselaan, werd vanochtend samen met de vakbond en de directie in persoon van waarnemend directeur Glen Carthy, besproken hoe alles geregeld kan worden en wanneer de leden hun geld zullen ontvangen, aldus het bestuurslid van de UTS-vakbond Sitkom, Elvin Gerards.

Elvin Gerards, Sitkom-bestuurslid legt de situatie uit aan persleden op het UTS-hoofdkantoor

Alleen de UTS-medewerkers met een collectieve arbeidsovereenkomst (cao’ers) waarin het Bèshi-fonds werd opgesteld, krijgen dit geld.
De iao’ers, oftewel de medewerkers met een individuele arbeidsovereenkomst, niet.
De cao’ers hebben afgelopen juli al een gedeelte van hun spaargelden ontvangen, maar eisen nu dat ook het restant uiterlijk donderdag drie uur ‘s middags uitgekeerd wordt.
Het gaat hier om de betaalde rente op die spaargelden.
UTS moet dus nu nog ongeveer 7 miljoen gulden aan betaalde rente uitkeren, aldus Gerards.
De Sitkom-leden wachten al een tijd op hun geld en hun geduld is op.
Toen zij hun spaargeld, exclusief rente, in juli kregen, eisten zij al om binnen drie maanden het restant te krijgen.

“Dit bedrag had dus in september uitgekeerd moeten worden. De leden hebben de directie ook oktober als extra maand gegeven, maar vinden dat het geld nu wel te lang op zich laat wachten”

, stelt het bestuurslid.
De reden waarom het Bèshifonds in een vergadering van de vakbond en de directie van UTS werd opgeheven, heeft te maken met de forse daling in het rentepercentage van banken wereldwijd, aldus Gerards.
Hier op het eiland daalde het percentage van 7 tot 1, dus gingen de leden er ook mee akkoord om het Bèshi-fonds op te heffen.
Dit fonds werd in 1993 opgericht door het bedrijf en er werd afgesproken dat UTS 2 procent van het brutosalaris van de werknemers in het fonds zou storten en dat het personeel vrij zou zijn om een eigen percentage (vanaf 1 procent) in het fond te storten.
De bedoeling was in principe om het spaargeld – wat het personeel in het spaarfonds heeft gestort samen met de bijdrage van UTS – aan de werknemers, bij het verlaten van UTS uit te keren.
Door de jaren heen is het fonds fors gegroeid. Er doen geruchten de ronde dat er miljoenen gestort zijn, rekening houdend met het feit dat enkele leden meer dan 10 procent van hun brutosalaris zouden hebben gestort.
Het was toen niet duidelijk voor de Sitkom-leden of ze belasting zouden moeten betalen over hun spaargeld en al enkele jaren maken zij zich sterk voor opheffing van het fonds om belastingtechnische redenen.
Nu wachten ze de uitbetalingen af.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Aruba krijgt geen coronageld van Nederland: ‘niet genoeg bezuinigd op zorg’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse regering laat weten dat ze voor de laatste drie maanden van dit jaar nog geen coronalening krijgt van Nederland. De reden is...

Democracy now! | Friday, September 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Trailer van de film Casa Coco is in première gegaan

Persbureau Curacao De trailer van de film Casa Coco is in première gegaan. De film werd afgelopen januari op Bonaire opgenomen en is vanaf donderdag 13 januari 2022...

PBC | Niet meteen genezen wanneer je uit quarantaine mag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als mensen van de afdeling epidemiologie bericht krijgen dat zij uit isolatie mogen, betekent dat niet per definitie dat zij genezen zijn. De medische...

PBC | Premier Pisas naar Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas is op het vliegtuig gestapt naar New York om daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Naast Pisas...
- Advertentie -