WILLEMSTAD — De medewerkers van United Telecommunication Services (UTS) eisen van de directie dat zij uiterlijk donderdag het restant van hun spaargelden krijgen uit het zogenoemde Bèshi-fonds. Tijdens een vergadering onder werktijd op het UTS-hoofdkantoor bij Regetesselaan, werd vanochtend samen met de vakbond en de directie in persoon van waarnemend directeur Glen Carthy, besproken hoe alles geregeld kan worden en wanneer de leden hun geld zullen ontvangen, aldus het bestuurslid van de UTS-vakbond Sitkom, Elvin Gerards.
Alleen de UTS-medewerkers met een collectieve arbeidsovereenkomst (cao’ers) waarin het Bèshi-fonds werd opgesteld, krijgen dit geld.
De iao’ers, oftewel de medewerkers met een individuele arbeidsovereenkomst, niet.
De cao’ers hebben afgelopen juli al een gedeelte van hun spaargelden ontvangen, maar eisen nu dat ook het restant uiterlijk donderdag drie uur ‘s middags uitgekeerd wordt.
Het gaat hier om de betaalde rente op die spaargelden.
UTS moet dus nu nog ongeveer 7 miljoen gulden aan betaalde rente uitkeren, aldus Gerards.
De Sitkom-leden wachten al een tijd op hun geld en hun geduld is op.
Toen zij hun spaargeld, exclusief rente, in juli kregen, eisten zij al om binnen drie maanden het restant te krijgen.
“Dit bedrag had dus in september uitgekeerd moeten worden. De leden hebben de directie ook oktober als extra maand gegeven, maar vinden dat het geld nu wel te lang op zich laat wachten”
, stelt het bestuurslid.
De reden waarom het Bèshifonds in een vergadering van de vakbond en de directie van UTS werd opgeheven, heeft te maken met de forse daling in het rentepercentage van banken wereldwijd, aldus Gerards.
Hier op het eiland daalde het percentage van 7 tot 1, dus gingen de leden er ook mee akkoord om het Bèshi-fonds op te heffen.
Dit fonds werd in 1993 opgericht door het bedrijf en er werd afgesproken dat UTS 2 procent van het brutosalaris van de werknemers in het fonds zou storten en dat het personeel vrij zou zijn om een eigen percentage (vanaf 1 procent) in het fond te storten.
De bedoeling was in principe om het spaargeld – wat het personeel in het spaarfonds heeft gestort samen met de bijdrage van UTS – aan de werknemers, bij het verlaten van UTS uit te keren.
Door de jaren heen is het fonds fors gegroeid. Er doen geruchten de ronde dat er miljoenen gestort zijn, rekening houdend met het feit dat enkele leden meer dan 10 procent van hun brutosalaris zouden hebben gestort.
Het was toen niet duidelijk voor de Sitkom-leden of ze belasting zouden moeten betalen over hun spaargeld en al enkele jaren maken zij zich sterk voor opheffing van het fonds om belastingtechnische redenen.
Nu wachten ze de uitbetalingen af.