27.6 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Apollo Group wil nieuw ziekenhuis bouwen

HomeNieuwsApollo Group wil nieuw ziekenhuis bouwen

WILLEMSTAD — De Indiase Apollo Group heeft er interesse in om het nieuwe hospitaal op Curaçao te bouwen en te beheren. Dat zegt woordvoerder en orthopedisch chirurg Paul de Windt. Het nieuwe ziekenhuis zou aan de Noordkust moeten verrijzen. De kosten voor de volksgezondheid zouden met het nieuwe ziekenhuis met minstens 60 procent dalen, aldus De Windt. De groep zegt 200 miljoen dollar te willen investeren.

De Apollo Group heeft minstens 56 ziekenhuizen gebouwd.
Deze staan onder andere in Afrika en India. De groep heeft vooralsnog geen projecten in Centraalen Zuid-Amerika maar ziet Curaçao als een kans om hier voet aan de grond te kunnen krijgen.
Het eiland zou volgens hen weer een centrumrol moeten spelen in de regionale gezondheidszorg.

Volgens De Windt kwamen zo’n dertig jaar geleden patiënten vanuit de regio naar Curaçao om behandeld te worden, dat is nu omgekeerd.

“Het servicepakket van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) is enorm achteruit gegaan”

, zegt de orthopedisch chirurg.
Dat ligt volgens hem niet aan de kwaliteit van het medisch personeel.

“Ik heb in zestien verschillende ziekenhuizen gewerkt, maar de kwaliteit van het personeel was bijna nergens anders zo goed”

, vertelt De Windt.
De achteruitgang is te wijten aan het tekort aan materiaal en de ondermaatse tarieven die door de overheid zijn goedgekeurd en door de zorgverzekeraars worden betaald.
Behalve interesse om het ziekenhuis neer te zetten en te runnen levert de Apollo Group ook ziekenhuismateriaal.
Door de gebruiksmaterialen van Apollo in te zetten wordt er een fors percentage bespaard op de kosten.
Ook de medische universiteit die door Indiërs wordt geleid op Scharloo heeft interesse om fors in het project te investeren.
Zo zou met de bouw van het ziekenhuis de studentenpopulatie van 100 naar 500 kunnen worden uitgebreid en kunnen studenten op Curaçao stage lopen.
De orthopedisch chirurg die dertig jaar actief is in de Curaçaose gezondheidszorg heeft sinds zijn beginjaren de (oude) plannen voor een nieuw ziekenhuis aangehoord.

“Nog steeds is er geen nieuw ziekenhuis”

, zegt De Windt.
Ook tijdens zijn periode als waarnemend medisch directeur zijn er besprekingen geweest over het bouwen op het huidige Sehos-terrein.
Dat is ruim 23 jaar geleden.

Orkaanproof
Volgens De Windt zijn zowel de locatie op het Amstelterrein als de huidige ziekenhuislocatie niet de beste opties.

“Bij rampsituaties waaronder het voorbijtrekken van de staart van een orkaan is het Amstel-terrein onbegaanbaar.”

Het beoogde terrein aan de Noordkant is rotsgrond.

“Een voortreffelijke plek om te bouwen

, aldus De Windt.

“De voorbereidingskosten voor het bouwrijp maken van het terrein zijn aanzienlijk lager. Ook de koelingskosten zouden 85 procent naar beneden kunnen gaan”

, zegt De Windt.
Daarnaast is de ligging van het ziekenhuis vanuit kostenbesparing ook ideaal. De temperatuur is vanwege de wind daar lager dan op de rest van het eiland.
Het ziekenhuis zou tevens (grotendeels) kunnen draaien op windenergie door windmolens daar te plaatsen.
De beoogde grond is in handen van de familie De Windt.
Het vorige kabinet zag echter geen brood in het voorstel.

Het kabinet-Schotte wilde het nieuwe ziekenhuis dat door Ballast Nedam gebouwd moest worden op het voormalige Amstel-terrein zien.
De bouw had dit jaar moeten beginnen zodat het ziekenhuis in 2014 operationeel zou kunnen zijn. Maar de financiering voor het ziekenhuis is nog niet rond vanwege de aanwijzing van de Rijksministerraad.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties