32 C
Willemstad
• zondag 25 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

Apollo Group wil nieuw ziekenhuis bouwen

WILLEMSTAD — De Indiase Apollo Group heeft er interesse in om het nieuwe hospitaal op Curaçao te bouwen en te beheren. Dat zegt woordvoerder en orthopedisch chirurg Paul de Windt. Het nieuwe ziekenhuis zou aan de Noordkust moeten verrijzen. De kosten voor de volksgezondheid zouden met het nieuwe ziekenhuis met minstens 60 procent dalen, aldus De Windt. De groep zegt 200 miljoen dollar te willen investeren.

De Apollo Group heeft minstens 56 ziekenhuizen gebouwd.
Deze staan onder andere in Afrika en India. De groep heeft vooralsnog geen projecten in Centraalen Zuid-Amerika maar ziet Curaçao als een kans om hier voet aan de grond te kunnen krijgen.
Het eiland zou volgens hen weer een centrumrol moeten spelen in de regionale gezondheidszorg.

Volgens De Windt kwamen zo’n dertig jaar geleden patiënten vanuit de regio naar Curaçao om behandeld te worden, dat is nu omgekeerd.

“Het servicepakket van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) is enorm achteruit gegaan”

, zegt de orthopedisch chirurg.
Dat ligt volgens hem niet aan de kwaliteit van het medisch personeel.

“Ik heb in zestien verschillende ziekenhuizen gewerkt, maar de kwaliteit van het personeel was bijna nergens anders zo goed”

, vertelt De Windt.
De achteruitgang is te wijten aan het tekort aan materiaal en de ondermaatse tarieven die door de overheid zijn goedgekeurd en door de zorgverzekeraars worden betaald.
Behalve interesse om het ziekenhuis neer te zetten en te runnen levert de Apollo Group ook ziekenhuismateriaal.
Door de gebruiksmaterialen van Apollo in te zetten wordt er een fors percentage bespaard op de kosten.
Ook de medische universiteit die door Indiërs wordt geleid op Scharloo heeft interesse om fors in het project te investeren.
Zo zou met de bouw van het ziekenhuis de studentenpopulatie van 100 naar 500 kunnen worden uitgebreid en kunnen studenten op Curaçao stage lopen.
De orthopedisch chirurg die dertig jaar actief is in de Curaçaose gezondheidszorg heeft sinds zijn beginjaren de (oude) plannen voor een nieuw ziekenhuis aangehoord.

“Nog steeds is er geen nieuw ziekenhuis”

, zegt De Windt.
Ook tijdens zijn periode als waarnemend medisch directeur zijn er besprekingen geweest over het bouwen op het huidige Sehos-terrein.
Dat is ruim 23 jaar geleden.

Orkaanproof
Volgens De Windt zijn zowel de locatie op het Amstelterrein als de huidige ziekenhuislocatie niet de beste opties.

“Bij rampsituaties waaronder het voorbijtrekken van de staart van een orkaan is het Amstel-terrein onbegaanbaar.”

Het beoogde terrein aan de Noordkant is rotsgrond.

“Een voortreffelijke plek om te bouwen

, aldus De Windt.

“De voorbereidingskosten voor het bouwrijp maken van het terrein zijn aanzienlijk lager. Ook de koelingskosten zouden 85 procent naar beneden kunnen gaan”

, zegt De Windt.
Daarnaast is de ligging van het ziekenhuis vanuit kostenbesparing ook ideaal. De temperatuur is vanwege de wind daar lager dan op de rest van het eiland.
Het ziekenhuis zou tevens (grotendeels) kunnen draaien op windenergie door windmolens daar te plaatsen.
De beoogde grond is in handen van de familie De Windt.
Het vorige kabinet zag echter geen brood in het voorstel.

Het kabinet-Schotte wilde het nieuwe ziekenhuis dat door Ballast Nedam gebouwd moest worden op het voormalige Amstel-terrein zien.
De bouw had dit jaar moeten beginnen zodat het ziekenhuis in 2014 operationeel zou kunnen zijn. Maar de financiering voor het ziekenhuis is nog niet rond vanwege de aanwijzing van de Rijksministerraad.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -