29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

‘Ultimo Noticia deugt zelfs niet als wc-papier’

HomeMedia‘Ultimo Noticia deugt zelfs niet als wc-papier’
De 20 personen die met pasfoto plus naam en toenaam genoemd worden door de Papiamentstalige krant Ultimo Noticia (UN) van Chicho Jonckheer en in verband worden gebracht met de moord op politicus Helmin Wiels.

Willemstad – ,,Zo is Ultimo Noticia. Zelfs niet voor wc-papier deugt het.” Aldus eindigt een fel commentaar van de nieuwswebsite Notisia360 van Roli Perret Gentil. Hij is zelf een van de 20 personen die met pasfoto plus naam en toenaam genoemd worden door de Papiamentstalige krant Ultimo Noticia (UN) van Chicho Jonckheer en in verband worden gebracht met de moord op politicus Helmin Wiels.

,,Het is eenvoudigweg ongelooflijk dat een zogenaamde krant, althans waarvan ze zelf pretenderen dat het een krant is, kan schrijven wat ze maar wil, wanneer ze dat wil, zonder maar ook enigszins uit te zoeken of wat ze opschrijven correct is of niet”, luidt de eerste zin.

,,Het is ongelooflijk dat ze dit kunnen doen zonder dat dit gevolgen heeft voor de betreffende krant.”

Volgens het commentaar heeft Ultimo om onbekende reden – uit woede of uit jaloezie – besloten een artikel te plaatsen met 20 pasfoto’s van personen waarmee het Recherche Samenwerkingsteam (RST) rond zou lopen om deze te verhoren in de moorzaak van Wiels.

In een reactie zegt het Openbaar Ministerie het volgende op de publicatie van Ultimo Noticia:

,,Wij hebben er kennis van genomen. Wij doen gewoon óns werk en laten het publiceren van artikelen en foto’s over aan de pers.”

Aldus officier van justitie Guillano Schoop, belast met de woordvoering in de zaken Magnus en Maximus, tegenover het Antilliaans Dagblad.

,,Of ze begrijpen niet wat voor enorme schade ze aanrichten aan de reputatie van personen of het interesseert ze totaal niet, als er maar kranten worden verkocht. Want dat is een ander probleem”,

vervolgt het commentaar van de site van Perret Gentil.

,,Mensen houden van redu (roddel).”

Het maakt dan niet uit of de inhoud van het artikel gebaseerd is op de waarheid of niet.

,,Het is niet voor niets dat de National Inquirer ’s werelds meest verkochte krant is. Maar tenminste publiceert de National Inquirer professionele berichten. Anders dan die porkeria (rotzooi) die Ultimo Noticia opschrijft.”

Nieuwsite 360 suggereert overigens – zonder zijn naam te noemen – dat het bericht in de UN is opgesteld door Gerrit Schotte, leider van oppositiepartij MFK, die overigens zelf ook tussen de 20 zit, en die officieel verdachte is van witwassen en valsheid in geschrifte in een andere zaak, namelijk in de zaak Babel.

,,Het is zijn tactiek om zichzelf erbij te zetten om geen verdenking over zichzelf af te roepen.”

Volgens 360 is hijzelf de hoofdverdachte in de moordzaak Wiels. Het commentaar van 360 – dat overigens onlangs aankondigde faillissement te zullen aanvragen, maar de website zelf zou hier buiten vallen – besluit met de oproep een organisatie in het leven te roepen die op dit soort zaken gaat letten en hard optreedt tegen Ultimo Noticia.

,,De mogelijkheid bestaat om rectificatie te eisen, maar in ons geval is dat tijdverlies.”

Eigenlijk is het niet eens de moeite waard, want zelfs voor wc-papier deugt deze krant niet. Aldus de site van Perret Gentil.

Onder de 20 bevinden zich naast Schotte ook de twee die de afgelopen week zijn opgepakt in de zaak Maximus, het onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord op Wiels, namelijk voormalig MFKminister George Jamaloodin en zijn (half)broer lotterijhouder Robbie dos Santos. Maar ook andere bekenden, waaronder een advocaat van Jamaloodin, een broer van Dos Santos, een (oud- )bankier, diverse (oud-)Statenleden, premier Ivar Asjes (PS) en ondernemers.

Onder de meesten staat behalve hun naam ook de tekst ‘tin di interoga ainda’ (moet nog gehoord/verhoord worden). Dat zou volgens Ultimo dan vijftien maanden na de moord op 5 mei 2013 nog moeten gebeuren door de justitiële autoriteiten.

Uit diverse hoeken krijgt het Antilliaans Dagblad te horen dat ‘onthutst’ kennis is genomen van de publicatie in UN.

Eerder al publiceerde de krant van Jonckheer in het kader van de Wielsmoord foto’s van een aantal zakenlieden, waarna een soort excuusbericht werd afgedrukt afkomstig van directeur Edvin ‘Bincho’ Irausquin, wat echter een dag later weer werd afgezwakt door algemeen directeur Jonckheer zelf.

August Adolf Jonckheer, zoals ‘Chicho’ officieel heet, is de directeur/eigenaar van de krant Ultimo Noticia (opgericht in 1982) in de Frederikstraat in Otrobanda. In september wordt hij 80 jaar. Hoofdredacteur is Humphrey Zimmerman.

Ook de Papiamentstalige middagkrant La Prensa is sinds enkele jaren in handen van Jonckheer, maar daar staat hoofdredacteur Mariano Heijden als hoofdredacteur aan het roer van de redactie en de nieuwsberichten.

La Prensa, een uitgave van Uitgeverij ‘De Pers’ (opgericht in 1957), is een alom gerespecteerde krant die de journalistieke regels naleeft, onder andere van hoor en wederhoor toe te passen en de feiten zoveel mogelijk controleert alvorens over te gaan tot publicatie.

Bron: Antilliaans Dagblad / Notisia360
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties