CURAÇAO – Uitzendkrachten van UTS en TDS die een vast contract wilden afdwingen via een kort geding, komen bedrogen uit. De rechter oordeelde dat zij hier geen recht op hebben. Ook de wens van premier Gerrit Schotte om uitzendkrachten die jaren werkzaam zijn bij een bedrijf in dienst te nemen, mocht niet baten.
De uitzendkrachten van beide overheids nv’s spande een kort geding aan, omdat zij al jaren in dienst zijn van de bedrijven zonder zicht op een vaste aanstelling. Ook de Staten stelden dat UTS uitzendkrachten die een lange tijd werken bij het bedrijf, in dienst moet nemen. Schotte stelde in oktober vorig jaar dat de regering druk uitoefent op de directies van de bedrijven om de wetten na te leven. “Als dit niet gebeurt, dan zal de regering ingrijpen.”
Projecten
De rechter geeft geen gehoor aan het verzoek, mede omdat de uitzendkrachten volgens de directeur van de bedrijven, nooit zijn aangenomen met het idee dat zij in vaste dienst zouden treden. Zij zouden zijn aangenomen voor projecten die enkele jaren lopen. Het feit dat zij al jaren werkzaam zijn bij het bedrijf, is volgens het vonnis geen wettelijke reden om een vast contract te krijgen.
Wens van premier
De rechter geeft ook aan dat het verzoek van de premier geen verandering brengt in de zaak. “De afwijzende beslissing wordt niet anders op grond van de uitdrukkelijke wens van de minister-president en het parlement dat eisers door UTS/TDS in vaste dienst worden genomen. Zo lang die wens niet in een wettelijk daarop gerichte bepaling zijn uitdrukking heeft gevonden, zijn UTS/TDS niet verplicht hieraan te voldoen.”
Doorbetaling stakingsdagen
Ook de eis om doorbetaling tijdens de stakingsdagen van de uitzendkrachten wordt niet ingewilligd. Volgens de rechter is het niet duidelijk tegen welke gedaagde de vordering is gericht en wie van de eisers de vordering aangaat. En ook al zou dit zo zijn, kan er volgens de rechter niet van tevoren vanuit worden gegaan dat de werkweigering terecht is of dat er loon betaald wordt.
Proceskosten
Behalve het verliezen van het kort geding, draaien de arbeidskrachten ook op voor alle kosten van het proces. Het kort geding was aangespannen door 27 arbeidskrachten.