32 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Sombere vooruitzichten voor Curaçao tijdens CFATF-vergadering

HomeMediaAmigoe | Sombere vooruitzichten voor Curaçao tijdens CFATF-vergadering
cfatf
CFATF

WILLEMSTAD — De ambtelijke delegatie die volgende week in El Salvador aanwezig zal zijn bij de plenaire vergadering van de Caribben Financial Action Task Force (CFATF) vertrekt dit weekeinde met lood in de schoenen.

Deze maand is de tweede conceptrapportage over Curaçao uitgekomen en grote landen zoals de VS, Canada en Frankrijk hebben al verschillende negatieve kanttekeningen geplaatst bij het 250 pagina’s tellende rapport.

De bevindingen in het eerste concept-rapport van november vorig jaar vloeien voort uit de ingeleverde Mutual Evaluation Questionnaire en het bezoek van het evaluatieteam aan Curaçao vorig jaar. Aan elk van de veertig FATF (Financial Action Task Force) aanbevelingen en de negen FATF speciale aanbevelingen ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering is door het CFATF-evaluatieteam een voorlopige rating toegekend.

Deze was afwisselend positief en negatief.

Vooral de laatste ontwikkelingen op politiek gebied hebben de vooruitzichten somberder gemaakt. Dat de minister van Justitie het vertrouwen opzegt in de procureur-generaal heeft ook internationaal de aandacht getrokken.

De Verenigde Staten hebben specifiek gereageerd op de perikelen rond de Veiligheidsdienst en het mogelijk lekken van staatsgeheimen. De vrees bestaat dat hierdoor verschillende entiteiten op Curaçao zoals het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) een ‘dikke onvoldoende’ zullen krijgen en de status van ‘non compliance’ krijgen toegeschreven.

Vooral de lokale financiële dienstverleningssector is hierbij niet gediend. De delegatie die naar El Salvador gaat, bestaat uit zestien leden. Daar zitten medewerkers van de Centrale Bank, douane, justitie, MOT en fiscale zaken tussen.

Het is nog onduidelijk of de Gaming Control Board en het Openbaar Ministerie ook gaan. Gisteren was er een voorbereidende vergadering bij de Centrale Bank van de Commissie Inzake Witwassen van Geld (CIWG) en de vooruitzichten zijn somber, stelt een deelnemer aan de vergadering tegenover de Amigoe.

Vooral als de deelnemers met politiek getinte vragen te kampen krijgen, zouden zij deze niet kunnen beantwoorden. De CIWG adviseert de regering over bestrijding van witwassen van geld en financiering van terrorisme.

Een van de punten die niet voor Curaçao pleiten, is dat ondanks het feit dat de Staten de wet bijzondere opsporingsbevoegdheden hebben goedgekeurd, deze nog niet in werking is getreden omdat de minister van Justitie van mening is dat vooraf aan de inwerkingtreding een gedegen informatiecampagne gevoerd moet worden.

Vorig jaar ontkende minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK) nog met klem dat CFATF in haar concept-verslag van november een negatief oordeel heeft gegeven.

Curaçao kreeg sindsdien de kans om commentaar te leveren aan het CFATF-secretariaat op de bevindingen zoals gepresenteerd in het evaluatierapport. Pas na de behandeling van het rapport tijdens de plenaire CFATF-vergadering zal het concept-rapport definitief worden. Hierna komt vast te staan in hoeverre Curaçao voldoet aan de veertig FATF aanbevelingen en de negen FATF speciale aanbevelingen. Tijdens de CFATF plenaire vergadering bestaat de kans dat ‘ratings’ in rang verhoogd of verlaagd worden.

Bron: Amigoe

Dossier: Gokken

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties