30 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 19:01

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Sombere vooruitzichten voor Curaçao tijdens CFATF-vergadering

cfatf
CFATF

WILLEMSTAD — De ambtelijke delegatie die volgende week in El Salvador aanwezig zal zijn bij de plenaire vergadering van de Caribben Financial Action Task Force (CFATF) vertrekt dit weekeinde met lood in de schoenen.

Deze maand is de tweede conceptrapportage over Curaçao uitgekomen en grote landen zoals de VS, Canada en Frankrijk hebben al verschillende negatieve kanttekeningen geplaatst bij het 250 pagina’s tellende rapport.

De bevindingen in het eerste concept-rapport van november vorig jaar vloeien voort uit de ingeleverde Mutual Evaluation Questionnaire en het bezoek van het evaluatieteam aan Curaçao vorig jaar. Aan elk van de veertig FATF (Financial Action Task Force) aanbevelingen en de negen FATF speciale aanbevelingen ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering is door het CFATF-evaluatieteam een voorlopige rating toegekend.

- Advertentie -

Deze was afwisselend positief en negatief.

Vooral de laatste ontwikkelingen op politiek gebied hebben de vooruitzichten somberder gemaakt. Dat de minister van Justitie het vertrouwen opzegt in de procureur-generaal heeft ook internationaal de aandacht getrokken.

De Verenigde Staten hebben specifiek gereageerd op de perikelen rond de Veiligheidsdienst en het mogelijk lekken van staatsgeheimen. De vrees bestaat dat hierdoor verschillende entiteiten op Curaçao zoals het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) een ‘dikke onvoldoende’ zullen krijgen en de status van ‘non compliance’ krijgen toegeschreven.

Vooral de lokale financiële dienstverleningssector is hierbij niet gediend. De delegatie die naar El Salvador gaat, bestaat uit zestien leden. Daar zitten medewerkers van de Centrale Bank, douane, justitie, MOT en fiscale zaken tussen.

- Advertisement -

Het is nog onduidelijk of de Gaming Control Board en het Openbaar Ministerie ook gaan. Gisteren was er een voorbereidende vergadering bij de Centrale Bank van de Commissie Inzake Witwassen van Geld (CIWG) en de vooruitzichten zijn somber, stelt een deelnemer aan de vergadering tegenover de Amigoe.

Vooral als de deelnemers met politiek getinte vragen te kampen krijgen, zouden zij deze niet kunnen beantwoorden. De CIWG adviseert de regering over bestrijding van witwassen van geld en financiering van terrorisme.

Een van de punten die niet voor Curaçao pleiten, is dat ondanks het feit dat de Staten de wet bijzondere opsporingsbevoegdheden hebben goedgekeurd, deze nog niet in werking is getreden omdat de minister van Justitie van mening is dat vooraf aan de inwerkingtreding een gedegen informatiecampagne gevoerd moet worden.

Vorig jaar ontkende minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK) nog met klem dat CFATF in haar concept-verslag van november een negatief oordeel heeft gegeven.

Curaçao kreeg sindsdien de kans om commentaar te leveren aan het CFATF-secretariaat op de bevindingen zoals gepresenteerd in het evaluatierapport. Pas na de behandeling van het rapport tijdens de plenaire CFATF-vergadering zal het concept-rapport definitief worden. Hierna komt vast te staan in hoeverre Curaçao voldoet aan de veertig FATF aanbevelingen en de negen FATF speciale aanbevelingen. Tijdens de CFATF plenaire vergadering bestaat de kans dat ‘ratings’ in rang verhoogd of verlaagd worden.

Bron: Amigoe

Dossier: Gokken

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -