32 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 12:01

Laatste reacties

- Advertentie -

Uitbreidingsplan Aqualectra houdt rekening met milieu

De milieuorganisaties tijdens de bijeenkomst vorige week.
De milieuorganisaties tijdens de bijeenkomst vorige week.

WILLEMSTAD — Het uitbreidingsplan van Aqualectra aan de Dokweg is een stap vooruit voor het eiland en een overwinning voor de milieuorganisaties op Curaçao. De mangroven en het moerasgebied worden gered. Dat betekent dat het leefgebied van zo’n 160 witte reigers wordt beschermd.

Dat stelt Timo Brouwer van Green Force naar aanleiding van de informatiebijeenkomst, die het nutsbedrijf vorige week voor de natuurorganisaties op Curaçao heeft gehouden.
Ook het kanaal, dat het natuurgebied voedt met zoet water, wordt opengelaten.
De toegang van het kanaal zal onder het complex doorlopen. In het oorspronkelijke uitbreidingsplan zou de waterweg worden omgelegd.
Nu blijft het kanaal in zijn oorspronkelijke staat.

Ook de luchtverontreiniging zal theoretisch gezien met de bouw van de nieuwe productie-installaties voor water en elektriciteit afnemen.

“Je zou kunnen zeggen dat het een overwinning voor de milieubeweging is”

- Advertentie -

, zegt Brouwer.
Volgens hem heeft het nutsbedrijf zich van zijn ‘groene kant’ laten zien door zijn steentje bij te dragen aan het natuurbehoud.

Naast Green Force waren ook organisaties zoals

  • Carmabi, MSI,
  • Green Town,
  • Amigu di Tera,
  • Defensa Ambiental
  • en BPM

bij de informatiebijeenkomst aanwezig.
Aqualectra begon eerder dit jaar met het klaarmaken van het bouwterrein. Hierdoor sneuvelde het wabi-bos aan de Dokweg. Reden voor Green Force om aan de bel te trekken.

Aqualectra-adviseur Tim van de Brink van EcoVision ging tijdens de bijeenkomst dieper in op de milieu-aspecten.
Zo gaf hij onder andere uitleg over de bevindingen van de simulatie van de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast, die mogelijkerwijs zouden kunnen optreden bij de uitbreiding van de productie met 35 MW.
De luchtverontreiniging zal niet toenemen.
Door het gebruik van nieuwe moderne centrales zal de zwaveluitstoot lager zijn dan nu het geval is bij de zwaar verouderde productie-eenheden bij Mundu Nobo.

- Advertisement -

De uitbreiding van het nutsbedrijf valt onder het ProgRresA-programma (Program Reshaping Aqualectra).
Dit houdt onder andere in dat de installaties bij Mundo Nobo worden ontmanteld en dat de dieselcentrale aan de Dokweg in de eerste fase met 35 MW wordt uitgebreid.
Ook de waterproductie wordt in de eerste fase met 7.500 ton water per dag vergroot. ProgRresA wordt in de komende vijf jaar (2013-2018) uitgevoerd.

De tweede fase bestaat uit een vervolguitbreiding van de elektriciteitsproductie met nog eens 35 MW.
De locatie van deze nieuwe installatie moet nog worden vastgesteld.
Vervolgens zal ook de waterproductie met 25.000 ton per dag op basis van Reverse Osmose verhoogd worden.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Positief geteste vrouw met valse bewijzen binnen gereisd

Een vrouw die op Bonaire positief heeft getest op Covid-19 is met vervalste papieren Curaçao binnengekomen. Zo maakt het Korps Politie Curaçao bekend. Het was al bekend...

DH | ‘CFT’s suggestion to impose land tax is anti-local people’

PHILIPSBURG--Member of Parliament and United People’s Party faction leader Grisha Heyliger-Marten commemorated the late Dr. Albert Claudius Wathey on July 24 for his contribution to the growth...

Ingezonden | Denkend aan Ced Ride

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden...

AntilliaansDagblad | Begroting 2021 Aruba goedgekeurd

Oranjestad - Het parlement heeft vrijdagavond de begroting 2021 unaniem goedgekeurd. De AVP-fractie was niet aanwezig. Demissionair minister Dangui Oduber (MEP) van Toerisme, Volksgezondheid en Sport informeerde...

AntilliaansDagblad | Pisas krijgt wanhoopsbrief

Willemstad - Drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) zitten, hebben premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gevraagd...
- Advertentie -