25.9 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

ParadiseFM | Aangifte Calmes tegen Leeflang en De Andrade

Politicus Rennox Calmes is de beschuldigingen aan zijn adres zat. Hij wil aangifte doen van laster tegen Omayra Leeflang en Elvis de Andrade. Beiden zouden zijn naam...

CN | SER keurt nieuwe gokwet Curaçao goed, maar blijft kritisch

Jimmy Driessen | CasinoNieuws.nl De Sociaal-Economische Raad (SER) van Curaçao heeft de nieuwe gokwet goedgekeurd. De raad geeft in haar advies aan dat het moderniseringstraject van de (online)...

Democracy now! | Friday, March 24, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 24 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Portugese oorlogsschepen gespot voor Piscadera

Voor de kust van Piscadera zijn Portugese oorlogsschepen gespot. Vissers hebben in totaal vijf kwallen gevangen. Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) is op de...

Nu.cw | SER adviseert over belastingverordeningen

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft donderdag advies uitgebracht over wijzigingen in verschillende belastingverordeningen. De verordeningen waarin wijzigingen zijn aangebracht zijn onder andere de Algemene Landsverordening Landsbelastingen en...

RO | Ministerraad besluit dat Caribische studenten voor aankomst in Nederland een BSN krijgen

De Ministerraad stemde in met het wijzigen van het Besluit basisregistratie personen, zodat Caribische studenten bij aanvraag van studiefinanciering via DUO direct een BSN kunnen krijgen. Dit...
- Advertentie -

Besef belang natuurbehoud groot

De docenten hadden grote belangstelling voor onder andere de lokale vissersgemeenschap.
De docenten hadden grote belangstelling voor onder andere de lokale vissersgemeenschap.

WILLEMSTAD — De groep Amerikaanse docenten van de High Tech High School North County (HTHNC) in Californië, die onder leiding van marienbioloog Aaron Hartmann op Curaçao verbleef, duidelijk geworden dat diverse groepen van de bevolking doordrongen is van het belang van de eigen natuur. Aan samenwerken echter, schort het nog.

De docenten

  • Chris Morissette (docent milieu-ingenieursschap),
  • Anna Petrick (docente mediatechnieken)
  • en de biologiedocenten Matt Leader en Parag Chowdhury

baseren zich daarbij onder andere op ontmoetingen met lokale mensen.

“Dit blijkt uit de vele gesprekken die wij met de lokale gemeenschap hebben gevoerd, waaronder ook met een groot aantal vissers. Opvallend is wel dat de verschillende groepen en personen daarover niet per definitie met elkaar in overleg zijn”

, aldus biologiedocent Parag Chowdhury.

Millieudocent Morisette is het daarnaast ook opgevallen dat er op het eiland wordt nagedacht over de balans tussen natuur en ontwikkeling.

“De vissers zien het belang van het behoud van het rif van Oostpunt in, met name voor het behoud van het vissersberoep. Maar ze zien ook het belang van toeristische ontwikkeling. Duurzaamheid als insteek zou volgens hen dan ook een vereiste moeten zijn om daarin een balans te vinden.”

Van de huidige balans heeft de docentengroep in elk geval een beeld gekregen.

“Het eiland is toeristisch goed ontwikkeld en gelukkig zijn er nog mooie stukken ongerepte natuur en stranden. We waren vaak alleen op het strand met een aantal vissers. Dat was natuurlijk prachtig om te zien, dat er enerzijds ontwikkeling is maar anderzijds ook rust en puurheid.”

Dit wordt door de andere docenten beaamd.

De groep was samen met Hartmann, die ook aan de HTHNC doceert, voor een studiereis op het eiland om meer informatie te verzamelen over Curaçao.
Doelstelling is om deze informatie in het curriculum van de HTHNC op te nemen, van waaruit de studenten op ‘toegepaste wijze’ les zullen krijgen.
Dat de voorbereiding daarop bij de studenten al is begonnen bleek uit de actie van de docenten bij aanvang van deze reis, waarbij zij namens hun leerlingen een zeventigtal protestkaarten aan het parlement afgaven.
Een oproep vanuit Californië voor het behoud van het koraalrif van Oostpunt.
Geen toevalligheid, aangezien Californië zich in een ‘soortgelijke situatie bevindt als Oostpunt, waarbij men langs een 20 mijl lang ongeschonden koraalrif in Zuid-Californië de Gaviota Coast wil ontwikkelen’.

De groep vertelt over hun indrukken van het eiland.
De groep vertelt over hun indrukken van het eiland.

De groep was dagelijks behoorlijk actief waarbij onder andere het Christoffelpark en de grotten van Hato werden bezocht. Ook is er gesnorkeld bij vele baaien om een beter zicht op de staat van het rif te krijgen. Verder ondernam de groep diverse boottrips, een kajak-tour met endurance-athlete Ryan de Jongh, een tour door Willemstad met als gids restauratie-architect van de stichting Monumentenfonds Michael Newton. Ook is er een bezoek gebracht aan de onlangs onder de Ramsar-conventie goedgekeurde beschermde Ramsar-gebieden. De vier gebieden waar de beschermde draslanden (salinjas) liggen lopen van Malpais tot St. Michiel, van Shete Boka Park tot Ascencion, van Jan Kok tot Rif St. Marie en een gebied bij Muizenberg.

De historische rotstekeningen werden ook uitvoerig gedocumenteerd.
De historische rotstekeningen werden ook uitvoerig gedocumenteerd.

“Wat ons tijdens de geweldige kajak-tour met Ryan opviel, is de stank van de Isla-raffinaderij. We hebben tijdens deze trip hierover nog weinig informatie kunnen vergaren, maar hopen in de toekomst ook hierover wat meer inzicht te kunnen krijgen”

, aldus biologiedocent Leader.
Ook de docent milieu-ingenieursschap, Morisette, heeft al volop plannen voor een tweede studiereis voor volgend jaar waarbij ook zelfgebouwde ROV’s (Remotely Operated Vehicle ofwel onderwaterrobot uitgerust met camera’s) ingezet zullen worden. Hieraan zullen dan ook twintig HTHNC-studenten deel van uit gaan maken.

Tot slot laat bioloog Leader weten dat ze ‘overal bijzonder warm zijn ontvangen’.

“We zijn dan ook heel erg onder de indruk van de open en warme mentaliteit van de bevolking en zien uit naar een volgende komst naar het eiland.”

Middels vele gesprekken werd informatie over het eiland vergaard die uiteindelijk in het curriculum zal worden opgenomen.

 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -