28 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 23:41

Laatste reacties

- Advertentie -

Besef belang natuurbehoud groot

De docenten hadden grote belangstelling voor onder andere de lokale vissersgemeenschap.
De docenten hadden grote belangstelling voor onder andere de lokale vissersgemeenschap.

WILLEMSTAD — De groep Amerikaanse docenten van de High Tech High School North County (HTHNC) in Californië, die onder leiding van marienbioloog Aaron Hartmann op Curaçao verbleef, duidelijk geworden dat diverse groepen van de bevolking doordrongen is van het belang van de eigen natuur. Aan samenwerken echter, schort het nog.

De docenten

  • Chris Morissette (docent milieu-ingenieursschap),
  • Anna Petrick (docente mediatechnieken)
  • en de biologiedocenten Matt Leader en Parag Chowdhury

baseren zich daarbij onder andere op ontmoetingen met lokale mensen.

“Dit blijkt uit de vele gesprekken die wij met de lokale gemeenschap hebben gevoerd, waaronder ook met een groot aantal vissers. Opvallend is wel dat de verschillende groepen en personen daarover niet per definitie met elkaar in overleg zijn”

- Advertentie -

, aldus biologiedocent Parag Chowdhury.

Millieudocent Morisette is het daarnaast ook opgevallen dat er op het eiland wordt nagedacht over de balans tussen natuur en ontwikkeling.

“De vissers zien het belang van het behoud van het rif van Oostpunt in, met name voor het behoud van het vissersberoep. Maar ze zien ook het belang van toeristische ontwikkeling. Duurzaamheid als insteek zou volgens hen dan ook een vereiste moeten zijn om daarin een balans te vinden.”

Van de huidige balans heeft de docentengroep in elk geval een beeld gekregen.

“Het eiland is toeristisch goed ontwikkeld en gelukkig zijn er nog mooie stukken ongerepte natuur en stranden. We waren vaak alleen op het strand met een aantal vissers. Dat was natuurlijk prachtig om te zien, dat er enerzijds ontwikkeling is maar anderzijds ook rust en puurheid.”

Dit wordt door de andere docenten beaamd.

- Advertisement -

De groep was samen met Hartmann, die ook aan de HTHNC doceert, voor een studiereis op het eiland om meer informatie te verzamelen over Curaçao.
Doelstelling is om deze informatie in het curriculum van de HTHNC op te nemen, van waaruit de studenten op ‘toegepaste wijze’ les zullen krijgen.
Dat de voorbereiding daarop bij de studenten al is begonnen bleek uit de actie van de docenten bij aanvang van deze reis, waarbij zij namens hun leerlingen een zeventigtal protestkaarten aan het parlement afgaven.
Een oproep vanuit Californië voor het behoud van het koraalrif van Oostpunt.
Geen toevalligheid, aangezien Californië zich in een ‘soortgelijke situatie bevindt als Oostpunt, waarbij men langs een 20 mijl lang ongeschonden koraalrif in Zuid-Californië de Gaviota Coast wil ontwikkelen’.

De groep vertelt over hun indrukken van het eiland.
De groep vertelt over hun indrukken van het eiland.

De groep was dagelijks behoorlijk actief waarbij onder andere het Christoffelpark en de grotten van Hato werden bezocht. Ook is er gesnorkeld bij vele baaien om een beter zicht op de staat van het rif te krijgen. Verder ondernam de groep diverse boottrips, een kajak-tour met endurance-athlete Ryan de Jongh, een tour door Willemstad met als gids restauratie-architect van de stichting Monumentenfonds Michael Newton. Ook is er een bezoek gebracht aan de onlangs onder de Ramsar-conventie goedgekeurde beschermde Ramsar-gebieden. De vier gebieden waar de beschermde draslanden (salinjas) liggen lopen van Malpais tot St. Michiel, van Shete Boka Park tot Ascencion, van Jan Kok tot Rif St. Marie en een gebied bij Muizenberg.

De historische rotstekeningen werden ook uitvoerig gedocumenteerd.
De historische rotstekeningen werden ook uitvoerig gedocumenteerd.

“Wat ons tijdens de geweldige kajak-tour met Ryan opviel, is de stank van de Isla-raffinaderij. We hebben tijdens deze trip hierover nog weinig informatie kunnen vergaren, maar hopen in de toekomst ook hierover wat meer inzicht te kunnen krijgen”

, aldus biologiedocent Leader.
Ook de docent milieu-ingenieursschap, Morisette, heeft al volop plannen voor een tweede studiereis voor volgend jaar waarbij ook zelfgebouwde ROV’s (Remotely Operated Vehicle ofwel onderwaterrobot uitgerust met camera’s) ingezet zullen worden. Hieraan zullen dan ook twintig HTHNC-studenten deel van uit gaan maken.

Tot slot laat bioloog Leader weten dat ze ‘overal bijzonder warm zijn ontvangen’.

“We zijn dan ook heel erg onder de indruk van de open en warme mentaliteit van de bevolking en zien uit naar een volgende komst naar het eiland.”

Middels vele gesprekken werd informatie over het eiland vergaard die uiteindelijk in het curriculum zal worden opgenomen.

 

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw patiënt overleden aan Covid op Curaçao

Persbureau Curacao Er is opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het gaat om een oudere vrouw die niet op de Intensive Care lag. De laatste keer dat een coronapatiënt overleed...

PBC | Actueel reisadvies Curaçao

Persbureau Curacao De kleurcode voor Curaçao is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Curaçao inreizen. Je moet je testbewijs...

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...
- Advertentie -