26 C
Willemstad
• maandag 26 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Uitbreiding Cessantia en ziektewet voor werknemers

HomeMediaAlgemeen nieuwsUitbreiding Cessantia en ziektewet voor werknemers

davelaar (PnP) met twee initiatiefvoorstellen

pnpWILLEMSTAD — De eenmansfractie van de PNP in de Staten heeft twee initiatiefwetsvoorstellen bij Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) ingediend.
De twee voorstellen hebben volgens PNP-Statenlid Humphrey Davelaar als doel om de positie van werknemers op de lokale arbeidsmarkt te beschermen.
Volgens de PNP’er zijn beide voorstellen mede tot stand gekomen met behulp van verschillende vakbondsorganisaties op het eiland.

Advertentie

Het ene voorstel van de PNP-fractie gaat uit van de wijziging van Boek 7 A van het Burgerlijk Wetboek.
Volgens Davelaar worden werknemers die wegens arbeidsongeschiktheid worden ongeslagen, maar een jaar door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) doorbetaald.
In de praktijk komt het volgens Davelaar echter vaak voor dat werknemers na 14 tot 18 maanden weer gezond zijn.

Het gaat hierbij om werknemers die te maken krijgen met een bedrijfsongeval of een infarct, waarvan men langdurig moet herstellen.
Deze mensen worden over het algemeen na een jaar ontslagen.
Maar na een periode van nog een jaar zijn deze mensen voldoende hersteld om weer te kunnen werken, maar hebben dan geen baan meer. En dan is het voor hen zeer moeilijk om weer een nieuwe baan te krijgen.”

Het voorstel van Davelaar gaat ervan uit dat de SVB conform de landsverordening ziekteverzekering de persoon een extra jaar uitbetaalt.

Hierdoor krijgen zij extra tijd om te herstellen. Dit zal werkgevers niets extra’s kosten. Dus ik verwacht geen enkel probleem hiermee”, aldus de PNP-leider.

In de memorie van toelichting wordt hierover gesteld:

Het bovenstaande zal tot gevolg hebben, dat de werknemer meer arbeidsrust heeft, immers, hij blijft een jaar langer in dienst, en er bestaat zelfs de mogelijkheid dat hij binnen dat jaar geneest en niet meer wegens ziekte zal worden ontslagen.”

Het tweede voorstel van Davelaar heeft betrekking op een aanpassing van de Cessantia-landsverordening.
Op dit moment krijgen werknemers alleen een bedrag uit het Cessantia-fonds, als zij buiten hun toedoen ontslagen worden.
Dit gebeurt meestal bij het faillissement van hun bedrijf.
Het wetsvoorstel heeft als doel om ook werknemers te betalen als er sprake is van vrijwillig ontslag, ‘mits hij niet al eerder wegens zijn schuld of een aan hem toe te rekenen omstandigheid door zijn werkgever was ontslagen’.
Hiernaast maakt Davelaar zich in zijn initiatiefvoorstel ook sterk voor optimalisering van de inning van bijdragen door de Cessantia, met de bedoeling de liquiditeitspositie van het fonds te verbeteren.
De PNP’er stelt voor om aan de SVB de bevoegdheid te geven tot invordering en dwanginvordering toe te kennen.
Het gebeurt niet vaak dat Statenfracties gebruikmaken van hun recht om zelf wetten in dienen.
In het parlementair jaar 2012 – 2013 werden door alle 21 Statenleden samen maar twee initiatiefvoorstellen ingediend.
Beide waren afkomstig van de Pais-fractie.

Advertentie

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties