30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Tweede oorveeg Ivar Asjes

HomeMediaTweede oorveeg Ivar Asjes
Asjes: geïsoleerd incident
Na verwerping van de Sanctieverordening kreeg premier Ivar Asjes inzake Meni Rojer een tweede oorveeg van zijn eigen Pueblo Soberano fractie

PUNDA – Na vorige week nog de Sanctielandsverorderning gepresenteerd door Ivar Asjes te hebben verworpen, gaf de Statenfractie van Pueblo Soberano (PS) hun minister-president vandaag een tweede oorveeg. Nu werd zijn plan om ambtenaar Meindert ‘Menki’ Rojer de laan uit te sturen, gedwarsboomd.

In zijn voornemen om Rojer te ontslaan, wist Asjes zich gesteund door de andere leden van de Raad van Ministers. Echter niet alle coalitiepartners, waaronder zelfs zijn partij PS, waren het eens met de bestuurders in Fort Amsterdam om de ambtenaar de laan uit te sturen.

Gezien de commotie en verontwaardeging in de samenleving over dat ontslagbesluit, liet Asjes in de vroege avond gisteren nog haastig een persbericht de deur uitgaan. Hierin verklaarde de regering dat het een weloverwogen besluit was, daar het voorgeschreven proces werd bewandeld en advies van de betreffende organen en instanties ingewonen. Er werd hietbij gewezen Rojer ‘niet alleen’ vanwege zijn uitlatingen wordt ontslagen, maar ook omdat hij zou hebben gefaald in zijn functioneren.

Die laatste actie mocht echter niet baten. In het PS-radioprogramma ‘Konsenshi Sivil’ gisteravond bleek al snel dat een deel van de harde kern van de partij-aanhang vond dat Asjes op een dwaalspoor is. Alhoewel deze aanhangers het niet eens waren met de ‘constante kritiek’ van Rojer op PS, vonden ze dat hem ontslaan ook niet goed te praten is.

Uit de woorden van Statenlid Jaime Cordoba tijdens het radioprogramma gisteravond op de telefoontjes van die partijleden, bleek dat de PS-fractie niet op dezelfde lijn zit met Asjes. De parlementarier meldde zijn gehoor dat er in de ochtenduren zou worden vergaderd om definitief danwel officieel een standpunt in te nemen over het gewraakte ontslag. Eerder overdag liet ook fractie-voorzitter Melvin ‘Mac’Cijntje al aan de pers doorschemeren niet eens te zijn met de premier.

In de loop van de avond hebben ook kopstukken van de MAN en Aubert Wiels van 1TimMagno aangegeven tegen het ontslagbesluit voor Rojer te zijn. De MAN heeft hierbij ook gemeld dat de premier inmiddels zijn pijlen zou hebben gericht op haar lid tevens beleidsmedewerker Giovanni Atalita, die in het recente verleden ook een aantal kritische kantekeningen heeft geplaatst bij sommige aangenomen beleidspunten van de regering.

Al eerder ageerde ook onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang tegen het handelen van Asjes om Rojer te ontslaan en eiste om dit ontslag terstond terug te trekken. Behalve de oud-minister van Onderwijs, hekelden ook oud-gedeputeerden Nelson Pierre (NPA) en Anthony Godett (FOL) de actie van de premier om de ambtenaar de mond te snoeren door hem de laan uit te sturen.

Verder besloot ook Grupo Magno in actie te komen tegen het betreffende ontslagbesluit en begon vanochtend politieke en maatschappelijke organisatie en burgers te benaderen. De groep wilde een protestmars organiseren. Hierbij haalde de organisatie ook zeer fel uit naar Asjes en Secretaris Generaall Stella van Rijn.

Rojer zelf verklaarde vanochtend in het programma ‘Punto di Enfoke’ van Radio MAS, dat hij tot op dat moment het ontslagbesluit nog niet had ontvangen. Hij vertikt de mond te laten snoeren en was dus voor de radiomicrofoon weer zeer scherp in zijn uitlatingen aangaande premier Asjes.

Inmiddels blijkt dat vooral de oppositiepartijen gebrand waren om een Statenvergadering aan te vragen over het gewraakte ontslagbesluit van de regering. Die zouden door de PS-fractie hierin worden gesteund. Gezien deze ontwikkelingen, het voornemen van Grupo Magno om de straat op te gaan en de grote verontwaardiging in de samenleving, besloot Asjes eieren te kiezen voor zijn geld en trok het ontslagbesluit in.

Daarmee wordt de tweede oorveeg van de PS-fractie aan Asjes binnen een kort tijdbestek een feit. Het is echter nog niet duidelijk of de regering zelf weer een persbericht zal rondsturen over nu het terugdraaien van de nieuwe beslissing, of dat kabinet Asjes danwel de Raad van Minister vanwege gezichtsverlies deze taak zal uitbesteden aan de Statenfractie van de regeringspartij.

Bron: Tilii

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Wie een kuil graaft voor een ander zou er wel eens zelf in kunnen vallen, zeker hier op Curacao. Vreemd dat onze superdemocraat dat nog steeds niet snapt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties