Niet iedereen wil beloning voor ingeleverde wapens

ta basta awor-1

Niet iedereen wil beloning voor ingeleverde wapens

WILLEMSTAD — Op dit moment zijn er in totaal 192 vuurwapens ingeleverd in het kader van de inleveractie voor vuurwapens van het Openbaar Ministerie. De meeste bezitters hebben ook de beloofde 100 gulden ontvangen, maar niet iedereen wilde de beloning aannemen. Dat meldde Norman Serphos desgevraagd vandaag tegenover de Amigoe. De reden hiervoor is onduidelijk.

Het OM is zeer tevreden over het feit dat bezitters van illegale vuurwapens gehoor hebben gegeven aan de oproep. Verder wil het OM iedereen waarschuwen dat de gratieperiode om illegale vuurwapens straffeloos in te leveren, bijna afloopt. De actie duurt nog een week.

Zoals bekend zal het OM na deze periode strenger optreden tegen illegaal wapenbezit.

Kliklijn

Het OM constateerde een toename in het aantal ingeleverde wapens na aankondiging van de start van de tweede actie, ‘Klik en ontwapen Curaçao’. Deze actie is afgelopen maandag van start gegaan.

Iedereen die informatie heeft over de locatie van een vuurwapen kan die via de anonieme kliklijn 0800-TABASTA (0800-822-2782) doorgeven. Indien de informatie juist blijkt en het vuurwapen in beslag kan worden genomen, ontvangt de melder een beloning.

Hoe zwaarder het vuurwapen is, hoe hoger de beloning: 1000 gulden voor elk automatisch vuurwapen, 600 voor elk kogel- of hagelgeweer, 500 gulden voor elk groot-kaliber pistool en 350 gulden voor elk klein-kaliber pistool of revolver.

De anonimiteit van de melders wordt verzekerd. Het is ook in verband met deze garantie dat woordvoerder Serphos niet in details kan treden over het aantal binnengekomen tips via de kliklijn. Dat is intern besloten, verduidelijkte hij desgevraagd, om belemmeringen te voorkomen.

De actie ‘Ta Basta Awor’ is door het OM op 22 juli gestart. Zoals bekend is het doel van de actie de aanpak van de grote golf van criminaliteit waarmee het eiland de laatste tijd wordt geconfronteerd.

“De tragedie op luchthaven Hato met twee doden en zeven gewonden was een triest dieptepunt van de heftige vorm van geweld op het eiland. Daarom stelt het Openbaar Ministerie dat het genoeg is geweest!”, aldus het OM.

Deze operatie behelst de samenwerking van alle geüniformeerde korpsen, zoals de politie, de douane, de Koninklijke Marechaussee, de kustwacht en andere militaire eenheden op het eiland.

“Dit betekent meer uniformen op straat en een hogere pakkans.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *