27.2 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 06:02

Laatste reacties

- Advertentie -

Tweede Kamer verdeeld over oordeel Cft

Wapen NederlandDEN HAAG — De Tweede Kamerfracties van de VVD en de SP vinden dat er voorlopig nog geen sprake kan zijn van nieuwe leningen voor Curaçao, ondanks het positieve oordeel van het College financieel toezicht (Cft) over de begroting van 2013.

Door  correspondent

Otti Thomas

De PvdA en D66 zijn voorzichtig optimistisch, terwijl het CDA vindt dat de Nederlandse regering zelfs zou moeten overwegen om op dit punt te helpen.

“Ik hecht veel waarde aan het oordeel van het Cft, maar het is onzeker welke nieuwe regering er op Curaçao komt.
Daar wil ik het wel met de minister over hebben”

- Advertentie -

, aldus SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak, vooruitlopend op het algemeen overleg met Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Dit overleg vindt volgende week dinsdag plaats.

“Het CFT kijkt naar de cijfers, maar ik moet ook kijken naar de politiek.
En bovendien is de financiële situatie op Curaçao nog steeds niet rooskleurig.
Nederland is en blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor het terugbetalen van eventuele schulden, dus moeten we er ook goedkeuring aan geven”

, zei hij.

VVD-Tweede Kamerlid André Bosman betwijfelt of het Cft ook voldoende inzicht heeft gehad in de financiële situatie van de overheids-nv’s op Curaçao, een zorg die is toegenomen toen de Rijksministerraad eind vorig jaar de reikwijdte van de aanwijzing moest terugbrengen na de uitspraak van de Raad van State.

“Heeft het Cft wel alles gezien, zoals de situatie van Aqualectra en de andere overheids-nv’s?
Zijn er via een u-turn geen stiekeme leningen afgesloten die niet in de boeken staan, maar die onder een overheids-nv vallen?
Een lening voor het Curaçaose ziekenhuis is dan misschien wel goed voor de investeringen, maar tegelijkertijd graaf je het gat daarmee alleen maar dieper”

, aldus Bosman, ook reagerend op de uitspraak van Centrale Bank-directeur Emsley Tromp dat er behalve bezuinigingen ook investeringen nodig zijn voor een stabiele situatie op de lange termijn.

- Advertisement -

PvdA-Tweede Kamerlid Pierre Heijnen zei in een reactie dat het nieuws in ieder geval veel positiever is dan een half jaar geleden.

“Er zijn voorwaarden aan eventuele leningen, maar Curaçao heeft wel vooruitgang geboekt.
We kunnen niet alleen maar aandacht hebben voor de schaduwzijde.
Maar natuurlijk moet er wel aandacht zijn voor de overheids-nv’s, de situatie van het AOV-fonds en de problemen die er nog steeds zijn bij de Centrale Bank”

, zei hij.

Wassila Hachchi van D66 noemt het oordeel van het Cft een aansporing om door te zetten.

“Het is een begin. Nu is het zaak om door te pakken en ook te zorgen voor structurele verbeteringen.
Zoals het Cft ook aangeeft moeten de maatregelen in de begroting ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden”

, zei ze.

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt met name de reactie van VVD en SP te negatief.

“Die reactie vind ik te makkelijk.
De VVD kan niet eens zelf zijn begroting op orde krijgen en de SP is een meester in het uitgeven van geld dat er niet is.
Curaçao is een zelfstandig land en als er een sluitende begroting is met ruimte om te lenen, dan gaan wij daar niet over”

, aldus Van Toorenburg, die van minister Plasterk wel graag wil weten welke afspraken er zijn met de Curaçaose regering over de nieuwe situatie.

“Wat ik ook belangrijk vind, is kijken hoe die leningen tegen een fatsoenlijke rente kunnen worden afgesloten.
Nederland kan vaak goede rentes bedingen, dus laten we dat binnen het Koninkrijk doen, zodat Curaçao daar een voordeel mee heeft”

, aldus de CDA-parlementariër, verwijzend naar de overeenkomst die onlangs ook met Aruba gesloten werd over de staatsobligaties.

 

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

AntilliaansDagblad | Aruba met strengere inreisregels Nederland

Oranjestad - Toeristen die vanuit Nederland naar Aruba komen, krijgen vanaf 4 december te maken met strengere inreismaatregelen. Ze moeten zich 1 dag voor de heenreis laten testen,...

AntilliaansDagblad | Dreun voor Ansary c.s

met vonnis | Aandeelhouders en ex-bestuurders Ennia veroordeeld tot miljard schadevergoeding Willemstad - ‘Ansary cum suis veroordeeld tot betaling van ruim een miljard aan schadevergoeding’ kopt de Centrale Bank...

AntilliaansDagblad | In 2022 niet één ob-tarief

Regering wel van plan banken te laten afdragen Willemstad - Het werd al eerder aangekondigd maar nu staat het dan ook zwart op wit in de gewijzigde begroting...

AntilliaansDagblad | Kwart wachtlijst CMC weggewerkt

‘Met 4,1 miljoen extra fondsen’ Willemstad - Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft afgelopen maand zeker een kwart van de wachtlijst weggewerkt. Dat kon dankzij het voorschot van...

HOF | Uitspraak Ennia-zaak

met vonnis Vandaag heeft het gerecht in eerste aanleg van Curaçao uitspraak gedaan in de zaak van Ennia tegen een aantal van haar (voormalig) bestuurders, commissarissen en aandeelhouders....

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...
- Advertentie -