25 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

Tweede Kamer verdeeld over oordeel Cft

Wapen NederlandDEN HAAG — De Tweede Kamerfracties van de VVD en de SP vinden dat er voorlopig nog geen sprake kan zijn van nieuwe leningen voor Curaçao, ondanks het positieve oordeel van het College financieel toezicht (Cft) over de begroting van 2013.

Door  correspondent

Otti Thomas

De PvdA en D66 zijn voorzichtig optimistisch, terwijl het CDA vindt dat de Nederlandse regering zelfs zou moeten overwegen om op dit punt te helpen.

“Ik hecht veel waarde aan het oordeel van het Cft, maar het is onzeker welke nieuwe regering er op Curaçao komt.
Daar wil ik het wel met de minister over hebben”

, aldus SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak, vooruitlopend op het algemeen overleg met Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Dit overleg vindt volgende week dinsdag plaats.

“Het CFT kijkt naar de cijfers, maar ik moet ook kijken naar de politiek.
En bovendien is de financiële situatie op Curaçao nog steeds niet rooskleurig.
Nederland is en blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor het terugbetalen van eventuele schulden, dus moeten we er ook goedkeuring aan geven”

, zei hij.

VVD-Tweede Kamerlid André Bosman betwijfelt of het Cft ook voldoende inzicht heeft gehad in de financiële situatie van de overheids-nv’s op Curaçao, een zorg die is toegenomen toen de Rijksministerraad eind vorig jaar de reikwijdte van de aanwijzing moest terugbrengen na de uitspraak van de Raad van State.

“Heeft het Cft wel alles gezien, zoals de situatie van Aqualectra en de andere overheids-nv’s?
Zijn er via een u-turn geen stiekeme leningen afgesloten die niet in de boeken staan, maar die onder een overheids-nv vallen?
Een lening voor het Curaçaose ziekenhuis is dan misschien wel goed voor de investeringen, maar tegelijkertijd graaf je het gat daarmee alleen maar dieper”

, aldus Bosman, ook reagerend op de uitspraak van Centrale Bank-directeur Emsley Tromp dat er behalve bezuinigingen ook investeringen nodig zijn voor een stabiele situatie op de lange termijn.

PvdA-Tweede Kamerlid Pierre Heijnen zei in een reactie dat het nieuws in ieder geval veel positiever is dan een half jaar geleden.

“Er zijn voorwaarden aan eventuele leningen, maar Curaçao heeft wel vooruitgang geboekt.
We kunnen niet alleen maar aandacht hebben voor de schaduwzijde.
Maar natuurlijk moet er wel aandacht zijn voor de overheids-nv’s, de situatie van het AOV-fonds en de problemen die er nog steeds zijn bij de Centrale Bank”

, zei hij.

Wassila Hachchi van D66 noemt het oordeel van het Cft een aansporing om door te zetten.

“Het is een begin. Nu is het zaak om door te pakken en ook te zorgen voor structurele verbeteringen.
Zoals het Cft ook aangeeft moeten de maatregelen in de begroting ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden”

, zei ze.

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt met name de reactie van VVD en SP te negatief.

“Die reactie vind ik te makkelijk.
De VVD kan niet eens zelf zijn begroting op orde krijgen en de SP is een meester in het uitgeven van geld dat er niet is.
Curaçao is een zelfstandig land en als er een sluitende begroting is met ruimte om te lenen, dan gaan wij daar niet over”

, aldus Van Toorenburg, die van minister Plasterk wel graag wil weten welke afspraken er zijn met de Curaçaose regering over de nieuwe situatie.

“Wat ik ook belangrijk vind, is kijken hoe die leningen tegen een fatsoenlijke rente kunnen worden afgesloten.
Nederland kan vaak goede rentes bedingen, dus laten we dat binnen het Koninkrijk doen, zodat Curaçao daar een voordeel mee heeft”

, aldus de CDA-parlementariër, verwijzend naar de overeenkomst die onlangs ook met Aruba gesloten werd over de staatsobligaties.

 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -