26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Tubantia | Eerste bouwvakker op Sint-Maarten, maar Tukkers haken af om laag salaris

HomeMediaTubantia | Eerste bouwvakker op Sint-Maarten, maar Tukkers haken af om laag...
Monique Scholten, de vrouw achter het idee om Twentse bouwvakkers naar Sint-Maarten te lokken. © Eigen foto

WIERDEN/BOEKELO – Tientallen mensen reageerden op de oproep van de oud-Twentse Monique Scholten (34), die probeerde om Nederlandse bouwvakkers naar Sint-Maarten te lokken. Eén is er ondertussen aan het werk, maar veel volgen er niet. „Het salaris is afknapper nummer één.”

Scholten is geboren in Wierden en woonde tot haar twaalfde in Boekelo. Tegenwoordig werkt ze voor haar vaders uitzendbureau RS Employment Agency op Sint-Maarten, dat in september 2017 werd getroffen door de orkaan Irma. Na maanden van puinruimen is de wederopbouw begonnen, maar er is een groot tekort aan timmerlieden. Reden voor Scholten, die verschillende aannemers tot haar klantenkring rekent, om eens in ‘haar’ Twente op zoek te gaan naar geschikt personeel.

Tientallen belangstellende bouwvakkers

Nadat deze website haar verhaal optekende, kwamen al vrij snel reacties van enthousiaste Tukkers binnen. En toen het artikel ook nog eens op de website van Tubantia’s partner AD verscheen, volgden e-mails van bouwvakkers uit andere delen van het land. „Ik denk dat ik in totaal 30 à 40 berichten van geïnteresseerden heb ontvangen”, zegt Scholten.

Toch is er nu, 1 februari, pas één door Scholten gerekruteerde Nederlandse bouwvakker aan het werk: de 28-jarige Kelvin van der Meule uit Nieuwegein. Die wordt door RS Employment Agency ingezet bij meerdere aannemers op het eiland in het Caribisch gebied. „Halverwege deze maand gaan nog twee andere vakmensen bij ons aan de slag. Eentje die net als Kelvin uit het westen van Nederland komt en iemand die op Curaçao woont.”

8,83 Antilliaanse guldens per uur

Dat zijn er beduidend minder dan de zes à acht waar Scholten aanvankelijk naar op zoek was. Van de geïnteresseerde Tukkers heeft zelfs geen enkele vakman- of vrouw de overtocht gewaagd. „De salarissen op Sint-Maarten liggen een stuk lager dan in Nederland”, zegt Scholten. „Een bouwvakker verdient hier 8,83 gulden bruto per uur.” Omgerekend is dat 3,99 euro. Wie 40 uur per week werkt, heeft na vier weken 638,40 euro bij elkaar. Ter vergelijking: een timmerman in Nederland verdient gemiddeld 1.933 euro per maand. „Kelvin zocht een mooie uitdaging. Datzelfde geldt voor die andere twee.” Zij zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. „Het lage salaris is afknapper nummer één.”

Toch geeft Scholten de moed niet op. „Naar aanleiding van de media-aandacht zijn wij uitgenodigd op de EmigratieBeurs, op 10 en 11 februari 2018 in Expo Houten. Daar kunnen wij informatie geven over verschillende vacatures in de bouwsector. Naast timmerlieden, schilders en stukadoors zijn wij nu ook op zoek naar een afgestudeerde civiel ingenieur en een werktuigbouwkundig ingenieur.”

Kelvin van der Meule, de eerste Nederlander die via uitzendbureau RS Employment Agency aan de slag is gegaan op het eiland Sint-Maarten.

Kelvin van der Meule, de eerste Nederlander die via uitzendbureau RS Employment Agency aan de slag is gegaan op het eiland Sint-Maarten. © Monique Scholten

Bron: Tubantia

9 reacties

  1. @ Plasje dan moet je niet in nederland gaan vragen om vaklui, zekker niet om timmer mannen die zijn schaars in nederland die verdienen een vermogen. Trouwens er is toch 550 miljoen Euro beschik baar !1100 miljoen Nafjes, of moeten die bij de luiaards in de knip komen en niet bij de werkman in de hete zon, en ja ik heb daar mensen gehad uit nederland die binnen twee weken totaal van de kaart af waren en meer bij de hoeren zatten dan op het werk, trapte ze ook na de tweede keer gewoon van het eiland af ging heel makkelijk, ik had hun paspoort in bewaring en die kregen ze direct terug op het vlieg veld met hun ticket, in gehouden van hun tegoed loon, gingen ze niet weg , zij ik zoek het maar uit. Plasje je begrijpt natuurlijk wel dat ze nog geen twee dagen op het eiland zaten he, zo gek was ik nou ook weer niet, laat mijn andere personeel niet verzieken als je me begrijpt, doei Plaske.

  2. @Abraham Mossel schrijft, “ja vak hoerenlopers die heb ik toen ook veel mee gemaak” dus voel ik mij aangesproken om te reageren. Het gaat hier niet om reguliere banen het gaat om een land opnieuw opbouwen. Het gaat om solidariteit mensen een dak boven hun hoofd bezorgen.

  3. De vrouw achter het IDEE, Monique Scholten wed natuurlijk op het verkeerde paard, ongeacht welke vakman gaat voor 3.99 Euro per uur aan het werk in de hete zon, terwijl zij in Nl 20 á 25 per uur verdienen. om een verhaal ff kort te maken 30 jaar geleden werkte ik voor Balast Nedam aan de vier touwers ( tegelwerk) met 8 man uit nederland, ik ontving 45 $ m2 en mijn personeel betaalde ik 20$ pm2 . Het huur huis was ook voor mijn rekening, en dan denkt Monique dat ze vak mensen voor dat loon krijgt, ja vak hoerenlopers die heb ik toen ook veel mee gemaakt, heb me geld gekost aan vlieg reizen

  4. Joh forget Korsou. Er is al genoeg werkloosheid op Sint Maarten. Ook toen ik daar werkte. Men kan hen beter aan het werk zetten.

    Men loopt (op de eilanden) te klagen hoe alle Makambas/whities het werk ‘afpikken”. Maar je ziet hoe men het zelf zo snel toelaat dat Tukkers/boeren op hun eiland komen.

    Hopelijk wordt “Oh Sweet Sint Maarten” niet zoals Bonaire (eiland vol boeren en kampers uit NL). Time will tell

  5. Weer zo een geweldige posting van ene lapas. De curaçaose ‘timmerman” staat niet te dringen om naar St Maarten te gaan, anders had men dat al lang gedaan.

  6. Volgens mij zijn de werkeloosheid cijfers nog onlangs gepubliceerd dus snap ik niet wat deze Monique Scholten mee bezig is. Wij hebben genoeg werklozen hier op Curacao die in St. Maarten aan de slag kunnen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties