26 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 06:40

ParadiseFM | Horeca hoopt op versoepeling

Werknemers in de horeca hopen dat er na meer dan drie weken lockdown binnenkort sprake kan zijn van enige versoepeling van de coronamaatregelen. Dat meldt de Extra vandaag....

PB | Koning Willem-Alexander spreekt over coronabesmettingen en vaccinatieprogramma op Curaçao

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagavond 14 april online gesproken met gouverneur George-Wout van Curaçao, met het hoofd van de afdeling epidemiologie en onderzoek van het departement...

PBC | Qatar Airways via JetBlue naar Curaçao

Persbureau Curacao NEW YORK – Vanaf 19 april aanstaande gaat de Amerikaanse prijsvechter JetBlue tickets verkopen voor vluchten van Qatar Airways van negen Amerikaanse luchthavens naar Doha in...

PBC | Politie Curaçao op zoek naar vermiste Suzette

Persbureau Curacao De politie van Curaçao is opzoek naar de 16-jarige Susette Perez Martines. Ze is hier geboren en liep zaterdag 30 januari, ruim twee maanden geleden, weg. Zij...

PBC | Vier patiënten bezweken aan Covid19 in het ziekenhuis

Persbureau Curacao Vier patiënten zijn sinds gistermiddag bezweken in het CMC aan de gevolgen van corona. Het totaal aantal slachtoffers op Curaçao, sinds het begin van de corona-uitbraak...

DH | US citizens being evacuated from St. Vincent to St. Maarten via cruise

PHILIPSBURG--The United States (US) Embassy is coordinating with Royal Caribbean Cruises for a maritime evacuation of US citizens from St. Vincent to Dutch St. Maarten on Friday,...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaTrouw | Zware kritiek op ‘scheidsrechter’-plan Nederland en Antilliaanse eilanden

Trouw | Zware kritiek op ‘scheidsrechter’-plan Nederland en Antilliaanse eilanden

Hans Marijnissen en Bart Zuidervaart

Het hijsen van de vlag van Curaçao tijdens de ceremonie rondom de opheffing van de Nederlandse Antillen. Beeld ANP

De afgelopen jaren zijn er herhaaldelijk conflicten geweest met de eilanden. Nederland heeft diverse keren ingegrepen, vooral vanwege gebrekkige begrotingen van Aruba, Sint Maarten en Curaçao.

De eilandbestuurders protesteerden hiertegen, maar waren machteloos bij gebrek aan een geschillenregeling. Het voorstel dat nu op tafel ligt vinden ze onvoldoende.

Nederland, Curaçao, Sint Maarten en Aruba onderhandelen inmiddels ruim negen jaar over een heet hangijzer: de komst van een ‘scheidsrechter’ die oordeelt over conflicten tussen de landen en het koninkrijk. De oplossing lijkt nabij. Alleen de Eerste Kamer moet nog instemmen met de komst van een zogeheten geschillenregeling.

Maar in het zicht van de haven zwelt de kritiek aan. Het kabinet en de Tweede Kamer hebben bedacht dat de Raad van State de scheidsrechter wordt. De Caribische eilanden kunnen daar terecht als ze vinden dat het koninkrijk (lees: Nederland) hen onterecht dwingt tot bijvoorbeeld bezuinigingen. Maar in de uiteindelijke versie van het plan velt de Raad van State geen bindend vonnis, maar brengt slechts een ‘zwaarwegend advies’ uit. Daarmee is ze gedegradeerd tot grensrechter: Nederland kan dit advies gewoon naast zich neerleggen.

Altijd het onderspit delven

De Nijmeegse hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert zegt in een interview met deze krant dat deze constructie een ‘defectueuse regeling’ is. Hij vreest dat conflicten niet worden opgelost, maar zich dreigen te verdiepen. Bovend’Eert: “Juist zo’n geschillenregeling is een ideaal middel om problemen in de samenleving op te lossen. En in dit concrete geval: om deze autonome landen het gevoel te geven dat ze níet altijd het onderspit delven.”

Volgens de hoogleraar staat het huidige voorstel op gespannen voet met de door Nederland beloofde autonomie voor de eilanden. Hij snapt niet dat het kabinet geen gehoor heeft willen geven aan de vurige wens vanuit de Cariben om het laatste woord aan een onafhankelijke rechter te geven. “Het is onwenselijk dat de Rijksministerraad, gedomineerd door Nederlandse ministers, uiteindelijk beslist. Dat is een fundamenteel bezwaar.”

In 2010 werden Curaçao en Sint Maarten zelfstandige landen binnen het koninkrijk, wat Aruba al sinds 1986 is. De afgelopen jaren zijn er herhaaldelijk conflicten geweest met de eilanden. Nederland heeft diverse keren ingegrepen, vooral vanwege gebrekkige begrotingen van Aruba, Sint Maarten en Curaçao.

De eilandbestuurders protesteerden hiertegen, maar waren machteloos bij gebrek aan een geschillenregeling. Het voorstel dat nu op tafel ligt vinden ze onvoldoende.

Praktische overweging

Opvallend is dat de Raad van State zelf ook niet enthousiast is. Vice-president Thom de Graaf heeft de Eerste Kamer laten weten dat de gekozen constructie zelfs ‘zeer ongewenst’ is. Belangrijke kritiek is dat de onafhankelijke positie van de Raad van State is het geding kan komen. De Graaf wijst erop dat de eilanden deskundigen mogen aandragen voor die commissie. Zij dienen zich als ‘onafhankelijk geschillenbeslechter’ op te stellen, maar de vraag is of dat lukt. De Graaf vreest dat deze deskundigen niet onafhankelijk genoeg van hun regering kunnen opereren.

De Eerste Kamer staat nu voor de afweging of de geschillenregeling er in deze vorm moet komen. Senator Ruard Ganzevoort van GroenLinks noemt het een ‘groot dilemma’. “In de basis ben ik het met hoogleraar Bovend’Eerst eens”, zegt hij. “Er zijn vaker politieke conflicten die vragen om een onafhankelijk oordeel. Als een gemeente botst met het rijk komt de bestuursrechter in beeld. Dat zou ook voor het koninkrijk moeten gelden.”

Maar aan deze principiële vraag kleeft een praktische overweging. Deze regeling is tenminste iets. Ganzevoort denkt niet dat het kabinet bereid is tot een andere, betere oplossing als de Eerste Kamer het huidige plan afschiet. “Dat is een ingewikkelde afweging”, zegt de senator. “Als dit niet doorgaat hebben de eilanden helemaal niets.”

Lees ook:

Vrijdag op onze website: interview met Nijmeegse hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert 

In het koninkrijk piept en kraakt het steeds harder

De VVD wil af van de verantwoordelijkheid voor Aruba, Sint-Maarten en Curaçao. Andere partijen reageren verbolgen. Maar ook zij zijn ontevreden over de zelfstandige landen binnen het koninkrijk. Net als de staatssecretaris.

Bron: Trouw

15 reacties

 1. @Nadine:
  Zeer tot mijn ongenoegen ben ik Nederlander. De lusten en de lasten van het Nederlanderschap heb ik te onderkennen, niet te accepteren! Dus ik woon hier, maar bekritiseer daar ook!! Heb je daar een probleem mee? SUE ME!!!

 2. Typische “Tu Quoque” ( bo tambe) drogredeneringen die hier keer op keer weer gebezigd worden.

  Al doet de hele wereld het, dat maakt het nog steeds niet acceptabel dat het hier op deze rock ook gebeurt!

  @Joep komt een heel eind bij de lokale realiteit met zijn betoog.

 3. @Joep:
  Heb je het hier over (de alweer tweede deze week) die “hoge ambtenaar” met zijn zwendelige declareer gedrag? Luipaard, luiaard… O nee Leijtens. Die! Heb je het over hem?

 4. Joep Meloen, Je hebt nu eenmaal een groep binnen mijn volk die altijd altijd tegen blanken zullen zijn en altijd pro zwart zullen zijn. Maakt niet uit hoe fout ze zijn. Iedereen die tegen het westen en blanken stoer doet mag van hun alles uitvoeren. Inclusief het roven en uitmoorden van eigen bevolking. Zo zijn er mensen die Idi Amin adoreren en mensen die Desi Bouterse een held vinden.. Alleen omdat ze een grote mond hebben (Zij hebben vaak in het begin gewoon samengewerkt met de blanken!).

 5. @ Drechi,

  Ik ben toch heel erg benieuwd waarom jij keer op keer onze mislukte politici, bestuurders en andere rovers blijft verdedigen en hen meer macht wilt geven om het eiland nog verder leeg te roven.
  De overheid is leeggejat door Schotte en consorten, honderden miljoenen zijn verdwenen. Daarna ging het iets beter, maar inmiddels hebben we Ruggegraatloos, die er ook nog een paar honderd miljoen doorheen heeft gejast.
  In de tussentijd zijn talloze gevallen van fraude, corruptie en vriendjespolitiek aan het licht gekomen. Vrijwel iedere week zijn er nieuwe gevallen van schandelijk jatwerk van belastinggeld, het houdt niet op.

  Ik, als belastingbetaler, ben heel blij dat er nog een buitenstaander is die in kan grijpen wanneer dat nodig is, want zou dat niet langer het geval zijn dan wordt het hier gewoon een ‘free for all’. Iedereen doet wat hij of zij wil, de overheid failliet, ambtenaren op straat zonder geld, banken vallen om, winkels sluiten, massale werkloosheid en immense criminaliteit. Zo’n maatschappij zit ik niet op te wachten.
  Het omvallen van de Girobank is niet het gevolg van slechte economische omstandigheden, het was gewoon wanbeleid en ordinaire diefstal.
  Het faillissement van de overheid, waar wij nu voor mogen betalen middels hogere belastingen op drank, sigaretten en import van goederen, was niet het gevolg van de situatie in Venezuela, het was het gevolg van compleet mismanagement en ordinair jatwerk.

  Ik weet dat je weigert om dit te erkennen, maar ik ben en blijf heel erg benieuwd waarom je toch zo achter deze criminele bestuurders (want dat zijn ze) blijft staan. Ik heb bij de vorige verkiezingen al gezegd dat ik verbaasd was over het feit dat er 17 partijen meededen en er niet 1 integer was. Het is toch absurd dat er geen enkele partij een stem waard is ? Of vindt jij dat normaal ?
  Met zo’n club bestuurders heb ik liever dat Nederland de boel overneemt. Dan zijn we van de immense corruptie af en kunnen we een stap naar voren maken, zoals Bonaire inmiddels ook heeft gedaan. Zij hebben een overschot op de begroting, iets waar wij in 60 jaar nog nooit aan toe zijn gekomen.

 6. Tja, nu het eiland en haar bevolking totaal leeg is geroofd moeten de locale struikrovers hier weer wat anders verzinnen om door te kunnen blijven feesten. Dus probeert men op deze manier nederland weer een poot uit te draaien. Gelukkig is men in nederland slimmer dan hier en gaat dat niet lukken.

 7. Sorry hoor maar ik heb wat zwarte mensen hier beloofd dat ik hen niet op basis van hun neger zijnde zou aanvallen maar laten we elkaar geen mietje noemen what the fuck stelt die vlag voor?

  Een eigen vlag en we moeten elke keer bukken als Nederland zin heeft.

 8. En die hooglerar idioot moet eerst maar eens een paar jaar hier komen wonen en ‘werken’.
  En dan kijken wat hij dan van z.n domme theorie vind. Om politicie hier t laatste woord te geven. Maar ja wat valt er nog te stelen eigenlijk.. En binnen kort gaan we toch chinees praten hier.

 9. “waar ze een YDK “a la CR” aan hebben gesteld om de lokalen namens het moederland te onderdrukken….”
  Heel verstandig van St Eustatius. Laat graag even weten als er bij ons eiland iets vrijkomt, dan solliciteer ik meteen (ik ben ruim tevreden met 5% van het Tromp salaris)

 10. Ja ik vind ook dat de eilanden totaal onafhankelijk moeten worden met eigen passpoort en al. Maar dan ook volslagen en niks geen hulp meer. En als de buren het willen hebben dan pakken ze t maar.
  Wedden dat iedereen verhuisd..

 11. @Drechi. Geef toe dat de zogenaamde “topbestuurders” ,“politici” en “vakbondsleiders” te dom zijn om voor de duvel te dansen en alleen aan hun eigen portemonnee denken. En dat ze overal waar ze hun diensten aanbieden de boel naar zijn malle moer helpen. Jij, ik en anderen mogen hun falen betalen. Ze weten ook dat Nederland never de boel zal overnemen. Ze hoeven maar te verwijzen naar het verleden en het volgzame deel van de bevolking loopt achter de rattenvanger aan.

 12. “Democratisch Deficit” heet dat.
  Het Moederland is oooo zo bang om een rechter te laten beslissen of er sprake is van “ongeoorloofde druk”. Als ze eerlijk zijn hebben ze niets te vrezen toch?
  Toch?? V
  Maar met de gebruikelijke KKC haters zullen ze het er natuuurlijk niet mee eens zijn. Begrijpelijk ook, want dan hebben ze geen poot meer om op te staan, en kunnen ze zich hun laffe, laag bij de grondse uitlatingen niet meer permiteren. Vraag maar aan St Eustatius, waar ze een YDK “a la CR” aan hebben gesteld om de lokalen namens het moederland te onderdrukken….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties