Trouw | Van de duikschool van Mark Brown op Curaçao is na drie maanden lockdown weinig meer over

Reportage Coronacrisis | Dick Drayer

Mark Brown heeft nog één klant voor zijn duikschool. Die vertrekt zodra het vliegveld weer open gaat | Foto Berber van Beek

Toeristen zijn weer welkom op Curaçao. Maar daarmee zijn de economische problemen op het eiland nog niet opgelost.

Aanpassen of ten onder gaan. Mark Brown wist het vanaf dag een. Hij is duikinstructeur en heeft een duikschool op een toplocatie aan zee. In de wijk Marie Pampoen, net naast Mambo Beach, het grootste en onder Nederlanders populairste strand van Curaçao. Zijn duikschool zelf lijkt wat minder top: een oude container op wielen, waarvan de verf vaal is geworden en afbladdert in de middagzon. “Ik weet het: ik moet het nodig schilderen, mensen denken altijd dat ik dicht ben”.

Sinds de wereldwijde uitbraak van Covid-19 en de sluiting van de Curaçaose luchthaven en daarmee de grenzen van Curaçao op 13 maart, is het ook niet meer nodig om dat beeld te veranderen. “Mijn duikschool ís dicht, er is vanaf die dag geen enkele toerist meer langsgekomen. Ik heb nog één Colombiaan, die zit vast op het eiland. Hij betaalt mij elke dag 85 gulden (ruim 40 euro) om een duikje te maken. Ik ben zijn buddy. Maar vandaag gaan de grenzen weer open en is-ie weg.”

Het nieuwe normaal is een fractie van het oude

Het einde van de lockdown, woensdag, wordt voorzichtig ingezet. Curaçao laat de vliegtuigen van KLM en TUI weer toe, maar ze mogen maximaal 10.000 toeristen komen brengen. Normaal komen er, samen met de cruiseschepen, zo’n 110.000 toeristen per maand. CHATA, de belangenorganisatie van de hotelsector, schat dat hooguit een kwart van de hotelkamers bezet raakt deze maand.

“Met mijn manier van leven moet ik elke dag één of twee duiken maken met drie of vier man. Ik heb vijf monden te voeden. Gelukkig werkt mijn partner, anders hadden we nu niet zoveel meer. De eerste weken kwam ik nog door met hulp van vrienden. Er waren er nogal wat die nog rekeningen aan mij moesten betalen en dat ook prompt deden. Een ander deel stuurde hun kinderen op duikles. Kwam er toch wat geld binnen.”

Dat geluk hadden 16.000 mensen die werkzaam zijn in de toeristische sector niet. Het merendeel van hen raakte werkloos. Ondanks de NOW-subsidieregeling die de regering vanaf mei aanbood aan werkgevers en zelfstandige ondernemers op het eiland. Deze Noodwet Overbrugging Werkgelegenheid voorziet in een aanvulling van het loon als mensen in dienst worden gehouden. Betaald door Nederland.

Brown: “Ik heb onmiddellijk steun aangevraagd, maar heb nog steeds niets gekregen. 1300 gulden (650 euro) is toegezegd, maar de bureaucratie en tegenwerking bij de instanties is zo groot, dat ik denk dat ik dat geld nooit ga zien. Elke maand is er wel wat. Ik denk dat de overheid bewust saboteert: ik ken niemand die de afgelopen maanden geld heeft gekregen uit die regeling. Mijn vraag is: waar blijft dat geld dan, Nederland heeft wel betaald.”

Dan maar koraalduivel schieten

De klacht van Mark Brown staat niet op zichzelf. De Curaçao Restaurant Association hield een enquête onder haar leden: 80 procent had de eerste maand nog geen NOW-steun gekregen. Grotere bedrijven melden wel dat de loonsubsidie is overgemaakt.

“Mijn partner was bij de les toen het eiland werd afgesloten voor toeristen”, zegt Brown. “Ze zei meteen dat ik mij op iets anders moest gaan richten om geld te verdienen: Lionfish schieten! Als je toch onder water bent, maak daar dan gebruik van.” De koraalduivel, zoals de vis in het Nederlands heet, deed tien jaar geleden zijn intrede in het Caribisch gebied, maar hoort er niet. Het is een lekkere vis, maar vreet zelf alle andere vis op en vernietigt koraal. “De vraag naar de koraalduivel is weliswaar afgenomen, nu er geen toeristen zijn, maar lokaal wordt-ie ook goed gegeten. Een kilo levert 18 piek op en ik ving de eerste dag zo’n 60 kilo.”

Brown hoopt dat de situatie weer gauw normaal wordt. “Ik was het eens met de coronamaatregelen in het begin, Curaçao heeft het met twintig-plus besmettingen goed gedaan. Maar onze economie kan het niet meer aan, het vergt te veel slachtoffers nu. Nu gaat de luchthaven weer open, Covid-19 komt hoe dan ook opnieuw naar ons eiland, maar we moeten verder. De crisis heeft als voordeel dat ik voldoende tijd heb voor mijn drie kinderen. Maar ze moeten wel elke dag eten.”

De Cariben hoeven niet te rekenen op mededogen van het kabinet
‘Behandel de Caribische landen binnen het koninkrijk met compassie en een warm hart enerzijds en een koel verstand anderzijds’. Premier Mark Rutte ontving deze noodkreet enkele dagen geleden van een groep prominenten, zoals Hans de Boer, Alexander Pechtold, Jandino Asporaat, Nout Wellink en Herman Wijffels. Komende vrijdag spreekt de rijksministerraad over nieuwe coronasteun aan Curaçao, Sint Maarten en Aruba. De grote vrees van de brievenschrijvers is dat de eilanden in ruil voor die hulp te drastische hervormingen moeten doorvoeren. Hervormingen die uiteindelijk voor politieke instabiliteit zullen zorgen, met alle gevolgen van dien.

De coronacrisis heeft diepe wonden geslagen in de West. Het toerisme is geheel weggevallen. Het commerciële vliegverkeer heeft maanden stilgelegen, in de havens was al die tijd geen cruiseschip te vinden. Voor toeristen gaan de grenzen inmiddels weer voorzichtig open, maar de economische malaise zal nog lang voelbaar blijven. Het aantal eilandbewoners dat gebruik moet maken van voedselpakketten is naar recordhoogte gestegen.

Het Statuut van het koninkrijk schrijft voor dat de landen elkaar helpen in tijden van nood. Nederland doet dat ook. Het kabinet stuurt medische voorzieningen de oceaan over en verstrekt zachte leningen. Het gaat om honderden miljoenen euro’s. Maar staatssecretaris Raymond Knops (koninkrijksrelaties) heeft bij de laatste steunronde wel harde voorwaarden gesteld. Zo wordt Sint-Maarten gedwongen de pensioenleeftijd te verhogen van 62 naar 65 jaar. Curaçao moet toestaan dat alle overheidsinstellingen financieel worden doorgelicht. En op alle eilanden dienen ministers, parlementsleden en (semi-)ambtenaren salaris in te leveren. Dit raakt ook vuilnismannen en politieagenten.

De vrees voor populisme

Vooral op Curaçao is het onrustig. De afgelopen week waren de straten van Willemstad toneel van vernielingen en brandstichtingen. De onvrede richt zich op premier Eugene Rhuggenaath en zijn ministersploeg, omdat zij akkoord zijn gegaan met de Nederlandse eisen. Dit is gevaarlijk, vindt onder anderen Hans de Boer. Tegen het AD zei de voorzitter van VNO-NCW: “Er zitten nu een paar fatsoenlijke partijen in de regering van Curaçao. Als je ze nu uitmergelt met keiharde voorwaarden, krijgen ze straks na de verkiezingen weer een populist aan het roer waar je geen zaken mee kunt doen.’’

De eilanden beroepen zich op overmacht. De malaise wordt veroorzaakt door gebeurtenissen waar ze niks aan kunnen doen: orkanen (Irma), de vluchtelingenproblematiek in Venezuela en nu ook nog het coronavirus. Maar Nederland voelt er niets voor om geld over te maken met het risico dat dit – opnieuw – in de verkeerde zakken verdwijnt.

Vrijdag moet duidelijk worden hoe het nieuwe steunpakket voor de Cariben, gericht op de langere termijn, eruit ziet. Rutte heeft al laten doorschemeren dat de eilanden worden gedwongen nieuwe hervormingen door te voeren. “Ze moeten competitiever worden”, zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. “Dat levert uiteindelijk groei op, zodat ze de volgende keer niet hoeven te bellen.” Hij noemde Curacao ‘een kopie van Italië en Spanje’. Het Caribische land hoeft zich, gezien de harde opstelling van Nederland richting Zuid-Europa, geen illusies te maken.

Bron: Trouw

9 Reacties op “Trouw | Van de duikschool van Mark Brown op Curaçao is na drie maanden lockdown weinig meer over

 1. Rudy schrijft: ‘Een of andere mongool kan niet eens rekenen’.

  Ik zou willen zeggen; ‘een of andere mongool kan niet lezen’.

  Rudy heeft het over 1 kilo per dag. Mark Brown over 60 kilo per dag.

 2. Tegen het AD zei de voorzitter van VNO-NCW: “Er zitten nu een paar fatsoenlijke partijen in de regering van Curaçao. Als je ze nu uitmergelt met keiharde voorwaarden, krijgen ze straks na de verkiezingen weer een populist aan het roer waar je geen zaken mee kunt doen.’’

  Fatsoenlijk?????????????????????

  Minister van Onderwijs die de hele wereld rondvliegt, Suzy en haar streken, Geen korting op salarissen van Overheids NV’s directeuren, Neysa Amnesia aanstellen als minister, miljoenen aan insel. CMC? Nog steeds geen jaarrekeningen Ennia..

  Deze man kunnen we niet serieus nemen!

 3. Tico Martina

  @ Die ene, ik hoop dat je tussen de regels doorleest. Ik geef de gedachtegang weer en niet mijn mening! Ik merk al vaker hier op het forum dat men zaken verkeerd leest omdat men het begrip sarcastisch schrijven niet kent. Misschien handig als men een crashcourse op geenstijl.nl doet? Daarom is het niet goed dat men tegenwoordig eenzijdig nieuws tot zich neemt van 1 kanaal, het ontgaat de meesten wat er in de grote boze wereld speelt en men blijft beperkt tot zijn eigen belevenis wereldje.

 4. Dat is precies het probleem waar onze elektricien die zich uit de naar werkt tegenaan liep. Ook hij heeft meteen NOW regeling ingevuld en niets tot nu gekregen.
  Hij meldde zelfs dat er iemand uit het bankwezen een karchi had om voedselpakketten te halen.
  Ook kende hij een groter bedrijf die wel voor de NOW in aanmerking kwam.
  Helaas staat het verhaal dus niet op zichzelf. Men heeft vrienden Ed weer bevoordeeld zo gaat het.

 5. Een of andere mongool kan niet eens rekenen. 30x60x18 = 32400. Als er een keer per dag gedoken wordt zit je op 1800 per maand. Als er elke dag een kilo LF verkocht kan worden zit je op 540 per maand. Dat is bruto 2340 per maand. Er wordt niet elke dag gedoken maar de dagen wannee er gedoken woedt. Dit geld ook voor LF schieten. Er wordt niet elke dag een kilo verkocht. Maar stel dat een duik wordt gamaakt per dag en stel dat een kilo wordt verkocht, dan moet ervan af; flessen vullen, auto benzine, uitrusting afschrijven, uur loon, verzekeringen en belasting, dit zijn vaste lasten. Dus van een mogelijke 60+18=78 gulden per dag, blijft amper genoeg om te vreten meneer Wim!

 6. Curacao revisited

  Waar is Miles mercera als je hem nodig hebt?!

 7. @ Tico:
  Stomme makambas die wel belasting betalen. Makambas die geld en voedsel doneren aan de voedselbank. Vergeet niet waar al die giften vandaan komen! Niet uit de lege portomonee van je vrienden in Seru Fortuna.
  Laten we anders Gerritje weer een kans geven met z’n feestpartij MFK, dan zijn volgende week onze problemen voorbij.
  Ik hoop dat er nooit een Nederlandse verslaggever een degelijk verslag uitbrengt over wat er zoal wordt gedacht van makambas en Nederland op Curaçao. Dit eiland wordt gevoed door de goodwill van witte Nederlanders die de locale bevolking zielig vinden, maak dit niet ook nog kapot.

 8. Tico Martina

  Het toont weer aan dat amateurisme top voert op de Antillen. Men wil zo graag een graantje in het toerisme meepikken, maar mist inzicht, finesse en onderneming zin. Dit is weer typisch een verhaal met meerdere kanten. Aan de ene kant idd vervelend dat je klanten bent kwijtgeraakt nu er geen toeristen meer komen. Maar dan komt het “mijn levenstijl”, “velen denken dat ik dicht ben”, duikschool is niet meer dan een vervallen container die nooit geverfd is. Dus toen de boel nog open was ging het al mis. Ik vraag me af of er wat op de spaarrekening stond ten tijd van sluiting? Dan de sneer naar de NOW regeling en dat er altijd wel wat is. Heeft meneer de belasting gelden afgedragen? Gelukkig heeft hij een wijze partner anders waren er nu 5 hongerige monden. Dan verzand het artikel in de gebruikelijke jeremia klaagzangen. Het is zo zielig want het kabinet had dit echt niet kunnen voorkomen. Komt allemaal door de orkaan en Covid en de stomme makamba eggies waar. Dan ook nogmaals de gedachten kronkel van Hans Worst met zijn “er zit een degelijk kabinet”. Kortom weer een artikel van uitgeverij list en bedrog. Alles om maar de aandacht af te wenden van het werkelijk probleem. Kabinet PIN/PAR/MAN en trawanten die de bevolking rammelend van de honger laat omkomen.

 9. 30x60x18=32,400 gulden per maand

  Dat is boven de Ruggenaath norm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *