26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Ongemakkelijkste. Staatsbezoek. Ooit.

HomeMediaTrouw | Ongemakkelijkste. Staatsbezoek. Ooit.

Seije Slager

Melania Trump, koningin Elizabeth en Donald Trump tijdens het vorige bezoek op 13 juli 2018. © EPA

De Amerikaanse president Donald Trump begint maandag aan zijn driedaags staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. De ‘bijzondere relatie’ tussen de twee landen voelt tegenwoordig vooral bijzonder ongemakkelijk.

Hoe zal Theresa May op deze maandagochtend voor de spiegel staan? Pept ze zichzelf op, om er in het landsbelang toch nog het beste van te maken, de komende drie dagen?

Want als het Verenigd Koninkrijk straks uit de Europese Unie treedt, is een goede relatie met de Amerikanen van het hoogste belang. Veel voorstanders van brexit riepen dat een gunstig handelsakkoord met de traditionele bondgenoot dan voor het grijpen lag. Maar onlangs presenteerde die bondgenoot de eerste schetsen voor zo’n verdrag, en daarvan moesten ze in Londen toch even slikken. De Amerikanen eisen ongehinderde toegang tot de Britse markt voor hun producten, inclusief hun veevoer met antibiotica en hun chloorkippen. Maar als Londen de regels daartoe aanpast, komt de handel met de EU weer in gevaar.

Of kan May een geheime wraakfantasie naar aanleiding van het werkbezoek van Trump vorig jaar niet onderdrukken? Toen vernederde de Amerikaanse president haar door in een interview met The Sun haar brexit-strategie af te branden, en openlijk te mijmeren over een premierschap van haar aartsrivaal Boris Johnson. Misschien hoopt ze stiekem wel dat Trump zichzelf weer voor gek zet met zo’n protocollaire faux pas als vorig jaar. Toen liet hij de Queen wachten, en ging tijdens een inspectie van de erewacht voor haar in beeld lopen.

Maar misschien is May eerder in een gelaten stemming, en zit ze de komende paar dagen gewoon uit. Misschien durft ze, nu ze haar aftreden al bekend heeft gemaakt, tegenover zichzelf toe te geven wat ze van binnen allang wist: die befaamde ‘bijzondere relatie’ met de VS, die is niets waard zolang Trump in het Witte Huis zit. Die geeft niets weg als hij er niet iets voor terugkrijgt. Laat Boris Johnson dat maar oplossen, als die haar straks inderdaad opvolgt. Die kan toch zo goed met Trump? De Amerikaanse president herhaalde dat dit weekend weer in een nieuw interview in The Sun. Nou, Boris, succes ermee.

Zin in?

Terwijl May voor de spiegel staat, zit Trump in de Air Force One, en ziet hij het Verenigd Koninkrijk vanuit de lucht naderen. Heeft hij er zin in? Waarschijnlijk wel. Hij heeft althans een flinke entourage meegenomen: zijn vrouw en al zijn vier volwassen kinderen vliegen mee.

Theresa May is inmiddels aangeschoten wild: ze heeft haar aftreden aangekondigd, dus onderhandelen met haar heeft weinig zin. Misschien heeft Trump nog wel zin in wat ophef, en last hij nog een ontmoeting in met een van zijn vrienden, Nigel Farage of Boris Johnson. Er is één onderwerp waar hij in ieder geval op zal hameren: de Britten willen hun 5G-netwerk nog altijd door het Chinese bedrijf Huawei laten aanleggen. Misschien voelen ze zich geïntimideerd door het dreigement van de Chinezen, dat die meer investeringen terug zullen trekken als Londen daarop terugkomt. Maar intimideren, dat kan Trump ook.

Maar verder is dit bezoek geen werkbezoek, maar eindelijk dat langverwachte staatsbezoek. Trump is niet uitgenodigd door May, maar door de Queen zelf, en hij is groot fan van de Britse royals. Het beloven drie dagen met veel ceremonieel te worden, en relatief weinig politiek. Erewachten, saluutschoten, een staatsbanket.

Maar ook protesten. De iconische 6 meter hoge ballon die Trump als baby afbeeldt, dreigt net als bij het vorige bezoek weer de lucht in te gaan. Zou Trump zich daar zorgen over maken? Of is hij het inmiddels wel gewend? Feit is, dat zijn voorganger Obama heel wat enthousiaster werd onthaald.
© AP

Dat is misschien de wolk die het humeur van Trump op deze ochtend dan toch wat vertroebelt: de vergelijking met het staatsbezoek van zijn voorganger. Die werd ontegenzeglijk toch met net iets meer égards behandeld. Obama mocht het Britse parlement toespreken, Trump is daar niet uitgenodigd. Ook de logeerpartij in Buckingham Palace, normaal vaste prik bij zulke staatsbezoeken, blijft buiten Trumps bereik. Trump moet zijn slaapzakken installeren in de residentie van de Amerikaanse ambassadeur, omdat het paleis, met toch ruim 750 vertrekken, grondig verbouwd wordt. De Britse pers tekende uit bronnen rondom het Paleis op dat dat ook de echte reden is, en geen subtiele manier van de koningin om Trump op zijn nummer te zetten voor de manier waarop hij vorig jaar tegen het decorum zondigde.

Maar wat Queen Elizabeth op deze ochtend precies denkt over haar gast, dat houdt ze ongetwijfeld heel goed geheim.

Drie dagen staatsbezoek

Op maandag 3 juni, de eerste dag van zijn staatsbezoek, krijgt Donald Trump een ceremoniële ontvangst in de tuin van Buckingham Palace. Die dag staan onder andere ook een rondleiding door Westminster Abbey, thee met Prins Charles, en ‘s avonds een staatsbanket op het programma. Op dinsdag ontmoet Trump bij het ontbijt kopstukken uit het Britse bedrijfsleven, en heeft hij daarna ene bespreking met premier May. Op woensdag is Trump te gast bij de nationale herdenking van 75 jaar D-Day in Portsmouth. Daarna vertrekt de president naar een van zijn golfresorts in Ierland.

Lees ook: Trump heeft al decennia een fascinatie voor The Queen

Of de voldoening helemaal wederzijds is, valt te bezien. De relatie tussen Trump en het Britse koningshuis hangt aaneen van relletjes. Zo had Trump in de jaren negentig een oogje op Prinses Diana.

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

  1. Mij dunkt dat dit artikel wél degelijk van belang is voor Curacao en wel om het volgende:
    Geo-politiek gezien was van oudsher de Verenigde Staten van Amerika als enige speler aanwezig in het Caribisch gebied. Sinds kort is Rusland op het toneel verschenen met enkele in Venezuela (La Orchila) gestationeerde nucleaire bommenwerpers. Enkele maanden geleden heeft het Verenigd Koninkrijk gemeld een marinebasis op Montserrat te vestigen om ook in dit gebied haar belangen manifest te maken en te verdedigen; Rusland heeft op deze plannen pissig gereageerd. Niet uit te sluiten valt dat Frnkrijk samenwerking zal zoeken met de Engelsen.

    Vanwege deze geo-politieke ontwikkelingen in de Cariben is een beschouwing over de verhouding VS – VK zéér relevant voor Curacao (als je tenminste niet je ogen daarvoor wil sluiten)

  2. Hi Daan Banaan

    Ik vond wat aardigs over Cosby:
    “Bill Cosby werd op zijn 81e uiteindelijk in september veroordeeld voor minimaal 3 maximaal 10 jaar en zit in de gevangenis zijn straf uit waar hij zich bezighoudt met het “coachen van gevangenen” volgens Radar online.”

  3. Comment police, jullie hoeven je toch echt niet te verantwoorden voor het feit dat het nieuws op zondag summier en er iets voor in de plaats komt wat niet over de eilanden gaat? Kom op, zeg.
    Jullie doen prima werk, en ik zou zeggen wie het niet bevalt die zet toch gezellig zelf een blog in elkaar maar dan wel op die wijze dat de reaguurders van de KKC hun frustraties kunnen blijven spuien.
    Kudo’s voor de volunteers van de KKC.

    Groet,
    Henk1

  4. Beste luitjes,

    Hier de redactie. Lees onze About us nog eens door. De meeste vragen die hierin worden gesteld, worden erin beantwoord: http://knipselkrant-curacao.com//about-us/

    Kort: Op zondag is er lokaal weinig tot geen nieuws, dus bieden we iets meer internationaal aan. Verder krijgen we artikelen-tips aangereikt, door lezers en ook door andere media, wat current hot topics zijn. Zodat we niet verzinken in thuis problematiekjes maar ook een open blik houden naar wat er buiten om ons heen gebeurd.

    En Bill Cosby hebben we tig keer uitgelegd. Was het meest belezen onderwerp in de showbizz categorie, na de Kardashians. Die laatste vonden we zelf niet leuk genoeg, dus toen werd het Cosby. Iedereen kent Bill, ook interessant oudere generaties die de Kardashians niet snappen. We wisten van te voren de uitkomst van zijn trail niet, had alle kanten uit kunnen gaan.

    En Chodorkovski (FD artikel zondag) was kritisch over Hollands (direct gelieerd aan Antilliaanse) trustsector, corruptie en geldstromen en heeft wat te vertellen over Russische historie. We hebben een enorme trustsector, ook op de eilanden. Vonden we interessant, wilden we dus delen.

    Verder zijn we niet voor of tegen Trump of Putin of The Queen, daar selecteren we helemaal niet op. Het gaat niet om negatief of positieve berichten, het gaat om influencers, ook voor onze eilanden. We hebben nu eenmaal een open economie, liggen geo-politiek op de wind, en hebben dus veel te maken met deze grootmachten.

    @LaStiwz: over vermeend opdringen van linkse propaganda met Democracy Now!. De KKC is niet links noch rechts. We doen Extra voor lokaal nieuws en Democracy Now! voor het internationale nieuws. Omdat iedereen thuis alles al van CNN en BBC (rechts) op tv krijgt, is DN! een mooie tegenhanger, waar indeep wordt ingegaan op veel andere onderwerpen die je niet op BBC of CNN ziet. Voor ‘het hele beeld’. Niet om mensen socialistisch of kapitalistisch of whatever te maken.

    Over keuzes maken tussen het nieuws kunnen we eeuwige discussies aan, daar hebben we ter redactie helaas helemaal geen tijd voor. We hebben 20-30 artikelen per dag te selecteren en proberen een gevarieerd beeld te brengen, voor ieder wat wils, met veel ruimte voor kritiek en aanvullingen, terwijl we de site in de lucht te houden ondanks alle tegenwerking (zie About Us). Zit geen andere agenda achter dan informeren, informeren en informeren met open vizier. Nada mas. Niemand is tot slot verplicht een artikel aan te klikken die hem of haar niet interesseert. Wie toch perse verdere discussie wil over de selectie, kan dat per email of telefoon doen.

    @Trui dank je.

    Vriendelijke groeten,
    KKC redactie.

  5. @Trui, wie het niet met mij eens is, is een……… vul zelf maar in.
    Het toverwoord “respect” valt weer. Dit woord heeft hier op deze rots geheel en al zijn betekenis verloren. Wij/zij/jullie eisen “respect”?????
    Een hol woord. Respect moet je verdienen!! En dat doe je niet door minstens de helft van je lezers weg te zetten als………vul zelf maar in.

  6. Wat meer respect voor de redactie van KKC, die onbezoldigd deze mooie site in de lucht houdt, helaas regelmatig gehinderd door kinderachtige (Beflapas) of vulgaire of inhoudsloze posts. Eigenlijk zijn alleen die van mij, La Stiwz en Joep Meloen het lezen waard.

    Ik denk soms ook, beperkt het meer tot Curacao maar van de andere kant lezen niet Curacao stukjes ook vaak goed weg, zoals de columns van Youp.

  7. Wie of wat betaald KKC voor dit soort onzin berichten.
    Als het maar negatief is over Trump. Lijkt veel op de staatsomroep NPO en de msm krantjes. Die beiden overigens iedere dag meer en meer hun bestaansrecht verliezen.
    Wie wordt hier beter van beste KKC. Jullie zijn niet meer de luis in de pels, jullie vervagen tot een stukjes overschrijvende azijnbode. Wees duidelijk, bedrijven jullie journalistiek, of zijn jullie niets meer dan een veredelde copiermachine???

  8. @Henk1: lees KKC eens even terug, of misschien vraag de redactie even. Die kan je wel bevestigen dat ik dit vaker heb aangekaart.?

    Misschien herinner je je Bill Crosby nog.

    En zo apart (kun je misschien even uitleggen waarom het apart is?) is het niet dat ik geen reactie geef op het bericht van Chodorkovski.
    Die man interesseert me namelijk niet. Maar bij deze, je hebt gelijk. Ook weer zo’n KKC onwaardig bericht.

    (Doen we Youp er ook nog eventjes bij.)

  9. En WTF heeft dit met Curacao te maken?

    Begint het hier ook al bij KKC om over Trump alleen de negatieve berichten te plaatsen? (Niet dat het mijn vriendje is, maar dit is not done).

    Of je plaatst niets van hem wat niet met Curacao te maken heeft. Doe je dat wel, plaats dan ook positieve berichten. Mijn idee: plaats niets van hem wat niet met Curacao te maken heeft.

    Van hetzelfde laken in pak: die linkse, tendentieuze, ongefundeerde bagger elke dag op de artikelen van Democracy Now. Niets met Curacao te maken. Stoppen met die onzin.

    Foei redactie, foei.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties