27 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 01:32

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Nieuw ziekenhuis Curaçao vol met technische problemen

HomeMediaTrouw | Nieuw ziekenhuis Curaçao vol met technische problemen

Dick Drayer

Minister van Volksgezondheid, Suzy Römer zegt dat zij niet gaat over de beoogde datum van opening. Ze stelt dat de Inspectie voor de Volksgezondheid die de ‘go – no go’ geeft voor de opening. Dat gebeurt een paar dagen of een week voor de geplande datum van 15 november 2019 | Persbureau Curacao

Willemstad – Als de deuren van het splinternieuwe Curaçao Medical Centre op 15 november al opengaan, kan er voorlopig niet geopereerd worden. Er is zelfs zoveel mis dat het nog maar de vraag is of de officiële opening van het ziekenhuis in Willemstad wel doorgaat.

Over twee weken opent op Curaçao een nieuw ziekenhuis. Maar een serie gebreken zorgt voor een ‘hoog risico’. Dit artikel staat in verkorte versie in dagblad Trouw van 30 oktober 2019

Bouwprojectmanager AT Osborne die in opdracht van het land Curaçao inspecties op het complex uitvoert, constateert dat zeker negen vitale onderdelen een ‘middelhoog tot hoog risico’ vormen voor het functioneren van het nieuwe ziekenhuis

Functioneren

Zo klopt er weinig van de elektrische bedrading, die los en buiten kabelgoten in het plafond zijn weggewerkt. Verschillende kabelgoten zijn al verzakt vanwege het gewicht van de kabels die er liggen. Elektrische koppelingen zijn met cellotape afgewerkt en kleurcodes van bedrading zijn niet gevolgd. Ook is de bedrading in stopcontacten verkeerd aangelegd. Brandmeldkabels zijn onafgeschermd tussen andere kabels gelegd.

Het oude Sehos is gevraagd de operatiekamer open te houden, want in het CMC kunnen de operatiekamers voorlopig niet gebruikt worden. Op deze foto is de medische aarding niet juist aangesloten. Beeld Dick Drayer

Het gecomputeriseerde gebouwbeheersysteem functioneert niet goed, waardoor zowel de verlichting niet aangestuurd kan worden als de luchtbehandeling in het hele ziekenhuis niet voldoet. Op operatiekamers is er een risico dat lucht van vuile naar schone gebieden stroomt. Bedieningspanelen voor licht en luchtbehandeling in de operatiekamers werken niet. Schuifdeuren blijven steken of gaan helemaal niet open.

De hartkatheterisatiekamer en centrale sterilisatie afdeling zijn niet gekeurd, waardoor niet duidelijk is hoe het staat met de luchtdruk, luchtlekkage, temperatuur, relatieve vochtigheid en microbiologische verontreiniging van lucht en oppervlakten op die afdelingen.

De elektrotechnische sterkstroominstallatie voldoet niet aan de NEN1010 normering. Medische aardingen doen het niet en veel schakelmateriaal is ingebrand, waardoor onveilige situaties op kunnen treden.

Milestones

De lijst is lang. De geconstateerde gebreken kwamen aan het licht bij incidentele testen. Meest opvallende punt is dat geen enkele grote acceptatietest is uitgevoerd. Deze zijn een vast onderdeel van de zogenaamde milestones in de bouw. Vooraf gedefinieerde ijkpunten, waarop een bouwfase wordt afgerond, getest en geaccepteerd.

Ballast Nedam lijkt handig gebruik te maken van de druk uit de politiek om het ziekenhuis toch open te stellen op 15 november. De bouwer gaat alleen akkoord met een opening als Curaçao de staat van de bouw aanvaard zoals die nu is en Ballast de bouw officieel heeft overdragen. Alle openstaande werkzaamheden worden vanaf dat moment beschouwd als klein gebrek, waarbij zelfs niet verrichtte tests, inclusief nog te constateren gebreken als klein gebrek worden genoteerd.

Bouwprojectmanager AT Osborne schrijft in één van de e-mails dat het volstrekt onduidelijk is welke werkzaamheden nog voor de opening worden uitgevoerd en welke daarna. Ook is niet duidelijk wanneer die ‘kleine’ gebreken dan opgelost gaan worden. Bovendien is het dan ook de vraag welke kwaliteit in ontwerp en uitvoering uiteindelijk aantoonbaar gerealiseerd gaat worden door Ballast Nedam.

Wederhoor

Directeur Anthon Casperson van het oude Sint Elisabeth ziekenhuis bevestigt dat hem gevraagd is een aantal functionaliteiten in zijn ziekenhuis na 15 november open te houden, waaronder de operatiekamers.

In een reactie op vragen bevestigt Clifton Wallé, woordvoerder van het nieuwe CMC, dat er een lange lijst is van aandachtspunten, maar dat die een opening van het nieuwe ziekenhuis op 15 november niet in de weg staat.

Minister van Volksgezondheid, Suzy Römer zegt dat zij niet gaat over de beoogde datum van opening.

Zij stelt uiteindelijk verder dat de Inspectie voor de Volksgezondheid die de ‘go – no go’ geeft voor de opening. Dat gebeurt een paar dagen of een week voor de geplande datum van 15 november 2019.

“De inspectie is al met een team bezig de opname in CMC te doen en zit wekelijks, soms meer, met het nieuwe ziekenhuis aan tafel. De betrokken organisaties, waaronder MRT, SONA, BNI, HNO E&T en HNO Vastgoed houden allemaal 15 november aan. Dat heb ik afgelopen maandag nog geverifieerd. De regering houdt uiteraard speling, en pint zich niet vast.”

Bron: LinkedIn/Trouw

 

Dit artikel is geplaatst in

39 reacties

 1. @drechi: wat heeft jouw reactie te maken met het nieuwe ziekenhuis?
  Typisch een YDK reactie om niet on topic te reageren en allerlei randzaken erbij te halen.

 2. @Allen:
  WIE zegt dat ik het eens ben met het leegjatten van de staatskas, of welke andere kas dan ook?
  Jullie natuurlijk! Dat is jullie zienswijze, en jullie mening! Wie bepaalt dat? Omdat wie van jullie dan ook dat vindt. Je mag je eigen mening er op nahouden.
  IK ageer tegen standpuntinnames van wie ik vind dat die laag laag bij de grond zijn. En wat bedoel ik daarmee? Voorbeeld: Er wordt iemand doodgereden in het verkeer: “Ja, echte YDK’s weer” …. “Negers kennen geen verkeersregels” “Ze mogen wat mij betreft allemaal doodgereden worden” “Deze Mondibewoners” zijn allemaal dom” (Dit zijn enkel voorbeelden van wat ik op dit forum heb kunnen meemaken, anders krijgen we dat gezeur weer van CR die dan heel bijdehand komt vragen op welke datum dan wel, de naam van degene die dat toen gezegd heeft, in welke zin, met welke woorden, in welke context en meer van die laffe slimmigheden etc.)
  Of jullie sleuren te pas en te onpas een Mej. Neysa Isenia, of een Mw. Anouska Cova, of er bij kun doosharen erbij, terwijl ze zich niet kunnen verdedigen
  Als ik daar iets van vind, en ik zeg dat zonder filters, dan wordt het ontbreken van de filters hier massaal afgevallen. Het afvallen van de Negers en de YDK wordt door de goegemeente, soms blijkbaar met goedvinden van de CP of de Redactie willens en wetens of niet, finaal over het hoofd gezien…
  “Neger is een ras” heet het dan. “Niets verkeerds aan om dat woord hier te bezigen”
  Nogmaals Dames: DEZE YDK, (hier geboren en getogen hoor Clapas!) is niet klein te krijgen, of jullie dat als enkeling danwel heel laf als groep willen proberen. Ga je gang!!

 3. “Immers, de crimineel weet dat hij of zij alleen maar even ‘Nederland’ of ‘ik ben YdK’ moet roepen en dan is het wel goed.”
  RACIST!!!

 4. @ Drechi,

  Het is duidelijk. Jij verdedigt dus door dik en dun de figuren die dit eiland leegjatten. Jij weigert kritiek op deze misdadigers te accepteren, het zijn immer YdK en dat feit alleen is het allerbelangrijkste. Het maakt niet uit wat men doet, zolang je YdK bent wordt per definitie alles goedgekeurd en zal Drechi jou verdedigen.

  Ik weet dat het vaker voorkomt op dit eiland, ken velen die er een zelfde zienswijze op nahouden en geen van allen begrijpen ze dat ze met dit gedrag het frauderen, het clientelisme, de corruptie etc in stand houden. Immers, de crimineel weet dat hij of zij alleen maar even ‘Nederland’ of ‘ik ben YdK’ moet roepen en dan is het wel goed. Maakt niet uit hoeveel geld hij of zij achterover heeft gedrukt, maakt niet uit of anderen daardoor hun baan verliezen (zoals nu bij de ISLA het geval is a.g.v. oa Wiels) of dat ze geen dak meer boven het hoofd hebben. Drechi verdedigt hen wel.
  En dat maakt jou net zo fout als degenen die al dat geld stelen.

 5. Degene die YDK klein houden zijn vooral andere YDK op public functions die alleen aan hun eigen zakken denken en er overal een potje van maken.

 6. Volgens @Drechi pa bosnan Tur, ‘Deze YDK krijgen jullie niet klein.’ De overdreven manier waarop hij denkt de YDK telkens te moeten verdedigen, doet mij twijfelen of hij een echte brother is.

 7. De wet van Drechi.
  Art.1: Drechi heeft altijd gelijk.
  Als uit feiten of omstandigheden blijkt dat Drechi geen gelijk heeft, dan treedt art.2 in werking.
  Art.2: Artikel 1 is ten allen tijde, zonder uitzondering en met gebruikmaking van alle middelen, van toepassing.
  Art.3: Deze wet is in werking getreden bij geboorte en is levenslang geldig, waarna de wet automatisch vervallen verklaard wordt.

 8. @Allen, inclusief de Redactie en CP;
  Zeg aub waar het op staat: “Drechi, je bent hier niet welkom met je opmerkingen. Dat kan en dat mag gezegd worden. Maar denkt U nu echt dat ik er een boterham minder door eet, of ‘s nachts uren wakker lig, omdat een handvol negatievelingen mij onder het gazon wensen.
  Als de Redactie en de CP vinden dat ik hier niet hoor, dan moeten ze dat dan ook zeggen. Dat verklaart dan bepaalde opstellingen perfekt! Deze YDK krijgen jullie niet klein.

 9. Ik lach om en erger me aan de vele commentaren op dit forum. Als je kritiek levert op de regering en haar beleid ben je ‘negatief’ en als je alle oneffenheden opzij schuift en alleen kijkt naar het beloofde eindresultaat ben je ‘positief’. Kritiek op de YdK mag niet en wordt er direct een vergelijking getrokken met Nederland of de Nederlander, alsof het een wedstrijd is. Schotte wordt nogsteeds aangehaald als de grote boosdoener, waardoor alle opeenvolgende regeringen worden gevrijwaard van hun falen, wanbeleid en alles dat ze konden rechttrekken. Feit is dat overal waar de overheid haar vinger in de pap heeft, het stinkt naar incompetentie en corruptie. Dit geldt voor alle ministeries, overheids NVs en stichtingen.

 10. Het ergste is dat dit soort criminelen niet gestraft wordt.

  Neem de Zuurzakpatser, Stephen Capella.

  Heeft een miljoen weggesluisd van Girobank naar een bankrekening op naam van zijn moeder in Panama. Met de fantasie omschrijving ‘levering computers’.

  De criminele tuinkabouter rijdt nog steeds in zijn patserbak over het eiland, terwijl honderden mensen bij Girobank op het punt staan hun baan te verliezen.

 11. Aan Drechi en CR,

  Waarom trekken jullie iedere keer in een stuip wanneer er terechte opmerkingen worden gemaakt over het functioneren van bepaalde personen ? Hebben jullie een band met deze misfits, staan jullie bij hen op de payroll ? Wat is het precies ?

  De belastingbetaler van dit eiland, dus ook jullie 2, hebben veel geld betaald en mogen dat ook de komende jaren nog blijven betalen, om de kosten van dit HNO terug te mogen betalen. Ja, er is sprake geweest van een immense geldverspilling en fraude. Velen zagen dit project, wat een ziekenhuis voor het hele eiland moet wezen, als een uitgelezen kans hun zakken te vullen en dan ook nog eens op een schaamteloze wijze.
  Zij hebben hun zakken zo schunnig lopen vullen dat het hele voortbestaan van het ziekenhuis nu al op losse schroeven staat.
  En dan kunnen jullie wel blijven wijzen naar Nederlandse projecten, waar het ook fout is gegaan, maar we zitten niet in Nederland, we zijn op Curacao en het geld is achterover gedrukt door eilandgenoten, YdK dus. En dat is ergerlijk. Zij stellen hun persoonlijke belang boven dat van de gemeenschap en jullie gaan hen nog verdedigen ook ? Jullie zijn dus ook tegen de gemeenschap, tegen ons allemaal !
  Wanneer dat jullie opstelling is en dan ook nog racisme durven te krijsen tegen degenen die dit jatten aan de kaak stellen………….dat is toch wel de absolute limit.

  Mijn advies: voordat jullie het op gaan nemen voor vijanden van het eiland, leer eens na te denken en besef eens wat er gaande is. Kom pas daarna met een commentaar, want met dit soort emotionele statements, waar geen van jullie beiden eigenlijk goed beseft wat de consequenties zijn van jullie statements, maken jullie jezelf niet alleen belachelijk, maar ook continu tot het pispaaltje van KKC. De rest heeft namelijk wel door dat de fraudeurs de vijanden van het eiland en de bevolking zijn.

 12. @john bash: lees mijn Posts eerst voordat je reageert. Ik geef juist aan dat er genoeg YDK rolmodellen zijn. Geef mij even een week de tijd om na te denken en dan kom ik met 3 voorbeelden of 2 als dat haalbaar is

 13. @CR. Er zijn zeker YdK die een rolmodel zijn. Maar de de pest is als een klein deel asociaal gedrag vertoont, dan wordt gelijk iedereen daar onder begrepen.
  Ik maak me er ook schuldig aan door een bepaalde beroepsgroepen over 1 kam te scheren. En dat zijn de groepen die politiek bedrijven en directeuren van de banken en andere grote bedrijven en de top van overheids instanties. Waar dan ook. Dit zijn beroepsgroepen die in het geheel niet integer zijn en geen rolmodel zijn.

 14. ik ben het eigenlijk wel eens met Drechi: dit forum is vol met racisten die negatief zijn over de YDK. Er zijn tal van YDK rol modellen die een voorbeeld voor anderen zijn… ik kan nu even niet op voorbeelden komen, maar ze bestaan echt wel!

 15. Nee @Drechi,

  We zeggen het zo vaak: stay on topic. Andere andere reageerders agressief blijven bejegenen en wegjagen blijft in strijd met onze spelregels. We hebben eindeloos veel geduld met je, maar een dag hopen we dat je onze spelregels leert te begrijpen en gaat respecteren.

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 16. Drechi, wat vindt je van die, KEERTJE niet hier gebeurd, is toch hartstikke negatief gezegd van jouw (ons) eiland. Have a nice day drechi, glad you’re in the air again.

 17. Positief is het feit dat steeds duidelijker en evidenter wordt waardoor en vooral door wie het komt dat er zoveel niet loopt op dit eiland.

  De corrupte eilandelijke politieke elite & Co.

 18. @Zoals:
  Wat dacht je van die tweede zending drugs die in Delfzijl of zo is gevonden aan boord… ?
  Positief is dat het een keertje niet HIER is gebeurd….. Wat vindt U van die?

 19. @Hr. Brian,
  You would not see positive things if they jumped up and bit you in the ass… You are too stupid to grasp the whole concept. And…. Don’t feel lonely: you are in good company of you all know…..

 20. @CR Het grootste struikelblok van dit eiland is niet op de laatste plaats de bestuurs- en planningsvaardigheden maar vooral de “management by fear & abuse” taktieken die bepaalde managers op deze rots bezigen als ze terecht en direct aangesproken worden op hun fayo i defektonan gerensial! Hierdoor worden groei verbetering en nieuwe verfrissende initiatieven ernstig belemnerd

  En ja een overduidelijk kenmerk dat iemand het debat verliest en geen argumenten meer kan aanhalen is die typische ad hominem aanval waarbij de bekende “kaarten” getrokken worden en je van alles in je schoenen geschoven krijgt van racist tot slavendrijver tot van bo no tin nada bisa, bai bo lugar bek!

  Wel als er dan toch iemand weg moet, dan moeten we volgens mij met zijn allen weg, en op een grote boot stappen, waar je vervolgens vrijblijvend uitmag stappen in Venezuela
  , Jamaica, Haiti en Dom. Rep, Westkust van Afrika, Madeira, Libanon, Italie, en als eindbestemming Nederland.

  Ben benieuwd hoeveel er op de tussenstops uitstappen en hoeveel er meereizen tot de racistische koloniale discriminatoire eindbestemming Nederland.

 21. @Allen, en vooral de gebruikelijke leden van de United Racist Federation:
  Dames:
  Het doet me deugd dat, ondanks uw gebruikelijke, nimmer aflatende, dagelijkse stroom lage aantijgingen t.a.v. de Curacaoenaars, en ook ondanks de verwoede pogingen van bepaalde mensen die zich van de media bedienen om vooral voor Nederlandse consumptie bedoelde, op de valreep tendentieuze berichtgeving los te laten, die als enig doel hebben om de zaak te flessen, en ook ondanks Nederlandse politici die zich ten doel hebben gesteld om ons constant in een kwaad daglicht te stellen, er toch een heleboel positieve ontwikkelingen plaatsvinden, zowel hier te lande, alswel in het buitenland.
  Ik put daar dagelijks kracht uit.
  U kunt doorgaan met uw negatieve kijk op zaken, en het is ook uw goed recht. Tabbe Dames 🙂

 22. @Brian S. Als we het dan toch met corrupte bestuurders en politici moeten doen, dan graag bestuurders en politici die krachtige bestuurs en organisatie abiliteiten hebben.

  Die zijn tenminste nog in staat wat moois neer te zetten voor de burgers en laten je niet over gatenkaaswegen rijden etc of je in Ziekenhuizen verplegen waar ze zich in de binnenlanden van Afrika voor zouden schamen.

  Als dan toch iedereen corrupt is dan graag politici met habilidat-, kapasidat-, en kualifikashonnan gobernamental!”

  En géén managers en politici die zich voor hábil uitgeven en daar naar laten betalen, maar niet eens een coherent debat op inhoud kunnen voeren of totaal geen kenn8s hebben van de zaken die ze aansturen (nagenoeg elke minister en veel directeuren) .

 23. Het blijf verbazen.
  Niet het feit dat de Curaçaosche managers, in hun capaciteit als Centrale Bankpresidenten, Directeur Secretaris, Staatbedrijfs CEO’s, Toezichthouders, projectleiders, Consultants, en RvC leden etc zulke absurd hoge buitenproportionele salarissen betaald krijgen is het meest zorgwekkende, maar het uitermate lage kaliber tegenprestaties die worden neergezet door deze overbetaalde managers. Tegenprestaties die totaal niet corresponderen met wat je redelijkerwijs zou mogen verwachten van managers met dit kaliber salarissen.

 24. Clifton Walle verdient een chirurgensalaris bij HNO voor het de hele dag uit het raam kijken.

  Wie is er verantwoordelijk voor de aanstelling van deze beroepsprofiteur?

  Als het ziekenhuis ooit klaar is (Walle heeft er alle belang bij dat dat nog jaren op zich laat wachten) verandert Walle ongetwijfeld in een nieuwe Tilly Pikerie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties