26 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 08:58

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

Nu.cw | Curaçao eerder dan verwacht uit lockdown

Na weken op slot te hebben gezeten, gaat Curaçao uit lockdown. "De cijfers van de afgelopen weken zijn dermate positief dat verdere versoepelingen verantwoord zijn", aldus demissionair...

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaTrouw | Corendon adverteert met dubieuze coronatesten

Trouw | Corendon adverteert met dubieuze coronatesten

Barbara Vollebregt

Alle sneltesten op corona worden door RIVM als onbetrouwbaar beschouwd | Reuters

Ondanks felle kritiek van het RIVM, artsen, biologen, laboratoria en de wereldgezondheidsorganisatie, biedt reisorganisatie Corendon sneltesten op corona aan.

‘Wil jij weten of je antistoffen hebt tegen Covid-19? Laat je testen!’ Het staat in koeienletters boven de nieuwe advertentie van reisorganisatie Corendon. Voor 69 euro belooft de touroperator uitsluitsel over of je wel of niet besmet bent geweest. Volgens de advertentie kun je op afspraak langskomen in een hotel in Amsterdam. Daar wordt – met een prikje in je vinger – je bloed gecontroleerd op antistoffen tegen het coronavirus. Binnen een kwartier weet je meer, zegt Corendon. Wie de test heeft afgenomen, krijgt ook 20 euro korting op een toekomstige vliegvakantie.

Maar deze zogeheten ‘Orient Gene Rapid Test’ wordt door de Nederlandse Taskforce Serologie afgeraden. Deze taskforce, waarin het RIVM, ziekenhuizen, biologen en laboratoria samenwerken, onderzocht zestien verschillende sneltesten die in Nederland in omloop zijn, waaronder die van Corendon. “Ze bleken allemaal niet betrouwbaar”, aldus voorzitter van de taskforce, Chantal Reusken.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat sneltesten niet betrouwbaar zijn. En het Europese centrum voor ziektepreventie en -controle (ECDC) ziet dat er sneltesten met valse beschrijvingskenmerken op de markt zijn. Die zijn gebaseerd op valse documenten, hebben geen complete technische validatie en niet-onderbouwde prestatieclaims.

‘Negatieve reactie RIVM is zuur’

Corendon laat weten niet blij te zijn met de felle kritiek. “Het is erg onredelijk”, zegt een woordvoerder. “Wij hebben onze plannen aan het RIVM gepresenteerd en gevraagd om zijn mening. Maar ondanks herhaaldelijke e-mails en telefoontjes kregen we geen reactie terug. Het is heel zuur dat ze nu wel tijd hebben voor een negatieve reactie richting de pers.”

De reisorganisatie is het ook inhoudelijk niet eens met de kritiek. De aangeboden sneltest voldoet volgens het bedrijf aan de Europese regelgeving. Het bedrijf baseert zich op Zweeds onderzoek. “De Orient Gene Rapid Test kwam als beste naar voren ten aanzien van specificiteit en sensitiviteit. Kortom: wij zijn er op basis van feiten van overtuigd dat we deze antistoffentest kunnen gebruiken.”

Chantal Reusken, voorzitter van de Taskforce Serologie, is het daar niet mee eens. “Je moet voor een betrouwbare uitslag zeker weten dat de test specifiek genoeg is en dus niet per ongeluk een ander corona- of influenzavirus opmerkt. Daarnaast moet je zeker weten dat de test de antistoffen die er zijn, ook daadwerkelijk oppikt. De test waar we het hier over hebben, is daarvoor op dit moment niet betrouwbaar genoeg bevonden. Daarbij is voor dit virus nog niet vastgesteld hoe de aanwezigheid van antistoffen samenhangt met de mate van bescherming tegen herinfectie.”

Corendon ziet geen reden om met de sneltesten te stoppen. Inmiddels hebben tientallen mensen zich ervoor aangemeld.

Lees ook:
Nederlanders maken weer voorzichtig buitenlandse vakantieplannen. Is dat realistisch?
Reisorganisaties merken dat de belangstelling voor zonvakanties naar het buitenland in het najaar en de winter voorzichtig toeneemt. “Mensen hebben weer zin om op vakantie te gaan.”

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. As of today scientific based research has unfortunately proven Jack shit whether immunoglobulin will protect you from a second infection of the same strain, not to mention different strains that have mutated from the previous one(s).

  2. Coronavirus: New 100% accurate COVID-19 antibody test approved for use in UK
    Boris Johnson has previously called antibody testing a “game-changer” as it may reveal how many people have had COVID-19.

    Skynews

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties