30 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 19:23

ParadiseFM | 50.000 mensen volledig gevaccineerd

Meer dan 50.000 mensen op Curaçao zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Zij hebben beide coronavaccinaties ontvangen. Ruim 80.500 mensen hebben hun eerste prik ontvangen. Bijna 83.000 mensen hebben...

Democracy now! | Tuesday, May 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Motie Staten vraagt meer versoepelingen, waaronder avondklok naar middernacht

De Curaçaose regering wordt in een motie van het parlement vandaag verzocht de coronamaatregelen verder te versoepelen. En dat op de dag dat premier Rhuggenaath in een...

Nu.cw | 62 Procent inmiddels gevaccineerd, prik nu vanaf 16 jaar

62 Procent van het aantal mensen op Curaçao dat gevaccineerd mag worden heeft inmiddels een eerste prik gehad. Er is dus nog een grote groep, ruim 30...

DolfijnFM | Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet EFO toets hoofdrekenen over doen

WILLEMSTAD – Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet de EFO Hoofdrekentoets overdoen. Afgelopen dinsdag deden ze die toets voor het eerst. Maar door een vergissing van...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Black Lives Matter-protesten zijn in een grimmige fase beland, kan Trump hiervan profiteren?

HomeMediaTrouw | Black Lives Matter-protesten zijn in een grimmige fase beland, kan...

Seije Slager

Oproerpolitie en demonstranten raakten dinsdagnacht slaags | AFP

Burgermilities in Kenosha beantwoorden plunderingen met gericht vuur. De politieke vraag op de achtergrond: is dit Trumps of Bidens Amerika?

De stad Kenosha in de Amerikaanse staat Wisconsin is de afgelopen dagen het nieuwe brandpunt van de Black Lives Matter-protesten geworden. Die zijn in een grimmige fase beland; bij schietpartijen tussen burgers onderling vielen dinsdagnacht twee doden. Niet langer staan alleen demonstranten en politie tegenover elkaar, bewapende milities patrouilleren ook op straat.

De onrust begon zondag, toen de politie in discussie raakte met een zwarte man, Jacob Blake. Toen Blake boos wegliep en zijn autoportier opende, werd hij van dichtbij zeven keer in zijn rug geschoten, voor de ogen van zijn drie jonge kinderen. De autoriteiten hebben hun onderzoek naar de precieze toedracht nog niet afgerond, maar een filmpje van de schietpartij op sociale media deed de gemoederen in de middelgrote stad van 100.000 inwoners ontploffen.

Gewelddadig karakter
Blake overleefde het ternauwernood, maar hij zal nooit meer kunnen lopen, en liep veel orgaanschade op. Zijn familie riep demonstranten op om de protesten vreedzaam te houden, maar was heel duidelijk in de veroordeling van het politie-optreden. “Ik wil geen medeleven, ik wil verandering”, zo vatte de zus van Blake het samen.

De protesten kregen al snel ook een gewelddadig karakter. Zo moest de brandweer op dinsdagavond 34 keer uitrukken vanwege brandstichting, en werden tientallen winkels, auto’s en huizen verbrand of beschadigd. Die dag waren er ook al allerlei burgermilities op straat verschenen. Ze zouden deels afkomstig zijn uit de boogaloo-beweging, een de afgelopen tijd snel gegroeide rechtse ideologie van burgers die zichzelf willen bewapenen, en die flirten met een nieuwe burgeroorlog.

Tegen journalisten vertelden de militieleden dat ze eigendommen wilden beschermen, en soms vanuit elders naar Kanosha waren gekomen om te helpen. Op sociale media deden zowel onder demonstranten tegen politiegeweld als onder militieleden allerlei berichten de ronde over geweld door de andere partij.

Geen vuurwerk
Die licht ontvlambare situatie kwam bij het vallen van de nacht tot een noodlottige escalatie. “We riepen ‘Black lives matter’ bij het benzinestation en toen hoorden we ‘boem, boem’, en ik zei tegen mijn vriend: dat is geen vuurwerk”, vertelde de 19-jarige demonstrant Devin Scott aan de Chicago Tribune. “Er kwam een man met een groot geweer langs rennen, mensen riepen: ‘hij heeft iemand neergeschoten!’ en iedereen probeerde hem af te stoppen. Toen begon hij weer te schieten.”

Bij het vuurgevecht werden twee mensen gedood en raakte iemand een arm kwijt. De schutter, een witte man met een semi-automatisch geweer, kon tussen de aanrijdende politie-auto’s door weglopen. De autoriteiten maken nu jacht op hem.

Trumps Amerika
Het geweld in Kenosha vindt plaats tegen de achtergrond van de conventie van de Republikeinse partij, die deze week officieel Donald Trump tot presidentskandidaat zal benoemen. Veel sprekers op die conventie benadrukken dezer dagen dat een stem op Joe Biden een stem is op de ‘radicale marxisten’ in zijn kielzog, die de politie zouden willen afschaffen en iedere vreedzame buitenwijk in een slagveld zouden willen veranderen. ‘Je zult niet veilig zijn in Joe Bidens Amerika’, waarschuwt een verkiezingsspotje van Donald Trump.

Maar of de huidige onrusten in Kenosha de Republikeinen in de kaart spelen, is onduidelijk. Veel analisten waarschuwen dat zo’n campagne die angst zaait over stijgende criminaliteit niet per se goed werkt als hij door de zittende president wordt gevoerd: het Amerika waarin plunderaars en gewapende milities elkaar innig wantrouwen is op dit moment namelijk eerst en vooral Trumps Amerika.

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Doesn’t matter. Je zet een partij spindokters op het verhaal en draait de discussie de richting dat je het wil hebben. Blanke 15-jarige gewapende militieleden worden dan jonge koorzangers die in een gewelddadige BLM-plundering belanden, wapens afhandig maakten en zich verdedigden tegen verdere agressie.
    Hell yeah, Dump heeft ook spinners met de mindset van Karl Rove.
    Yng Redneck armed militia become innocent bystanders who got lost in mayhem.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties