27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 19:43

PBC | Arts komt terug om te helpen met coronazorg: “Ik voelde een soort plicht om te helpen omdat ik uit Curaçao kom”

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Lung Jeung is geboren en getogen op Curaçao. Momenteel werkt hij als arts-assistent bij de afdeling Neurologie afdeling in het Amsterdam UMC.   Toen hij...

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

Column Hessels | Verkiezingsfraude?

Door Armand Hessels Direct na de aankondiging van de Kiesraad dat die bij de komende verkiezingen gebruik wilde maken van een scansysteem om de besmettingskans te verminderen en...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaTrouw | Aangifte tegen vijf (oud-)bewindslieden in toeslagenaffaire

Trouw | Aangifte tegen vijf (oud-)bewindslieden in toeslagenaffaire

Twintig gedupeerden in de kindertoeslagaffaire doen aangifte tegen vijf (oud-)bewindslieden | ANP

Advocaat Vasco Groeneveld heeft dinsdag namens de gedupeerden aangifte gedaan tegen onder anderen de ministers Tamara van Ark (Medische Zorg), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken). Volgens Groeneveld hebben zij zich schuldig gemaakt aan een ambtsmisdrijf.

Naast de drie ministers heeft de raadsman Menno Snel, voormalig staatssecretaris van Financiën, en Lodewijk Asscher (voorheen minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in de aangifte betrokken. De aangifte is gedaan bij de procureur-generaal van de Hoge Raad, omdat het om (oud-)bewindslieden gaat.

Lees ook het opiniestuk van de gedupeerde ouders: ‘Dit kabinet zal onze schade niet herstellen. Vertrek en kom niet terug 

De advocaat stelt dat de (oud-)bewindslieden strafrechtelijk verwijtbaar hebben gehandeld, door na te laten wettelijke bepalingen uit te voeren, terwijl dat tot hun taak behoorde. Het gaat daarbij om een aantal beginselen van “behoorlijk bestuur”, waaronder het fair play-beginsel en het zorgvuldigheidsbeginsel. De bewindslieden hadden volgens de raadsman moeten voorkomen dat de Belastingdienst zich schuldig maakte aan zogeheten knevelarij en beroepsmatige discriminatie. Ook zijn artikel 1 van de Grondwet (het gelijkheidsbeginsel) en het Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind geschonden.

Het vernietigende parlementaire rapport dat over de affaire is uitgebracht, vormt een belangrijke basis voor de aangifte. Volgens Groeneveld blijkt uit het rapport dat de betrokken (oud-)bewindslieden over “zodanig verontrustende informatie” beschikten dat zij hadden moeten ingrijpen. “Zeker vanaf het verschijnen van het kritische rapport van de Nationale Ombudsman, onder de titel ‘Geen powerplay maar fair play’, in augustus 2017, stond het sein op rood”, zegt Groeneveld. Maar ook eerder waren er al belangrijke signalen, stelt hij, maar ging het onrechtmatig invorderen door de Belastingdienst tot in elk geval eind 2019 door.

Groeneveld: “De bittere gevolgen voor deze groep slachtoffers klinken maar al te bekend: armoede, depressie, relatiebreuk, dakloosheid en een diep wantrouwen naar de overheid.”

Strafrechtelijke vervolging is geboden, vindt de raadsman, wegens de ernstige inbreuk op de rechtsorde en de rampzalige gevolgen voor de slachtoffers. “De norm moet bevestigd worden en het vertrouwen hersteld.”

Vorige week maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het de Belastingdienst niet strafrechtelijk zal vervolgen vanwege de affaire. Meerdere ouders spanden daarop procedures aan om die vervolging alsnog gedaan te krijgen.

Bron: Trouw

5 reacties

 1. @Lei
  Juiste conclusie. Wopke Hoekstra zit opgescheept met een erfenis, want zelf zit hij niet zo in elkaar. Heeft bovendien 4 kinderen. Rutte weet niet wat het is om kinderen te hebben.

  Niet slim van Vasco Groeneveld om Wopke ook in zijn lijst mee te nemen. Wie niet reëel blijft wordt daar op afgerekend op één of ander moment.

 2. De grote man hierachter is de zgn Linkse moraalridder Lodewijk Ascher.

  Hij heeft het geweten en er niets aan gedaan.

  Linkse partijen doen echt veel voor de armen.

  Wel grappig.. Linkse tuig dat op Ijburg woont met hun bakfietsen en milieu maffia klagen dat Femke een windenergie park voor Ijburg wil bouwen. Maar nu gaan ze klagen. Wel milieu bewust maar niet in hun eigen achter tuin!

 3. Ten tijde van het uit de rails lopen van de toeslagkwestie was Wopke Hoekstra helemaal niet politiek actief. Hij moge dan staatsrechtelijk verantwoordelijkheid dragen voor acties van zijn voorgangers maar dat betekent niet dat bij volgens het strafrecht aansprakelijk is. Staatsrecht en strafrecht zijn niet met elkaar te verwarren begrippen. (Geldt misschien ook voor Tamara van Ark).
  Maar ja, de advocaat ruikt geld en belast het toch al de overbelaste juridische keten met bij voorbaat verloren zaken.
  Het zal mij in het geheel niet verbazen als de rechter ook alle overige zaken in deze zal afwijst en het staatsrecht van toepassing zal verklaren boven het strafrecht.
  Dus de “straf” zal niet door het strafrecht/de rechter worden geveld maar door de Tweede Kamer: wel of niet aftreden

 4. Het rechtse Hoge grijze torenkantoor zie ik graag, heb ik in opdracht van MAB het tegel en metselwerk mogen maken, ook heb ik metselwerk van de bioscoop zelf ontwikkelt, de wande leken op een grote waterval, leuk en mooi werk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties