Transparency International onderzoekt mogelijk ook St. Maarten

Transparency InternationalPHILIPSBURG — St. Maarten moet ernst maken met het terugdringen van corruptie, fraude en machtsmisbruik. Dat maakte premier Mark Rutte gisteren duidelijk tijdens zijn bezoek aan het eiland.

Hij heeft gouverneur Eugene Holiday gevraagd een onderzoek in te stellen naar integriteitsschendingen en daarover te rapporteren.

Minister-president Sarah Wescot-Williams van St. Maarten zal Transparency International, een internationale anticorruptie-waakhond, vragen om de kwaliteit van het bestuur te onderzoeken. Dat is eerder ook gebeurd op Curaçao.

Rutte benadrukte tijdens een persconferentie dat het belangrijk is dat St. Maarten laat zien dat het in staat is orde op zaken te stellen.

“Over integriteit mag geen twijfel bestaan”

, zei hij.

In Den Haag gaan al langer stemmen op om corruptie op St. Maarten anders aan te pakken.
Zo stelde de VVD in de Tweede Kamer dit jaar voor een rijksofficier aan te stellen om de stofkam te halen door het bestuurlijk apparaat op het eiland.

Het pleidooi van de VVD volgde destijds op het nieuws dat Justitie bezig was met een onderzoek naar mogelijke omkoping van een parlementariër op St. Maarten.
Justitieminister Ivo Opstelten liet daarop weten weinig te voelen voor de benoeming van een rijksofficier, omdat het Openbaar Ministerie op het eiland al bezig was met een onderzoek.

St. Maarten werd op 10 oktober 2010 een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Daarvoor was het eiland onderdeel van de Nederlandse Antillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *