29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

TPO | Waarom de regering bang is voor Frits Veerman

HomeMediaTPO | Waarom de regering bang is voor Frits Veerman

De militaire politie durfde hem niet uit zijn auto te halen |
Column Ronald van Raak

Nadat Veerman de spionage had onthuld werd niet Khan maar hijzélf opgepakt.

Op vakantie met je vrouw en kinderen in Italië wordt je auto midden op de snelweg klemgereden door een konvooi militaire politie met gillende sirenes. Zo’n dertig zwaar bewapende mannen omringen je wagen. Op de weg liggen de spijkermatten al uitgerold. Het overkwam Frits Veerman, de ingenieur uit Huizen en klokkenluider in een wereldwijd atoomschandaal, waarvan ons land het middelpunt vormde.

Nederland liet bewust geheime kennis stelen en bedrijven uit ons land verkochten moedwillig materiaal zodat Pakistan een eigen atoombom kon ontwikkelen. Kennis die het land daarna liet doorverkopen aan onder meer Noord-Korea en Iran, landen die nog altijd een gevaar zijn voor de veiligheid in de wereld. De spion heette Abdul Khan en hij kon in ons land zijn gang gaan. Frits Veerman, de klokkenluider die deze grote spionage onthulde, werd door zijn werkgever ontslagen en door de overheid geïntimideerd. Zijn leven werd door de gebeurtenissen getekend.

Vorige week kwam Frits Veerman zijn verhaal doen in de Tweede Kamer. Aanleiding was een onderzoek door het Huis voor klokkenluiders dat laat zien dat hij terecht wordt beschouwd als een klokkenluider en vanwege zijn meldingen een leven lang is ‘benadeeld’. Veerman was in de jaren zeventig medewerker van Khan en merkte dat de Pakistaan veel interesse had in de atoomkennis bij Urenco in Almelo en die geheimen meenam naar Pakistan. Nadat Veerman de spionage had onthuld werd niet Khan maar hijzélf opgepakt. In de Kamer vertelde Veerman, die ondertussen op leeftijd is, hoe hij meerdere dagen is vastgehouden in de Bijlmerbajes, waar hij door mensen van verschillende overheidsorganisaties werd ondervraagd en geïntimeerd. Waar dacht Frits Veerman dat hij mee bezig was? Besefte hij niet dat hij zijn mond moest houden? Na zijn ontslag kreeg Veerman thuis regelmatig bezoek van de geheime dienst en werd hij in het buitenland vaak aangehouden.

‘De opkomst van de Kamerleden was gênant’

Het rapport van het Huis voor klokkenluiders is een begin van genoegdoening, maar ook niet meer dan dat. Het Huis heeft onderzoek gedaan naar de bejegening van Frits door zijn werkgevers, maar niet door de overheid. Reden is dat het Huis geen onderzoek kan doen bij de AIVD en de MIVD. Dat onderzoek zal er nog moeten komen, het liefst door de onafhankelijke toezichthouder CTIVD. Een onderdeel van de genoegdoening is ook dat Frits Veerman wordt gehoord, onder meer door de Tweede Kamer. Mede daarvoor had ik de bijeenkomst vorige week belegd. De opkomst van de Kamerleden was gênant. Behalve ikzelf waren alleen leden van de VVD en D66 komen opdagen. Voor een burger die 45 jaar lang onrecht is aangedaan. Ook heb ik de regering gevraagd om met Frits Veerman in gesprek te gaan, maar nog geen enkele minister heeft die handschoen opgepakt. Ook de ministers lijken nogal bang om te praten met de toch zo vriendelijke klokkenluider Veerman.

‘Met de hulp van de Russen kreeg India een atoombom en wellicht wilden de VS daarom ook Pakistan aan een bom helpen’

Zoveel schurkenstaten konden een atoombom bouwen met kennis uit Nederland. Reden waarom Abdul Khan hier zijn gang kon gaan is omdat de Amerikaanse geheime diensten ons daarom hebben gevraagd. Naar de reden waarom de Amerikanen atoomkennis uit Nederland in Pakistan wilden hebben kan ik slechts raden. Met de hulp van de Russen kreeg India een atoombom en wellicht wilden de VS daarom ook Pakistan aan een bom helpen. Doordat deze spionage via Nederland liep hielden de Amerikanen schone handen en overtrad ons land het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens. Ik begrijp dat dit heel pijnlijk is en politiek bijzonder gevoelig ligt, maar de waarheid zal toch ooit boven water moeten komen. En Frits Veerman zal eindelijk eens genoegdoening moeten krijgen. Zolang hij tijd van leven heeft zal Veerman blijven vechten, na 45 jaar strijd zal hij echt zijn mond niet houden. De Tweede Kamer zou deze klokkenluider daarbij veel beter moeten helpen.

‘Wat gebeurde er in Italië, toen jij en je gezin op de snelweg werden klemgereden door die zwaarbewapende colonne?’ vroeg ik Frits Veerman na de bijeenkomst in de Tweede Kamer. Veerman dacht er niet aan uit te stappen en de militaire politie durfde hem niet uit zijn auto te halen. Nadat de commandant contact had opgenomen met de Nederlandse ambassade kon de familie weer doorrijden. Met de beklemmende onzekerheid dat hij elk moment weer ergens kon worden opgepakt.

Ronald van Raak schreef eerder over atoomklokkenluider Frits Veerman.

Bron: The Post Online

3 reacties

  1. Ik ken Frits Veerman persoonlijk heel goed, ik kan u met eerlijkheid vertellen dat deze man heel lang door een hel is gegaan en nu nog?. En ik kan een paar vrienden van hem die het ook jaren lang moeilijk hebben gehad.

  2. @ Rey Miguel,

    Er zijn veel meer klokkenluiders wiens leven volkomen is vernield door de organisaties / overheid waar zij over uit de school klapten. Vaak zijn het de leidinggevenden die niet willen dat hun falen bekend wordt.
    Momenteel is er een onderzoek naar de ‘problemen’ bij de belastingdienst de afgelopen jaren. Wanneer je dat hoort dan zakt je broek werkelijk af. Iedereen geeft elkaar de schuld, niemand is verantwoordelijk, behalve natuurlijk de personen die het naar buiten hebben gebracht.

  3. Ik moet onwillekeurig aan oltmans denken. Hij kon bewijzen dat het complot tegen hem decennialang en aangestuurd vanuit de oranjes steeds totalitairdere trekken begon te vertonen. Hij kreeg geloof ik 10 miljoen gulden schadevergoeding voor een kapotgemaakt leven. Helaas was zijn lichaam toen al gesloopt.

    Ik ben er van overtuigd dat er nog veel meer mensen leven waar o.a. de bvd inbraken gepleegd heeft, auto’s onklaar gemaakt en brand gesticht. Dat is het soort voor wie het doel alle middelen heiligt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties