27 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 20:01

Laatste reacties

- Advertentie -

Column Hessels | De naakte waarheid

- Advertentie -

Door Armand Hessels

Armand Hessels

Voor velen is het onbegrijpelijk dat tientallen miljoenen Amerikanen de onzin en leugens (misleiding!) die president Donald Trump dagelijks uitkraamt, voor zoete koek slikken. Zoals zijn bewering dat er op grote schaal gefraudeerd is bij de recente verkiezingen die hij overtuigend verloor.

Zelfs de talloze rechtszaken die hij aanspande om zijn gelijk aan te tonen en die bij voorbaat afgewezen werden bij gebrek aan bewijs, naast suggesties van bevriende media en partijgenoten om zijn verlies toe te geven hebben geen effect op zijn volgelingen. Die zien die ‘feiten’ slechts als onderdeel van een complot om zich van hun Messias te ontdoen. De vraag is of die fanatieke ontkenning van feiten en het blindstaren op de eigen leider/partij ook in Aruba voorkomt.

Hypocriet
De recente Arubaanse politieke geschiedenis staat bol van de gevallen van dezelfde soort schijnheiligheid (misleiding!) die de twee grootste partijen typeert. Om er slechts enkele van recente datum te noemen:
De grootschalige toepassing van PPP-projecten door de laatste AVP-Infra-minister die kort daarvoor als parlementariër het éénmalig gebruik van de PPP-optie door de MEP-regering voor het ‘Palacio di Husticia’ in Macuarima fel bekritiseerde. Dat zou ‘veel te duur en bijzonder corruptiegevoelig’ zijn.
De benoeming tot MEP-minister van een voormalige AVP-OLA-minister, wiens projecten (luchthaven, haven, lucht- en zeebrieven, postkantoor, radar, Air Aruba, Fabela, enz.) Aruba mogelijk voor meer dan honderd miljoen florin benadeelden. Die projecten werden eerder door de MEP op overtuigende wijze als corrupt bestempeld. Alles werd echter vergeven en vergeten nadat de betrokken ex-minister zich weer bij de partij aanmeldde en als verloren zoon werd binnengehaald.

- Advertentie -

De schaamteloze intentie tot zelfverrijking van een belangrijke exponent van de AVP via CITGO nadat hij eerst een belangrijk aandeel had geleverd in de opzet van een ultrageheim akkoord(!) met Venezolaanse criminelen.

Omvangrijk toegepast nepotisme door de huidige MEP-POR-RED-regeringscoalitie terwijl het als belangrijkste speerpunten van regeringsbeleid deugdelijk bestuur, transparantie en integriteit predikt.

De heugelijke aankondiging van de huidige AVP-leider dat hij en zijn belangrijkste trawanten zich na de (voor hen!) teleurstellende verkiezingsresultaten in 2017 zouden terugtrekken. Daarvan is helaas nog niets gebleken. Integendeel, zelfs de ex-Infra-minister tegen wie een strafrechtelijk onderzoek is ingesteld, vertegenwoordigt zijn partij in het parlement!

De ‘afzetting’ van de laatste POR-Infra-minister ofschoon/omdat(?) zij blijkbaar concreet invulling gaf aan de speerpunten van de huidige regering door mogelijke nepotisme en corruptie aan de kaak te stellen. Een en ander vond onder meer plaats via een bijzonder dubieuze gang van zaken door de parlementsvoorzitter.

Huichelachtig vingerwijzen
De twee grootste partijen maken op grote schaal misbruik van het (veronderstelde!) collectieve geheugenverlies van de Arubaanse gemeenschap. Zolang zij in de oppositie zitten wijzen zij als parlementariërs ononderbroken op de vele gevallen van nepotisme en (mogelijke) corruptiegevallen van de tegenpartij(en) aan de macht. Na machtswisseling nemen zij alle kwalen -al dan niet op versterkte wijze- over. Daarbij geven ze blijk van leervermogen door hun handelingen beter te versluieren.

Sprekend voor het vingerwijzen is de beschuldiging door de MEP in 2015 dat de AVP de Arubaanse autonomie had verkwanseld met het akkoord over de financiële supervisie door Nederland. Nu de MEP een verdergaand akkoord heeft moeten tekenen komt de AVP woorden tekort om de MEP te beschuldigen van ‘inleveren van de autonomie middels een geheim akkoord(!)’, notabene door de eigen familie van ‘de grote bevrijder’. Natuurlijk levert de AVP daarbij op geen enkele wijze enig geloofwaardig alternatief om de autonomie te redden.

Voortgaande misleiding?!
Traditiegetrouw probeert de AVP momenteel om het beschadigde vertrouwen onder de bevolking terug te winnen. Daartoe heeft hij haar ‘wetenschappelijke instituties’ weer uit de kast gehaald om hem een aura van ernst te verstrekken. Daarnaast organiseert hij bijeenkomsten met maatschappelijke organisaties om te ‘luisteren, denken en beter herstellen’. Blijkbaar om de negatieve ervaringen die diezelfde groeperingen opdeden tijdens de laatste AVP-regeringsperiode, weg te poetsen. Het is echter niet te verwachten dat de AVP met dezelfde politici in staat zal zijn zo radicaal te veranderen om weer geloofwaardig te zijn.

Ezel?!
Het is maar zeer de vraag of de Arubaanse gemeenschap de politieke partijen op concrete feiten zal beoordelen of -onder meer door de beperkte leescultuur- slechts op basis van partijpropaganda. De vele ‘fouten’, misleidingen en ander wangedrag van ‘hun’ leider/partij worden dan -net als door de Trump-fanatici – niet onderkend en/of met de mantel der liefde bedekt wegens ‘emotionele binding’.

Òf… de waarheid is simpelweg te lastig en de leugen te aantrekkelijk! Indien de bevolking zich daardoor weer aan dezelfde steen stoot, is de kans groot dat de partijen die de erbarmelijke staat hebben veroorzaakt waarin Aruba reeds verkeerde vóór de Covid-crisis toesloeg, weer aan de macht komen en het traditionele wanbeleid voortzetten. Men zou dan de conclusie kunnen trekken dat dergelijke partijen slechts doen wat een meerderheid van de bevolking van hen verwacht. In dàt geval verdient die inderdaad niets beter!

Auteur Armand Hessels is van Stichting Deugdelijk Bestuur Aruba. SDBA werkt aan een bewustwordingsproces van de Arubaanse gemeenschap, namelijk de noodzaak het eiland te besturen volgens de principes van deugdelijk bestuur. Met dit bewustwordingsproces hoopt SDBA te bereiken dat er vanuit de gemeenschap hogere eisen worden gesteld aan de kwaliteit van het openbaar bestuur. www.deugdelijkbestuuraruba.org. Lees meer…

- Advertentie -

Artikel delen

3 reacties

 1. Ook hier weer animal farm, 4 legs good, two legs bad. Of black good, white bad.
  En all animals are created equally, but some are more equal that others.
  En het resultaat is ook altijd het zelfde
  Het gene dat hier nog mist is een wet die het legitiem maakt maar die is met de uitzonderingswet in de maak en de toevoeging van people’s Republic voor de naam Curaçao.

 2. …..”Tsja, overal waar een koloniale macht voorbereidingen treft door het opleiden en betrekken van een nieuwe elite neemt deze het gedrag over van het koloniale voorbeeld”

  Grappig @Rey Miguel, dat deze Curaçaose / Atubaanse elite wel heel selectief is in het overnemen vandekoloniale mores

  Als ze zo overnemingsgezind zijn zou je verwachten dat we hier net zo een goede, tijdige en adequate de begrotingensdiscipline zouden tentoonspreiden, en niet alles hier z zwaar incompetent ennondoelmatig wordt bestuurd.

 3. Tsja, overal waar een koloniale macht voorbereidingen treft door het opleiden en betrekken van een nieuwe elite neemt deze het gedrag over van het koloniale voorbeeld. Niet zo vreemd dat er zich veel corruptie voordoet. Maar dat was er 100 jaar geleden ook al. Niets nieuws onder de zon.

  En helaas, ook daar waar de macht met geweld veroverd werd verrijkte de nieuwe elite zich op dezelfde manier als de voormalige tegenstanders dat deden. Hoe denk je dat de Nobelprijswinnaars Nelson Mandela, Lech Walesa en Aung San Suu Kyi zo rijk geworden zijn?

  Corruptie heeft dus direct met macht te maken. Wie de macht heeft kan dus besmet raken met het corruptie virus.
  Met andere woorden: het zit in de menselijke natuur, dus moet je de macht op een andere manier verdelen, verdeeld houden en zeer vaak wisselen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -