TPO | ‘Van Raak is een onbetekenend Kamerlid’

Maar de strijd tegen de gokmaffia gaat door | Column Ronald van Raak

Ronald van Raak-Gerrit Schotte

Uitzending KRO Brandpunt in verband met Veiligheidsdienst Curacao

‘In Nederland is de heer Van Raak een redelijk onbetekenend Kamerlid.’ In mijn geheime postvakje in Den Haag vind ik regelmatig geheime stukken uit Curaçao. Dat is meestal erg leuk. Behalve als je daarin leest over jezelf. Bijvoorbeeld dat je ‘redelijke onbetekenend’ bent. Dat is veel minder leuk.

Mijn baas Emile Roemer probeerde mij nog op te beuren, door te zeggen dat ik dat ‘redelijk’ ook kon opvatten als een compliment. Het staat allemaal in een interne notitie van 15 april 2012, van de partij van oud-premier Gerrit Schotte (MFK). De man die onlangs op Curaçao is veroordeeld tot drie jaar cel.

De media strategie van Gerrit Schotte

In deze notitie worden de woordvoerders van de partij van Schotte (MFK) ingelicht hoe zij moeten reageren op mijn optreden bij KRO Brandpunt. Waar ik die dag had gezegd dat Gerrit Schotte nauwe banden heeft met de internationale gokmaffia. In het bijzonder met Francesco Corallo, een gokbaas op Sint Maarten. Dat is ook precies datgene waar Schotte nu voor is veroordeeld. In de media strategie, die enkele uren na de uitzending werd rondgestuurd, werd gevraagd om Schotte vooral uit de wind te houden: ‘Focus op schade voor Curaçao, niet functie min-pres. centraal stellen.’

Geen ongebruikelijke vorm van intimidatie

Bijzonder interessant is de opsteller van deze media strategie. Dat is Dean Rozier, toenmalig voorzitter van de MFK-fractie in het parlement van Curaçao – de interne memo is ook geschreven op briefpapier van het ‘Parlamento di Korsou’. Deze Rozier is dezelfde politicus die slechts enkele maanden later, op 3 augustus 2012, zijn steun opzegde aan Gerrit Schotte, waarna de regering van de MFK viel. Enkele weken later werden plotseling twee auto’s van Rozier in brand gestoken – een in maffia-kringen op Curaçao niet ongebruikelijke vorm van intimidatie.

De aangifte tegen Ronald van Raak

Francesco Corallo is een maffiabaas. Ik zeg het, want ik mag het zeggen. Advocaat Gerard Spong had namens gokbaas Corallo aangifte gedaan wegens ‘smaad en belediging’, omdat ik die in columns op ThePostOnline een maffiabaas heb genoemd. Onlangs kreeg ik bericht van de hoofdofficier, waaruit blijkt dat ik mijn werk als Kamerlid goed heb gedaan. Ik heb alle recht om misstanden aan te klagen en bovendien bronnen genoemd. Van de geheime dienst van Curaçao en van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Italië – allemaal gevonden in mijn geheime postvakje.

De bokkensprongen van Gerard Spong

Het zijn dezelfde bronnen die ik ook terug zag in de veroordeling van Schotte, de premier die volgens de rechter niet meer was dan een ‘marionet’ van Corallo. Spong moest de aangifte doen van zijn cliënt Corallo, maar moet toch ook hebben geweten dat dit soort juridische bokkensprongen in ons land niet erg zinvol zijn. De aangifte past wel in een cultuur van intimidatie op de Antillen, waar mensen als Corallo proberen critici de mond te snoeren. Telkens als Spong weer moet inbinden, zullen hopelijk meer mensen op de eilanden het lef hebben om hun kritiek te uiten.

De dubieuze rol van KPMG

Samen met VVD-Kamerlid André Bosman heb ik een voorstel gedaan voor een grootschalig onderzoek naar de onder- en bovenwereld op de Antillen, in het bijzonder tussen de politiek en de gokindustrie. Dat onderzoek, waarvoor Nederland ruim 22 miljoen euro en meer dan 50 mensen heeft vrijgemaakt, is nu gestart – in nauwe samenwerking met de VS (witwassen van drugsgeld) en Italië (betrokkenheid van de maffia). Op Curaçao is nu gokbaas Robbie dos Santos veroordeeld – hij moet 36 miljoen euro betalen. Dos Santos is nauw verbonden met de grote baas Corallo op Sint Maarten.

De antwoorden van minister Plasterk

Samen met Bosman heb ik ook Kamervragen gesteld over de rol van KPMG in de Antilliaanse gokindustrie, omdat dit Nederlandse accountant bedrijf jarenlang de boeken heeft gedaan van Corallo – en mogelijk ook die van Dos Santos. Ook ben ik erg benieuwd naar de rol van KPMG in het Curaçaose telecombedrijf UTS, dat mogelijk een rol speelt in illegale sms-loterijen en illegaal gokken bij sportwedstrijden – waar waarschijnlijk heel veel zwart geld wordt witgewassen. De antwoorden van minister Plasterk stellen teleur: de aanpak van dit soort criminaliteit is volgens hem vooral een zaak van Sint Maarten en Curaçao.

Ik vermoed dat er veel mis is

Maar de antwoorden van de minister stemmen tegelijk hoopvol. Plasterk verwijst in reactie op onze vragen over KPMG naar het onderzoek dat nu gaande is. Ook erkent hij dat de ondermijning vanuit de gokindustrie ‘het Koninkrijk als geheel’ raakt. De minister kan nu nog niets zeggen, maar het onderzoek gaat door. Ondertussen doe ik een beroep op de Raad van Commissarissen van KPMG: Bernard Wientjes (oud-VNO-NCW-voorman), Jan Maarten Slagter (oud-directeur Vereniging van Effectenbezitters), Laetitia Griffith (oud-VVD-Kamerlid) en Jolande Sap (oud-GroenLinks-leider), om de gang van zaken bij KPMG op Sint Maarten en Curaçao eens heel kritisch te bekijken. Ik besef, ik ben maar een onbetekenend Kamerlid. Maar ik vermoed dat bij KPMG op de Antillen veel mis is.

Ronald van Raak-Gerrit Schotte-media-advies Stella van Rijn

Media advies van SG Stella van Rijn aan Gerrit Schotte over kwestie VDC

Bron: ThePostOnline

Ronaldvan-raak

Ronald van Raak Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef ‘Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen’.

Lees meer…

Naschrift KKC:

Gerrit Schotte-media-strategie Stella Van Rijn via Dean Rozier Over Veiligheidsdienst Curacao-VDC en Ronald…

21 Reacties op “TPO | ‘Van Raak is een onbetekenend Kamerlid’

 1. En dat met losse handen en zonder whiskey, Sonny !! 🙂

 2. Bartje,

  Een tien voor je psychoanalyse van Schotte. Het is inderdaad een pure narcist. Helaas lopen er véél van dat soort figuren rond in de politiek. De een kan zich wat beter camoufleren dan de andere.

 3. Net zoveel als van Raak dus.

 4. S van Dormalen

  Ik vind dat Van Raak in ieder geval betekenisvoller voor de mensheid is dan een zijlijn figuur als ene Freek. Freek who ????
  Die Freek heeft zo te lezen nog nooit iets bijzonders gepresteerd dan wel wat goeds toegevoegd aan de maatschappij (nou ja….wat ingezonden commentaren op KKC. Zozo…!dat is toch niet niks toch?).

 5. Schotte….??
  Als ik psychiater was zou ik het volgende over hem zeggen:
  Betrokkene is egocentrisch met zeer beperkte empathische vermogens.
  Het contact met anderen staat in funktie van het bevredigen van de eigen behoeften.
  Zijn gewetensfunktie in het algemeen is lacunair, waardoor het hem ontbreekt aan interne remmingen; hij onderschat primair zijn recidive risico’s, terwijl zijn waarnemingen worden gekleurd door een achterdocht, die hij zelf niet kan toetsen of bijsturen.
  Schotte heeft moeite zich te confirmeren aan afspraken en toezeggingen, aangezien zijn sociale, relationele en probleemoplossende vaardigheden onverminderd onadequaat zijn gebleken.
  Betrokkenes problematiek en het daaruit voortvloeiende gedrag, wat hij ook in de afgelopen jaren heeft tentoongespreid, bewijst de noodzaak voor een structurerend, toezichthoudend en ondersteunend kader.
  Concluderend:
  Betrokkene heeft onvoldoende inzicht op zijn problematiek en kan niet refelcteren op het eigen gedrag.
  Hij verdient derhalve een behandeling en bejegening, die zich richt op behoud en verbetering van het lichamelijk en psychisch welzijn, met als doel hem zoveel mogelijk kwaliteit van leven te bieden, binnen het kader van de noodzakelijke vrijheidsbeperkingen, welke nodig zijn ter zekerstelling van de maatschappelijke orde en veiligheid…..
  opsluiten dus !!
  Maar ach….ik ben helaas geen psychiater 🙂

 6. Freek je hebt gelijk.
  Als een schoft als Schotte het steeds weer lukt om het volk te mennen met geld en valse beloftes, dan krijg ik nachtmerries.
  Deze crimineel (lees maffia figuur) was Minister President…hoe imbeciel kan het zijn.
  En nog zullen er velen op hem gaan stemmen.
  Wat zegt dit over het volk, nu hij veroordeelt is.
  de crimineel heeft hier een soort helden status???
  althans bij een deel van dit volk.
  is dat; nos kultura?

 7. Want dan heeft het wel allemaal wat betekend?

 8. Wat een poppenkast rond deze golddigster.

  Haar leven leent zich voor een soap opera.

  Stella van Rijn wordt werkelijk door niemand meer serieus genomen, zelfs niet meer door zichzelf als je haar stem hoort in onderstaand radio interview.

  In een beschaafde samenleving was deze starfucker allang naar huis gestuurd, was ze alleen nog starmiles fucker geweest bij Insel Air.

 9. Joscelin Trouwborst

  Raak

 10. Freek, als je uitgevlogen en uitgescheten bent, dan ben je toe aan vakantie.

  Met 2 maanden vakantie heb je net voldoende tijd om de kamerstukken van de heer Van Raak door te nemen:

  180 schriftelijke vragen;
  150 moties en amandementen en nog een paar honderd andere zaken.

  Als je uitgelezen bent, heb je wel een bakje extra zangzaad verdiend. Dan kun je nóg een toontje hoger zingen!

 11. Sander, daar gaat het toch helemaal niet op. Ik weet dat je volslagen geobsedeerd bent door de MFK, er al een paar jaar niet meer van kan slapen en op alles wat je leest als reactie het MFK naar de hel wenst, maar waar het hier wel om gaat is dat van Raak een onbetekenend mannetje is. Als je echt weer aan je nachtrust wilt toekomen, adviseer ik je een wel iets betekenend mannetje voor je karretje te spannen (niet ik, want ik ben ook onbetekenend).

 12. heb je belangen bij de MFK?….ben je ook gek op de marionet Schotte?
  wil je graag dat curacao een maffia regering krijgt?
  wees blij dat er een paar mensen zijn die het aan willen pakken.

 13. Ja Freek ik herken dat. Leuk dat je even komt aanvliegen, kunnen we alvast paraplu’s opzetten. ?

 14. Ik heb het nooit zo op die zijlijn-types. Ze komen hard schreeuwend aanvliegen, schijten je onder en fladderen dan vrolijk weer verder.

 15. @Freek,

  Er zijn nog 149 andere onbetekenende leden in de Tweede Kamer, die ook niets kunnen veranderen in het Land Curaçao.

  De parlementsleden van het Land Curaçao kunnen zaken in beweging zetten. Een voorzet van Van Raak kunnen ze inkoppen of wegtrappen. Het scoren is niet weggelegd voor Van Raak: hij kijkt vanaf de zijlijn toe!

 16. De vraag is hier of er t.a.v. de Nederlandse minister (Plasterk) wettelijke gronden aanwezig zijn om in te grijpen in binnenlandse zaken van het land Curaçao. Het Statuut is daar in ieder geval niet eenduidig over. De door dhr. van Raak gesuggereerde maatregelen moeten dan ook tegen de tekst in het Statuut afgewogen worden. Gelet op de gelijkwaardigheid van de landen kan ik mij ook moeilijk voorstellen dat een Curaçaose minister het recht heeft in te grijpen als er in Nederland corruptieschandalen zijn.

 17. Maar redelijke onbetekenend is hij wel, dat kan je niet ontkennen, anders zou er wel wat veranderd zijn aan alle issues die hij naar voren brengt.

 18. Sander neem even contact met ons op via ons mail adres.

 19. het is me weer eens duidelijk dat de huidige politeik met PS/PAIS en anderen.
  de boel maar heeft gelaten zoals het is.
  uit pure angst voor de gokmaffia??
  ze durven nergens in te grijpen.
  inderdaad Stella van Rijn en Romer zouden allang weggestuurd moeten zijn.
  met pek en veren…

 20. Alhoewel ik niet geloof dat KPMG bij schandalen in de gokwereld betrokken is zijn zij dat volgens mij wel bij andere schandalen, zoals de waanzinnige declaraties aan overheidsinstanties APNA en SVB, een publiek geheim binnen het kantoor zelf waarvan overigens 2 RA’s door de tuchtrechter veroordeeld zijn wegens grove fouten in de beroepsuitoefening.

  Dat er nog steeds marionetten van de voor corruptie en omkoping veroordeelde Schotte op belangrijke posities zitten, is veel erger.

  Stella van Rijn had er meteen uitgegooid moeten worden, en nog veel eerder Romer, het door Schotte ongescreend benoemde hoofd van de Veiligheidsdienst. Ongelooflijk dat de Staten dit accepteren.

  Het zou goed zijn als de gewaardeerde van Raak de Nederlandse politiek kan bewegen tot het eisen van het vertrek van van Rijn en Romer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *