TPO | SP wil weten waarom OM verklaring over dood Mitch Henriquez wijzigde

‘Dit schaadt vertrouwen van samenleving in de onafhankelijkheid van onderzoek’ | Met audio van getuige | Door Bas Paternotte

Met updates – Het Openbaar Ministerie (OM) trekt de verklaring in dat de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez die zondag na zijn aanhouding in Den Haag overleed onderweg naar het politiebureau onwel werd. Dat meldt Omroep West.

De SP wil van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) weten waarom het OM zo voorbarig was. SP -Kamerleden Nine Kooiman en Michiel van Nispen vinden dat de handelswijze ‘het vertrouwen van de samenleving in de onafhankelijkheid van onderzoek dat nu nog moet gebeuren beschadigt’.

Op beeldmateriaal vanuit het park waar de man werd opgepakt is echter te zien dat daar ‘ook al iets aan de hand’ lijkt, zegt een woordvoerder van het OM tegenover de regionale omroep. “Daarom trekken we eerder getrokken conclusies in, om de Rijksrecherche zonder vooroordelen haar werk te laten doen.” De man werd opgepakt tijdens het festival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark. Hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Volgens het OM bleek hij op het moment van zijn arrestatie echter niet over een wapen te beschikken.

Twee verklaringen

Zondag doken de beelden op die overduidelijk haaks stonden op de eerste verklaring van het OM. Daarin stond:

“De man verzette zich tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte daarom geweld tegen de man om hem over te brengen naar het politiebureau. Onderweg naar het politiebureau werd hij onwel. De agenten startten met reanimatie en een ambulance bracht de man in zeer kritieke toestand over naar het ziekenhuis.”

In de nieuwe verklaring van het OM – maandag gepubliceerd – staat staat nu:

“De man verzette zich tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte daarom geweld tegen de man om hem over te brengen naar het politiebureau. Wat er vervolgens gebeurde, wordt nader onderzocht.”

Sectie

Op het lichaam van Henriquez wordt sectie verricht. Er wordt gekeken naar de doodsoorzaak en of er een verband bestaat tussen het handelen van de agenten en het overlijden van Henriquez.

Update 18.58 – SP wil weten waarom OM verklaring over dood Mitch Henriquez wijzigde

De kwestie heeft inmiddels de Nationale Vergaderzaal bereikt. SP-Kamerleden Nine Kooiman en Michiel van Nispen willen van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) weten hoe het zit met de ingetrokken verklaring van het Openbaar Ministerie. Ze willen weten waarom het OM in eerste instantie foute informatie verspreidde. De SP’ers vinden dat de ‘voorbarige uitlating’ van het OM ‘het vertrouwen van de samenleving in de onafhankelijkheid van onderzoek dat nu nog moet gebeuren beschadigt’.

De Haagse fracties van SP en D66 wilden eerder al  opheldering van burgemeester Jozias van Aartsen.

Update 15.35 – Ooggetuige: Man leek dronken, politie ging echter door het lint

Een ooggetuige vertelt aan de collega’s van Funx Den Haag dat Henriquez vermoedelijk dronken was.  Nadat hij op de grond werd gegooid sloeg de politie met een knuppel op zijn hoofd en benen. Ook sprongen zes agenten op hem. Volgens de ooggetuige was het ‘mishandeling’.

Update 15.18 – Plasterk belt met Arubaanse premier Eman

Minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) heeft maandag gebeld met de Arubaanse premier Mike Eman over het overlijden van Henriquez. Plasterk heeft ook gebeld met de Arubaanse gevolmachtigd minister in Den Haag, Alfonso Boekhoudt.

Plasterk heeft hun verzekerd `dat er een onafhankelijk onderzoek zal plaatsvinden door de rijksrecherche` naar de omstandigheden rond de dood van Henriquez. Dat onderzoek moet de gang van zaken rond Henriquez’ overlijden ophelderen. Plasterk hoopt dat er snel duidelijkheid komt, aldus een verklaring van zijn ministerie.

Bron: ThePostOnline

Bas Paternotte

Bas Paternotte (1976, Friesland) is adjunct-hoofdredacteur van ThePostOnline. Eerder werkte hij als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Paternotte heeft naast Twitter geen hobby’s.

3 Reacties op “TPO | SP wil weten waarom OM verklaring over dood Mitch Henriquez wijzigde

 1. stanley Held

  Beste Rene, heb in Amsterdam bij de politie gezeten ook op Curacao. Daarna ben ik verder gegaan in de hulpverlening. Dit gedrag van de politie herken ik. Puur een meute gedrag. Als wolven. In Amsterdam had men dit al 30 jaar geleden door. Toen de hoofdcommissaris, Nordholt daar dr scepter zwaaide is er een verandering in gedrag van de Amsterdamse poltie gekomen. Heeft enkele jaren geduurd. Het verbaasd mij dat juist een korps die in de stad van de regering zich zo opstelt. Blijkbaar is er binnen het korps wat loos. Ik proef een wij en zij gedrag. Men beseft niet dat wij in multiculturele samenleving leven die nooit meer zal veranderen. Amsterdam en Rotterdam hadden het al gauw door. Elke politieagent weet dat bij het aanwenden van geweld het proportioneel moet gebeurën. Het is hier duidelijk dat er hier excessief geweld is gebruikt. Vroeger werd je niet gefilmd. Nu wel. Het tragische van dit verhaal is, dat de politie heeft gelogen. Zij hebben justitie en de openbare ministerie in discridiet gebracht. Het slachtoffer was blijkbaar al hersendood of bewusteloos voordat hij in het busje slepend werdt gestopt. De agenten hadden terplaatse hulp kunnen zoeken. Er waren op dat moment ziekenverzorgers op het terrein. Sterker nog, had de ambulance laten komen. Zij kozen voor hun eigen inmago, met alle gevolgen vandien. De CNN heeft vandaag een verslag van gemaakt. Zij vergelijken het met een geval die daar ook gebeurd is. Jammer. Hoop dat de hoefden koel blijven.

 2. Renée van Aller

  De Nederlandse politici weten niet wat te doen met het tragische overlijden van de Arubaanse vakantieganger en de politie zat er ook behoorlijk naast. Als betrokkene dronken was waarom sloeg de politie hem dan? Dat is toch niet de juiste aanpak? Waarom niet direct de ambulance gebeld toen het zo slecht ging met de heer Henriquez? De verklaring van een ooggetuige is niet bepaald gunstig voor de politie. Waarom behandelt de Haagse politie medemensen zo mensonwaardig?

 3. Jantje (de Wit)

  Omdat hun verklaring geen stand houdt na de video’s van de burger.
  Daarom is het razend belangrijk bij calamiteiten altijd een video te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *