26 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 02:53

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie Politiek TPO | DENK is een typisch product van de PvdA

TPO | DENK is een typisch product van de PvdA

Het is weer ouderwets hokjes-denken | Column Ronald van Raak

denk-kuzu-ozturk-sylvana-simons-611x328
Het is weer ouderwets hokjes-denken | Column Ronald van Raak

Het is alweer een aantal jaren geleden, de PvdA was in Amsterdam nog alleenheerser en de SP nog een oppositiepartij. Een moskee in stadsdeel de Baarsjes nodigde ons uit voor een verkiezingsdebat. Bij aankomst bleek het gebouw vol te hangen met PvdA-posters.

Omdat dit – zo kreeg ik te horen – een ‘PvdA-moskee’ was. De islam kent vele stromingen, maar deze richting kende ik nog niet. Een lokale journalist vroeg ik naar zijn mening, maar die leek het heel gewoon te vinden, dat de PvdA er moskeeën op na hield. In andere delen van de stad, onder meer in Zuidoost, mobiliseerde men kiezers ook op etnische achtergrond, bijvoorbeeld door het subsidiebeleid. Dat kostte de gemeenschap geld, maar leverde de PvdA stemmen op. 

Toonbeeld van integratie

Tunahan Kuzu is een toonbeeld van integratie. De geboren Turk deed het gymnasium in Schiedam, studeerde bestuurskunde in Rotterdam en werkte als adviseur bij Price Waterhouse Coopers – voor de zorg. In Rotterdam sloot hij zich aan bij de PvdA, werd hier raadslid (2008-2012) en in 2012 Tweede Kamerlid. Selcuk Öztürk is eveneens een toonbeeld van integratie. Deze ondernemer klom in Roermond op binnen de PvdA, tot raadslid (1993-2013) en Statenlid (2011-2012) en werd in 2012 eveneens Kamerlid. Öztürk was niet alleen actief binnen de PvdA, maar lijkt ook actief te zijn geweest in het VVD-netwerk van Jos van Rey, wat mogelijk leidde tot fraude en gesjoemel met vastgoed – ook in de zorg. Op dit moment is Öztürk onderwerp van een onderzoek.

Profijt van de media

Kuzu en Öztürk werden in november 2014 uit de PvdA gezet en startten toen DENK, dat zegt te strijden tegen racisme en discriminatie. In ons land zijn er veel mensen die op grote achterstand staan, bijvoorbeeld vanwege hun afkomst en opleiding, maar financieel adviseer Kuzu en vastgoedondernemer Öztürk horen daar niet bij. De laatste heb ik in de Kamer ook zelden kunnen betrappen op emancipatoire neigingen – zijn intimiderende houding tegenover vrouwen van Turkse afkomst (die niet ‘Turks’ genoeg zouden zijn) is een publiek geheim. Ik ben blij dat Sylvana Simons wel ‘Turks’ genoeg is. Een dag voor de onthullingen over Öztürk liet Simons zich lenen voor een opzichtige aanval op de media. Terwijl ik weinig mensen ken die zoveel profijt hebben van die media, dan deze oud-presentatrice van TMF, SBS6, RTL4, NPS en AVRO en vaste tafelgast van ‘De Wereld Draait Door’.

Ouderwets hokjes-denken

Discriminatie en uitsluiting zijn een serieus probleem in ons land, als mensen worden beoordeeld op basis van een groep: hun klasse, sekse of etniciteit. Dan worden mensen in een hokje geduwd en krijgen zij geen eerlijke kans. Kuzu, Öztürk en Simons kregen die kans wel – in de politiek en in de media. Het is opmerkelijk dat juist zij nu kiezen voor ouderwets hokjes-denken, met een politieke beweging die mensen vooral mobiliseert op basis van hun religie en etniciteit. Met als voorlopig dieptepunt de ruzie deze week tussen Kuzu en Kamervoorzitter Arib, over stemmen tijdens Ramadan. Nieuwe politieke bewegingen kunnen een welkome aanvulling zijn en ik gun elk nieuw initiatief een eerlijke kans, dus ook DENK. Maar tot nu toe lijkt het me vooral oude politiek in een nieuw jasje. Men oogst wat men zaait. DENK is een typisch product van de PvdA.

Ronald van Raak Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef 'Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen'.
Ronald van Raak
Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef ‘Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen’.

Bron: ThePostOnline

7 reacties

 1. Aan van Raak zou ik willen vragen waar de kont van Bosman naar smaakt. Hij zit de hele tijd de kont te likken van Bosman en heeft nooit eigen politieke standpunten.

 2. Als deze aanhangers van de Turkse tiran Erdogan zoveel problemen hebben met Nederland en de Nederlandse samenleving kunnen ze zich toch vestigen in de voor hun ideale landen. Dit in plaats van de meerderheid van Nederland de dictatuur van de minderheid te willen opleggen. Nederland, het westen, heeft niets te zoeken bij naleving van de Ramadan (niet mogen stemmen volgens deze dictators in spe) of naleving van allerhande niet westerse normen en waarden.

 3. @joep meloen.

  Volgens de evolutietheorie van Darwin stammen de mensen af van de apen. Toen Darwin zijn bevindingen formuleerde in zijn theorie, was Gregor Mendel bezig met zijn gen-theorie.

  Darwin en Mendel hebben nooit gezamenlijk onderzoek verricht. Zouden ze dit wél gedaan hebben, dan was de theorie van Darwin waarschijnlijk aangevuld met de kennis van Mendel.

  De basis van de evolutietheorie, was het uitzonderlijke en scherpe opmerkingsvermogen van Darwin. Ik durf er bijna een goede fles AH-wijn onder te verwedden dat Darwing – bij het observeren van de ekster – gedacht moet hebben: “hé het gedrag van de ekster doet me denken aan politici.” Pikken wat je pikken kunt, vooral als het glimt.

  Toen Darwin zijn theorie naar buiten bracht, viel de halve wereld en de hele kerk over hem heen. Zou hij, zonder wetenschappelijkbewijs, ook de ekster betrokken hebben bij de afstamming van de mens, ja… ophanging en radbraking zou zijn deel geworden zijn.

  We zijn nu 140 jaar verder. De gen-technologie is volwassen geworden en heeft de route al ongeveer uitgeprint, die de mensheid sinds zijn ontstaan heeft afgelegd. En ja, Afrika is het beginpunt. Darwins gelijk dus.

  Darwin zijn ernstige vermoeden, dat politici – mede – afstammen van de ekster, kunnen we nu mooi controleren. Het zou me niets verbazen dat bij een genenonderzoek van politici een hoog ekster-genen-gehalte geconstateerd wordt.

  “Pikken wat je pikken kunt”

 4. DENK is een zeer opportunistisch clubje, die werkelijk van alle situaties discriminatie willen maken. Overal is sprake van een complot en de aanvaring met Arib was daar weer een mooi voorbeeld van.
  Meneer kreeg, terecht, zijn zin niet en dus was het discriminatie en een complot tegen moslims. Hij haalde er weer allerlei onzin bij, maar het gevolg is wel dat hij zo de moslim kiezers achter zich krijgt en dus in de 2e kamer kan blijven om op die manier gegarandeerd een lekker salaris op te strijken.

  Van Sylvana wordt gezegd dat zij simpelweg altijd boos is. Een ex-vriend noemde haar structureel boos, viel geen land mee te bezeilen. De andere joker die erbij zit maakt het nog bonter. In een interview wist hij te praten over discriminatie hier, discriminatie daar, maar zei vervolgens vrolijk dat homo’s en lesbiennes geen rechten horen te hebben. Over discriminatie gesproken !

 5. Corruptie en fraude is met name in de steden een veel voorkomend probleem, waarbij met name de PvdA zeer slecht scoort. Amsterdam is denk ik wel de hoofdstad van het frauderen en helaas zijn het iedere keer dezelfde figuren. Zij die het hardst schreeuwen over discriminatie jatten het meest uit de pot.

  Maar ook in andere steden doen VVD en PvdA het prima vwb graaien uit de pot. Frappant is dat SP, PVV en CDA nog het minst frauderen. GL daarentegen kan er ook wat van, maar dan vooral op het elkaar bevoordelen bij uitdelen van contracten.

  Fraude en corruptie binnen het Nederlands Parlement en ministers komt nagenoeg niet voor. Mede omdat zij niet in staat zijn direct invloed uit te oefenen op bepaalde zaken.
  Fraude en diefstal binnen de EU is echter van ongekende hoogte. Per jaar schijnt er voor meer dan 6 miljard te worden fraudeerd en dat is dan alleen nog maar bij de EU zelf. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de gelden die binnen de landen zelf worden weggesluisd. De conclusie dat de EU gewoon een groot corrupt systeem is klopt dan ook voor 100 % en is ook de reden dat Nederland (en andere landen) eruit zouden moeten stappen.

 6. Ja, de corruptie in stadsdeel Zuidoost is algemeen bekend, het enige stadsdeel waar de PvdA nog de meerderheid heeft.
  In Amsterdam werd iedereen geacht van de PvdA te zijn die geld kreeg van de PvdA. Dat geldt ook voor de hogere ambtenaren, die er nog steeds zitten trouwens, zonder PvdA lidmaatschap kon je je carriere wel vergeten. Een bedorven systeem.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties