28 C
Willemstad
• zondag 10 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

TPO | De Antillen worden gekolonialiseerd door de maffia

HomeNieuwsTPO | De Antillen worden gekolonialiseerd door de maffia

Column Ronald van Raak

Voor veel bewoners zijn wij de enige hoop op bevrijding
Voor veel bewoners zijn wij de enige hoop op bevrijding

Een feest is het niet geworden, het vijfjarig bestaan van de nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten, die op 10 oktober 2010 autonome landen werden binnen het Koninkrijk. De armoede op de eilanden is enorm toegenomen, evenals de criminaliteit. De maffia lijkt zich meester te maken van het bestuur, door het kopen van stemmen en het omkopen van politici.

In korte tijd is de regering van zowel Curaçao als Sint Maarten onder dubieuze omstandigheden gevallen en niemand kan precies vertellen waarom. In april namen alle partijen in de Tweede Kamer een motie aan van mij en VVD-collega André Bosman, voor een groot onderzoek naar de verbondenheid tussen onder- en bovenwereld. Tussen de politiek en de (illegale) gokindustrie, waar crimineel geld wordt witgewassen. Mogelijk met betrokkenheid van Nederlandse accountants.

Crimineel geld witwassen

Curaçao en Sint Maarten zijn prachtige eilanden, met prachtige mensen. De bezoeker raakt al snel verliefd op de kleurrijke cultuur en de vriendelijke omgang. Maar wie de eilanden beter leert kennen, ontdekt al gauw een heel andere wereld. Terwijl veel bewoners gebukt gaan onder diepe armoede, genieten veel buitenlanders van hun belastingvrije rijkdom. De eilanden zijn overspoeld met accountants en fiscalisten. Hebben talrijke speciale economische zones en belastingvrije regelingen. En een (illegale) gokindustrie die in geen verhouding staat tot het aantal toeristen. Deze infrastructuur is niet alleen interessant voor multinationals, maar ook voor internationale criminelen, die hier graag hun geld witwassen.

Van onder- naar bovenwereld

Dat geld stroomt ook naar de bovenwereld, naar de politiek. Theo Heyliger(1, de belangrijkste politicus op Sint Maarten, kon bij verkiezingen beschikken over 3 miljoen dollar – dat is zo’n 150 dollar per kiezer. Gerrit Schotte, de eerste premier van het autonome Curaçao, staat terecht voor het aannemen van geld van Francesco Corallo, casinobaas op Sint Maarten. Critici die wijzen op de verbondenheid tussen onder- en bovenwereld, zoals de blogger Judith Roumou op Sint Maarten, worden opgepakt en geïntimideerd. De populaire politicus Helmin Wiels op Curaçao, die in mei 2013 aankondigde dat hij de onderwereld wilde aanpakken, werd kort daarop vermoord. Naar de opdrachtgevers wordt nog altijd gezocht

Onze verantwoordelijkheid

In de wandelgangen van de Tweede Kamer eindigen gesprekken over de eilanden vaak in de verzuchting ‘konden we er maar vanaf’. Maar dat kunnen we niet. Zolang Curaçao en Sint Maarten – net als Aruba – onderdeel zijn van het Koninkrijk, zijn wij binnen dat verband verantwoordelijk voor goed bestuur. Het blijft onze taak om ernstige misstanden aan te pakken.

Maar ik wil het ook niet. We kunnen de bevolking op de eilanden niet zomaar in handen geven van de criminelen. In 2010 heeft een meerderheid van PvdA, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks onze waarschuwingen in de wind geslagen, dat de eilanden niet klaar waren voor autonomie. Nu moeten we alsnog optreden, nu het zoveel erger is geworden.

De bevolking bevrijden

Komende woensdag bespreekt de Tweede Kamer de begroting voor Koninkrijksrelaties. Alle partijen zullen moeten concluderen dat de situatie nu slechter is dan ooit. Dat alle wetten die we hebben gemaakt, niet hebben voorkomen dat de onderwereld de bovenhand kreeg. Dat al het geld dat we hebben geïnvesteerd, gewone mensen op de eilanden niet een betere toekomst heeft gegeven.

Het onderzoek naar de verbondenheid tussen onder- en bovenwereld heeft geleid tot voorspelbare reacties: sommige bestuurders op de eilanden beschuldigen Nederland van een nieuw kolonialisme. Ik denk eerder dat de onderwereld de Antillen heeft gekolonialiseerd. Veel mensen op de eilanden geeft het optreden van Nederland enige hoop, zo laten ze ons in ieder geval weten. Hoop dat de grote criminelen die de eilanden in hun greep hebben worden aangepakt.

Bron: ThePostOnline

 

14 reacties

 1. Wij weten dat de maffia altijd de zwakkere in een samenleving. Ligt het aan ons? Ligt het aan Nederland? Nee aan ons. Nederland en de Antillen. Waar zijn wij mee bezig. Wat willen wij en Nederland? Wij weten hoe het zit. Ik denk ik. Vanaf 1950 weten wij het. Waarom zijn er diverse sociale verzekeringen, hypotheken, en uitkeringensgerechtigen. In het koninkrijk is het weggelegd voor Nederland. Waarom de Antillen niet???? Het feit dat het zo is creëren de eilanden en Nedërland, bewust dit probleem. Er moet een eerlijke en degelijke oplossing komen. Niet ik, maar de kinderen vragen het. Geld is een middel toekomst van uw kinderen is sterker.Corsow denk na. Awe ta nos majan ta nos tur. Pensa bon. Peublo echt. No stem pa esnan cu tin cen. Duna nos junan un chens.

 2. of hadden ze gewoon een fout besluit genomen om lekker anti NL te besluiten.
  nu is de partij trouwens duidelijk een maffia partij, die gefinancierd wordt door de ISLA.
  terecht dat Don Martina uit deze foute partij is gestapt…..

 3. ik dacht altijd dat de MAN oorspronkelijk een goede partij was.
  maar toen had de elite samen met de maffia leden van deze partij al besloten dat het volk vooral dom moest blijven.

 4. Indien jullie (je?) verwachten dat ik hier op in ga dan kun je blijven wachten. Jullie beweren toch dat het in Nederland ook erg is, en komen vervolgens met een voorbeeld wat dus herkend en erkend is zoals ik al aangaf. Waar zijn de rest van de zaken dan waar jullie het over hebben?

  Houdt de eigen, altijd vanaf de evenaar naar het noorden gaande pissigheid eens in de gaten, verpakt in wollig taalgebruik maar inhoudelijk altijd een vraag. Niets geen expertise, persoonlijke rancune om wat voor reden dan ook daar lijkt het veel meer op in al die stukjes opgeklopte proza van jullie.

 5. ‘Alleen wat roepen zonder oplossing is niet comme il faut’
  Nee, een hoop nutteloze vragen stellen zonder antwoorden ook niet.

 6. ik ben het trouwens helemaal eens met dit stuk.
  de elite families zijn rijk geworden en blijven rijk dankzij de onderdrukking van de zwakkeren in deze samenleving.
  het volk moet vooral dom en arm blijven, want anders hebben ze geen stemvee meer.
  het geld bepaald de uitslag van de verkiezingen.
  kortom:
  de kolonisatie komt niet vanuit Nederland, maar vanuit de maffia en elite families die hier de dienst uitmaken.
  Het simpele volk wordt steeds zand in de ogen gestrooid, door de zogenaamde conflicten met NL.
  het simpele volk is zo een 50% (schat ik in) en de elite zo een 10%.
  dus vaak hebben ze een meerderheid, als ze deze simpele figuren op halen met busjes uit de mundi en een briefje van 100 NAF geven…
  ik zou ook als ik niets had mijn stem verkopen…, dus waarom zij niet?
  die 100 naf per stem is heel rendabel gespendeerd voor de maffia….
  hoe houden we het volk simpel: oja, papiamants talig onderwijs…goed idee.
  van wie was dit idee?

 7. mee eens!!
  die 2 zijn eigenlijk 1 want ze ondertekenen altijd met 2 namen.
  een stel zonder conflicten?zonder meningsverschillen? zonder twijfels?altijd gelijk gestemd?
  Dat is pas echt eng.

 8. Een typisch Antilliaanse reactie: zij doen het ook, dus is het niet onze schuld en daarom hoeven we er niets aan te doen.
  Als je regelmatig zit te katten op Nederland waarom dan Nederland als voorbeeld nemen?

 9. “Alleen wat roepen zonder oplossing is niet zoals het moet”. Correct Aller, trek het je aan want als iemand in zijn stukjes alleen ,quasi intelligente, stellingen uitkraamt zonder oplossingen dan bent u dat.
  Tel het aantal vragen eens op welke u in uw stukjes stelt , massa’s ,en daarna het aantal oplossingen dat u aandraagt, nauwelijks.
  PS. U heeft over vele zaken een meming, hoe zit het eigenlijk met uw eigen balk….?

 10. Als wij ons laten omkopen als kiezers en politici moeten we dan niet met onszelf beginnen? Kunt u ons zeggen welke successen Nederland bereikt heeft in de strijd tegen vermenging van onder- en bovenwereld? U weet duidelijk meer dan wij, wij wachten dus in spanning uw onderbouwde successtory af, voor wat Nederland betreft. Vooral met het oog op goed voorbeeld doet goed volgen. En dat is nodig als u de invloed van de maffia op de eilanden wilt neutraliseren. Kunt u dan gelijk aangeven hoe dat volgens u zou moeten gebeuren? Wij willen boter bij de vis. Alleen wat roepen zonder oplossing is niet comme il faut. Renée van Aller&John de Vries

 11. Tja, het gebeurt in Nederland ook, maar daar probeert men er wat aan te doen en wordt het erkend en herkend. Hier niet, hier zit de staten voor een deel gevuld met verdachten en hebben de politici allemaal boter op het hoofd wat er zichtbaar afdruipt en we doen niets. Ja, we stemmen op dit soort figuren die de kans hebben gekregen om ons te kopen.

 12. Dat gebeurt in Nederland ook (recent Jos van Rey (politicus) en Aalsmeerse bloemenveiling). Is er onderling verband? Een Vandaag berichtte het volgende op 19 maart 2012. “Nederland is voor de maffia een geliefd toevluchtsoord en een van de belangrijkste landen voor cocaïnehandel en witwassen. Het probleem is zo groot, dat de Nationale Recherche met de FIOD en de Belastingdienst onderzoek gaat doen naar de werkwijze en invloed van de maffia. Een speciaal team moet een strategie bedenken de organisatie te ondermijnen. De maffiaorganisatie uit de Italiaanse regio Calabrië is met tientallen en wellicht zelfs met honderd leden actief in Nederland. Ze zitten in de grootschalige drugshandel en worden verdacht van wapenhandel, witwassen, oplichting van Nederlandse bedrijven en fraude. Vooral de verwevenheid van boven- en onderwereld baart de overheid zorgen. Er zouden ‘indicaties’ zijn die ‘mogelijk duiden op het verwerven van een positie binnen de overheid’ door de ‘Ndrangheta.” Nederland lijkt niet goed toegerust om de maffia te bestrijden in Nederland. Zou dat in de rest van het Koninkrijk dan wel lukken en waarom? De vergelijking uit Lukas 6:41-42 gaat misschien wel op? “En waarom geef je zoveel aandacht aan de splinter in een anders oog en de balk in je eigen oog zie je niet?” Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties