Op de vraag vanuit de Curaçaose samenleving zijn al jaren diverse stichtingen, organisaties en particuliere initiatieven in Nederland actief met het verzamelen en het verschepen van goederen en materialen naar Curaçao. Het betreft bruikbare goederen die gebruikt zullen worden ten behoeve van onderwijs, sociaal cultureel werk, jeugd- en jongerenwelzijn of de ouderenzorg.
Door jaren ervaring en een zeer uitgebreid netwerk, weten deze organisaties diverse Nederlandse instellingen (op het gebied van onderwijs, jeugd, ouderen en sociaal cultureel werk) aan zich te binden om bruikbare goederen en materialen ‘gratis af te staan’ voor de Curaçaose samenleving.
Deze bruikbare goederen en materialen worden afgestaan om verschillende reden:
- de afschrijvingsduur inmiddels verlopen is;
- men nieuwe goederen en materialen gaat aanschaffen;
- men vanuit ideële overwegingen een steentje wil bijdragen aan de behoeftes op Curaçao;
- de goederen en materialen daardoor (ook vanuit milieu oogpunt) een tweede leven krijgen.
Naar schatting worden jaarlijks duizenden euro’s aan goederen en materialen vanuit Nederland naar Curaçao verscheept. De organisaties, die dit regelen, doen het allemaal vanuit een vraag op Curaçao en allemaal op eigen kracht. Ze beschikken over een eigen netwerk zowel in Nederland als op Curaçao.
Daarnaast hebben zij hun eigen kanalen om de voorkomende problemen in het logistieke proces snel op te kunnen lossen. Zo worden er per organisatie duizenden euro’s uitgegeven om de goederen naar Curaçao te verschepen.
Krachtenbundeling
In onze ogen kan door een krachtenbundeling efficiënter en effectiever worden samengewerkt waardoor een kostenbesparing kan worden gerealiseerd voor alle betrokken partijen. Met als gevolg:
- Afstemming en een gecoördineerde inzameling in Nederland die leidt tot besparing op de verschepingskosten.
- Medewerking van de Curaçaose overheid als gesprekspartner om de regeldruk op dit gebied te doen verminderen.
- Samenwerking op het gebied van vraag en aanbod.
Wij zijn ontzettend benieuwd naar jullie eigen ervaringen en problemen in het verschepen van goederen richting Antillen! Zoals het inklaren van goederen of de hoge kosten van rederijen.
Wil jij jouw verhaal met ons delen, stuur ons een email met daarin de naam van het verscheepbedrijf en je verhaal naar: [email protected]
Bron: Persbericht Stichting Miss IQ
Het is toch belachelijk om te lezen dat er afgedankte rollators naar Curaçao verscheept worden.
Een rollator. Een simpel product. Aluminium buis afkorten ombuigen naar een hoek van 30- of 45 graden; lassen en wieltjes plus handvaten monteren. Klaar is Kees. Hetzelfde geldt voor schooltafels en stoelen.
Zet op Curaçao kleine fabriekjes op en laat die eenvoudige producten maken en exporteren. Zet een goed platform op voor export.
Gebruik de verscheping in omgekeerde richting. Van Curaçao náár Europa.
Zet een handelsnetwerk op om die producten van Curaçao náár Europa te verkopen. Dat is zinvol!
Maak mensen onafhankelijk en trots. Niet het omgekeerde!
Opheffen, al die stichtingen. Die zijn er alleen maar om eigen gevoelens van: “kijk eens hoe goed we zijn” te versterken.
Stuur expertise inplaats van doorgezakte ziekenhuisbedden, wankele schooltafels en vastlopende rollators.
Het creëren van bedelaars, die braaf dankjewel moeten zeggen, is niet zinvol.