26 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Top SOAW zelf verantwoordelijk

Minister Josepha slaat terug richting ambtelijke leiding

Josepha meent dat de ambtelijke top zelf verantwoordelijk is voor de problemen en ‘zich niet zoals te doen gebruikelijk dient te bedienen van politieke spelletjes en het creëren van foutieve percepties binnen de gemeenschap’.  FOTO ARCHIEF
Josepha meent dat de ambtelijke top zelf verantwoordelijk is voor
de problemen en ‘zich niet zoals te doen gebruikelijk dient te bedienen
van politieke spelletjes en het creëren van foutieve percepties
binnen de gemeenschap’.
FOTO ARCHIEF

 

- Advertentie -

Willemstad – Minister Sherwin Josepha hecht eraan voorop te stellen geen voorstander te zijn van ad-hocoplossingen die bovendien financieel kostbaar zijn; hij verwijst dan naar de wijze waarop de sectordirecteur van Sociale Ontwikkeling Arbeid en Welzijn (SOAW) het probleem binnen de voormalige Arbeidszorg tot nu toe heeft getracht op te lossen sinds haar aanstelling medio 2011.

De bewindsman reageert hiermee op het artikel ‘Josepha in het nauw’ eergisteren in het Antilliaans Dagblad gebaseerd op een brief van de ambtelijke top van het ministerie van SOAW.
De betreffende sectordirecteur heeft volgens hem sinds haar aanstelling gedurende 2011 zelf ‘verscheidene pogingen gedwarsboomd om tot een duurzame oplossing te komen van de problematiek’.

,,In plaats van kundige werknemers aan te trekken, kiest de betreffende sectordirecteur er telkens weer voor om persoonlijke bekenden in de vorm van voormalige collega’s aan te trekken, waarbij kundigheid en capaciteit allerminst voorop staan.”

Zo verweert Josepha (PS) zich tegen het managementteam van zijn ministerie, dat in een brief van 17 april de bewindsman er juist van beticht ‘onervaren medewerkers’ te willen aanstellen terwijl ‘vier ervaren medewerkers’ – met positieve adviezen van andere ministers – klaarstaan om in dienst te worden genomen.
Josepha meent dat de ambtelijke top zelf verantwoordelijk is voor de problemen en ‘zich niet zoals te doen gebruikelijk dient te bedienen van politieke spelletjes en het creëren van foutieve percepties binnen de gemeenschap’.

,,Immers, zo worden de problemen binnen het ministerie niet weggenomen of opgelost. Integendeel, ze worden zo alleen nog maar groter gemaakt.”

Op de door de ambtenaren aangevoerde problematiek, namelijk een chronische achterstand in de verwerking van de aanvragen voor werkvergunningen – onder andere voor het arbeidsintensieve HDX Turnaround 2013 project van de Isla – gaat hij niet in.
Minister Josepha wijst ‘op het feit’ – zo schrijft hij aan deze krant – dat het gehele managementteam van SOAW tussen eind 2010 en begin 2011 ‘tegen alle regels in’ akkoord is gegaan met het ‘op onzorgvuldige, onrechtmatige en ondoelmatige wijze’ veranderen van het businessplan.
Dit businessplan is de basis waarop het ministerie dient te zijn ingericht, met al haar primaire, ondersteunende en vergunningprocessen.
De top van SOAW heeft, opnieuw naar het oordeel van Josepha, ‘geheel tegen alle regels’ organisatiekundige basisprincipes en afspraken met het CGOA (centraal georganiseerd overleg ambtenaren) het businessplan van SOAW gewijzigd.

,,Ging het originele businessplan bijvoorbeeld nog uit van twee sectoren, het nieuwe businessplan gaat ineens uit van drie sectoren, met alle kosten, personele consequenties en systeemproblemen die dit alles met zich meebrengt, zonder dat over dit soort consequenties is nagedacht.
Ook dit is medeoorzaak van de problemen binnen de sector Arbeid vandaag de dag.”

Dit maakt dat de huidige directeur van de sector Arbeid ‘zelf direct medeverantwoordelijk is voor de huidige situatie en niet in staat is gebleken de sector op een deugdelijke manier te managen’, luidt het oordeel van de bewindsman.
Tot slot wijst de minister erop dat uit vrijwel alle documentatie die voorhanden is, blijkt hoe vanaf begin 2012 de problemen binnen het ministerie van SOAW zich langzaamaan zijn gaan manifesteren en opbouwen, ruim vóór Josepha’s aanstelling per 2013.
De brief van de ambtelijke leiding is ondertekend door

  • de secretarisgeneraal,
  • de beleidsdirecteur,
  • de sectordirecteur Arbeid,
  • de sectordirecteur Sociale Ontwikkeling en
  • de interim-sectordirecteur Familie & Jeugd.

Zij schrijven als managementteam minister Josepha ‘herhaaldelijk over de ernstige gevolgen van het uitblijven van de vier ervaren medewerkers’ te hebben ingelicht en niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de risico’s en consequenties ervan voor de landskas van Curaçao.
Ze voegen er tot slot aan toe als ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn ‘te staan voor sociale justitie’ en dat zij ‘moeten zorgdragen dat de procedures voor indienstneming conform de vigerende weten regelgeving’ in acht worden genomen.
De brief van de vijf topambtenaren van SOAW werd gericht aan de ministerraad door tussenkomst van minister-president Daniel Hodge.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -