26 C
Willemstad
• zaterdag 24 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...

DH | Governor receives first 19 of hundreds of National Decrees for justice workers

PHILIPSBURG--Caretaker Minister of Justice Anna Richardson sent out a press release on Thursday, an hour before midnight, stating that the Cabinet of Governor Ajamu Baly had confirmed...

AntilliaansDagblad | Arts Aida ontmoet hulpdiensten Sint Maarten

Philipsburg - Het management van Carnival Cruises organiseerde onlangs een rondleiding op het cruiseschip Aida uit Duitsland voor leden van de hulpdiensten van Sint Maarten. Stefan Luhrs, een...

AntilliaansDagblad | Geen dengue op Aruba

Oranjestad - Het Amerikaanse consulaat op Curaçao maakt er ten onrechte melding van dat er een uitbraak van dengue is op Aruba. Directie Volksgezondheid (DVG) bestrijdt dat...
- Advertisement -spot_img

Toch onderzoek naar MOTmeldingen

HomeMediaToch onderzoek naar MOTmeldingen

schotte-8-10122013Willemstad – Na de vele pogingen van Fundashon Akshon Sivil (FAS) om onderzoek te laten instellen naar ongebruikelijke transacties van oud-premier en huidig MFK-Statenlid Gerrit Schotte, is er gisteren dan daadwerkelijk actie ondernomen.

Op zes plaatsen werden gisteren doorzoekingen gedaan in verband met deze strafzaak, waarbij documenten en gegevensdragers in beslag zijn genomen.
In maart 2012 gaf de toenmalige regering Schotte in een persbericht aan dat het Openbaar Ministerie (OM) de meldingen samen met het MOT had onderzocht en in december 2010 tot de conclusie kwam dat er geen reden is voor een strafrechtelijk onderzoek op basis van deze meldingen.
schotte-10-10122013Navraag aan het OM, zowel door verschillende media als door pressiegroep Akshon Sivil, leverde niets op, procureur-generaal Dick Piar zweeg over de MOT-meldingen.
De geruchten werden hardnekkiger dat er helemaal geen onderzoek zou zijn gedaan, en FAS klopte bij de Ombudsman aan.
Toen ook dat niets opleverde werd een klaagschrift bij het Hof van Justitie ingediend, waarin alsnog een strafrechtelijk onderzoek werd afgedwongen.
Het onderzoek is nu gestart in opdracht van Piar, laat het OM weten.
Vorig jaar lekten er stukken uit over de MOT-meldingen.
Daaruit blijkt onder meer dat er meldingen waren van de Orco Bank aan het MOT.
In 2009 ontving Schotte op zijn bankrekening naast zijn salaris van 5.979,54 gulden als Eilandsraadslid regelmatig cheques – waaronder opvallend van pompstationketen Vanddis – en waren er ook diverse cashstortingen.
Schotte’s levenspartner, Cicely van der Dijs, is directeur van Vanddis.
Vorig jaar deed Centrale Bank-president Emsley Tromp aangifte van vermeende betalingen door premier Schotte met cheques van Vanddis.
schotte-9-10122013Dit kwam Tromp op een zware publieke aanval te staan van Cicely’s vader, Papito van der Dijs. Volgens opgave van de bank was Schotte in die periode naar eigen zeggen behalve (full time) Eilandsraadslid, ook ‘entrepreneur’ en ‘personal consultant’.
In die laatste hoedanigheid kreeg hij volgens de ‘situatiebeschrijving’ van de bank verschillende cheques van Vanddis uitgeschreven op zijn naam.
Bij de cheques ging het om bedragen variërend van 10.000, 15.000, 25.000 en 35.000 gulden; het dubbele of soms bijna het zesvoudige van zijn gewone salaris als Raadslid.
Bij de cashstortingen ging het soms om bedragen van 12.500 en 19.000 gulden per maand.
Maar er was ook eens een cashstorting van 30.000 gulden.

,,Hij zegt dit bedrag geleend te hebben van iemand”, aldus de beschrijving in de MOT-melding.

Daarna volgden op één dag overboekingen van 17.000 en bijna 22.000 gulden ten gunste van de International School, waar Schotte een kind op heeft.
Naast Orco waren er ook vragen aan en antwoorden van onder meer Girobank, Banco di Caribe, PSBBank (Postspaarbank) en de MCB.
Volgens Akshon Sivil betreft het in totaal meer dan 50 MOT-meldingen waarmee in totaal zo’n 800.000 gulden is gemoeid.
Het ging veelal om substantiële cashstortingen op rekeningen van Schotte gedurende de periode dat hij gedeputeerde was.
De hoogste cashstorting op de rekening van Schotte is een bedrag van 50.000 gulden.
Tijdens een tweede aangifte die in oktober 2012 tegen Schotte werd gedaan bij Piar, worden bankstukken van Cicely van der Dijs aangehaald.
Die waren via de website Curaleaks gelekt.
Daaruit zou blijken dat er in oktober 2010 via het bedrijf B Plus Giocolegale LIM, gelieerd aan Francesco Corallo, geldbedragen werden gestort die werden doorgesluisd aan Schotte.

 

Aanvulling Aangifte Tegen Schotte d.d. 31-10-2012

Aangifte Schotte Aanvulling BAB 16 Oktober 2012

 

Aangifte Schotte d d 18 September 2012  109 Pagina’s

bron: Antiliaans Dagblad
Documenten: Dossier Schotte ( Knipselkrant Curaçao)

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties