25.9 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

PBC | Zomertijd in Nederland

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zomertijd is dit weekend weer ingegaan in Nederland. In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur vooruit gezet en...

Column Youp | Stropdas

En opeens zijn de dassen in het nieuws. Aan alle talkshowtafels verschenen dassendeskundigen om te praten over de ondermijnende dieren die de NS een enorme financiële strop...

NTR | Arubaanse Elize helpt slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Melissa Stamper Bij het zien van de beelden van de aardbeving in Turkije en Syrië, wilde de 8-jarige Elize eerst zelf in een vliegtuig stappen om daar te...
- Advertentie -

NTR | Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

John Samson Gearresteerd worden omdat je als man hakken en make-up draagt tijdens carnaval? Op Curaçao beschuldigt Nathan (28) de politie van homofobie. “Mijn vertrouwen in de politie...

PBC | Sociaal-Economische Raad Curaçao keurt nieuwe gokwet goed maar blijft kritisch

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Sociaal-Economische Raad van Curaçao heeft de nieuwe gokwet, de Landsverordening op de Kansspelen, goedgekeurd, maar blijft kritisch en pleit voor volledige transparantie. De...

PBC | Strandgangers opgelet: Portugees oorlogsschip gesignaleerd aan zuidkant van Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur waarschuwt voor de aanwezigheid van het Portugees oorlogsschip aan de zuidkant van Curaçao. Bezoekers van het strand...

PBC | CBCS: Vertraging economische groei verwacht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) voorspelt dat de economische groei in de monetaire unie in 2023 zal vertragen, vanwege een verwachte...
- Advertentie -

Toch onderzoek naar MOTmeldingen

schotte-8-10122013Willemstad – Na de vele pogingen van Fundashon Akshon Sivil (FAS) om onderzoek te laten instellen naar ongebruikelijke transacties van oud-premier en huidig MFK-Statenlid Gerrit Schotte, is er gisteren dan daadwerkelijk actie ondernomen.

Op zes plaatsen werden gisteren doorzoekingen gedaan in verband met deze strafzaak, waarbij documenten en gegevensdragers in beslag zijn genomen.
In maart 2012 gaf de toenmalige regering Schotte in een persbericht aan dat het Openbaar Ministerie (OM) de meldingen samen met het MOT had onderzocht en in december 2010 tot de conclusie kwam dat er geen reden is voor een strafrechtelijk onderzoek op basis van deze meldingen.
schotte-10-10122013Navraag aan het OM, zowel door verschillende media als door pressiegroep Akshon Sivil, leverde niets op, procureur-generaal Dick Piar zweeg over de MOT-meldingen.
De geruchten werden hardnekkiger dat er helemaal geen onderzoek zou zijn gedaan, en FAS klopte bij de Ombudsman aan.
Toen ook dat niets opleverde werd een klaagschrift bij het Hof van Justitie ingediend, waarin alsnog een strafrechtelijk onderzoek werd afgedwongen.
Het onderzoek is nu gestart in opdracht van Piar, laat het OM weten.
Vorig jaar lekten er stukken uit over de MOT-meldingen.
Daaruit blijkt onder meer dat er meldingen waren van de Orco Bank aan het MOT.
In 2009 ontving Schotte op zijn bankrekening naast zijn salaris van 5.979,54 gulden als Eilandsraadslid regelmatig cheques – waaronder opvallend van pompstationketen Vanddis – en waren er ook diverse cashstortingen.
Schotte’s levenspartner, Cicely van der Dijs, is directeur van Vanddis.
Vorig jaar deed Centrale Bank-president Emsley Tromp aangifte van vermeende betalingen door premier Schotte met cheques van Vanddis.
schotte-9-10122013Dit kwam Tromp op een zware publieke aanval te staan van Cicely’s vader, Papito van der Dijs. Volgens opgave van de bank was Schotte in die periode naar eigen zeggen behalve (full time) Eilandsraadslid, ook ‘entrepreneur’ en ‘personal consultant’.
In die laatste hoedanigheid kreeg hij volgens de ‘situatiebeschrijving’ van de bank verschillende cheques van Vanddis uitgeschreven op zijn naam.
Bij de cheques ging het om bedragen variërend van 10.000, 15.000, 25.000 en 35.000 gulden; het dubbele of soms bijna het zesvoudige van zijn gewone salaris als Raadslid.
Bij de cashstortingen ging het soms om bedragen van 12.500 en 19.000 gulden per maand.
Maar er was ook eens een cashstorting van 30.000 gulden.

,,Hij zegt dit bedrag geleend te hebben van iemand”, aldus de beschrijving in de MOT-melding.

Daarna volgden op één dag overboekingen van 17.000 en bijna 22.000 gulden ten gunste van de International School, waar Schotte een kind op heeft.
Naast Orco waren er ook vragen aan en antwoorden van onder meer Girobank, Banco di Caribe, PSBBank (Postspaarbank) en de MCB.
Volgens Akshon Sivil betreft het in totaal meer dan 50 MOT-meldingen waarmee in totaal zo’n 800.000 gulden is gemoeid.
Het ging veelal om substantiële cashstortingen op rekeningen van Schotte gedurende de periode dat hij gedeputeerde was.
De hoogste cashstorting op de rekening van Schotte is een bedrag van 50.000 gulden.
Tijdens een tweede aangifte die in oktober 2012 tegen Schotte werd gedaan bij Piar, worden bankstukken van Cicely van der Dijs aangehaald.
Die waren via de website Curaleaks gelekt.
Daaruit zou blijken dat er in oktober 2010 via het bedrijf B Plus Giocolegale LIM, gelieerd aan Francesco Corallo, geldbedragen werden gestort die werden doorgesluisd aan Schotte.

 

Aanvulling Aangifte Tegen Schotte d.d. 31-10-2012

Aangifte Schotte Aanvulling BAB 16 Oktober 2012

 

Aangifte Schotte d d 18 September 2012  109 Pagina’s

bron: Antiliaans Dagblad
Documenten: Dossier Schotte ( Knipselkrant Curaçao)

Advertentie

To Top

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -