25 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 05:25

Laatste reacties

- Advertentie -

Minister: In gesprek met vakbonden

Etienne van der HorstWillemstad – De regering is nog in gesprek met de overheidsvakbonden; een definitief besluit is nog helemaal niet gevallen over het pakket maatregelen dat verband houdt met de noodzakelijke reductie op de ambtelijke personeelskosten. Dit benadrukt minister Etienne van der Horst (PAIS) in een ‘intern communiqué’, vermoedelijk gericht aan de ambtenaren.

Dit communiqué werd gisteren uitgestuurd, op de dag dat de bonden zinspeelden op grote acties waarbij het hele apparaat plat komt te liggen.
Minister van der Horst wil duidelijk maken dat er gewoon nog met elkaar wordt gesproken en dat ‘nog niet is uitonderhandeld’.
Dus eventuele acties en/of stakingen zijn voorbarig, zo wil de bewindsman aangeven.
Van der Horst geeft wel toe dat de regering nu op het punt staat de onderhandelingen met de vakorganisaties te beginnen.
Maar wat tot nu toe aan de orde is geweest, zijn aftastende besprekingen; zowel in formele zin met de Centrale Commissie van Vakbonden (CCvV) als informeel met het zogeheten ‘Aanspreekteam’.
Het Sociaal Statuut, waar de bonden op hameren en waarin vanaf 2010 voor de komende jaren de rechten van het ambtelijke personeel staan vastgelegd, wordt gerespecteerd door het kabinet Asjes.
Maar de minister van Bestuur, Planning en Dienstverleningen (BPD) wijst er in het interne communiqué op dat ‘de omstandigheden zijn gewijzigd’ sinds de afspraken werden ondertekend. En het Sociaal Statuut biedt de mogelijkheid om dit in geval van veranderde omstandigheden open te breken.

Noodgedwongen kosten van personeel drukken
Zoals hij de bonden al heeft uitgelegd, licht de minister aan de ambtenaren zelf ook toe dat de regering eerst al de overheidsinkomsten heeft verhoogd en dat werd bezuinigd op materiaalkosten en subsidies, maar dat de regering nu noodgedwongen ook de personeelslasten moet drukken.
Zo niet, lopen deze op tot 556 miljoen gulden; ruim 31 procent van de hele landsbegroting.

,,Het bestedingspatroon ten aanzien van personeelskosten moet aangepast worden”, aldus Van der Horst.

Het voorgestelde pakket bevat onder andere

  • reductie van het vakantiegeld van 6 naar 3 procent gedurende twee jaar;
  • bevriezing van de indexering twee jaar lang;
  • het beëindigen van VUT met ingang van 1 januari 2014;
  • het verdubbelen van de loontreden binnen een loonschaal, waardoor de tredeverhoging de helft wordt van nu;
  • en verlaging van de pensioenpremie van 4 procent, waarvan 3 procent ten gunste van de overheid en 1 procent van de ambtenaar.
- Advertentie -

Daar staan ook tal van compenserende maatregelen tegenover.
Van der Horst wil vooral aangeven, aan de vooravond van mogelijke ambtenarenacties, dat hij ‘hoopt dat partijen de gesprekken voortzetten’ en dat de nu op te starten onderhandelen in net zo’n constructieve sfeer verlopen als het er tot nu toe aan toe ging.

bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

- Advertisement -

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -