27 C
Willemstad
• maandag 14 juni 2021 07:17

Laatste reacties

- Advertentie -

TK | Openbaar verhoor getuige Dick Niezing (Intertrust)


Parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies.

De Parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies doet naar aanleiding van de Panama papers onderzoek naar de werkwijze van trustkantoren en de fiscale adviespraktijk.

Vaste commissie

Parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies
De tijdelijke commissie verhoort in juni 23 deskundigen en getuigen en richt zich specifiek op twee afzonderlijke kwesties: – het doorsluizen van kapitaal via in Nederland gevestigde brievenbusfirma’s – het wegsluizen van particuliere vermogens naar buitenlandse doelvennootschappen.

Doel van de commissie

Nederland speelt een centrale rol in internationale fiscale structuren. Vooral de enorme in- en uitgaande financiële stromen via de zogenoemde bijzondere financiële instellingen trekken nationaal en ook internationaal de aandacht. De rol die de Nederlandse trustsector en de fiscale adviespraktijk bij deze financiële stromen spelen wordt bekritiseerd. Het doel van de parlementaire ondervraging is om meer inzicht te krijgen in de fiscale constructies en de rol die betrokken partijen daarbij spelen.

Verhoorschema

- Advertentie -

Bij een ondervraging is er, net als bij een enquête, een medewerkingsplicht en worden personen onder ede gehoord. Anders dan bij een enquête worden bij een ondervraging in principe geen schriftelijke inlichtingen of documenten gevorderd.

Wel wordt aan personen die worden verhoord, de gelegenheid geboden om een position paper aan de commissie toe te sturen en mogen zij bij aanvang van het verhoor een openingsverklaring afleggen.

Dag 1: woensdag 7 juni 2017
Thema: Fiscale constructies: grondslaguitholling, de omvang van offshore vermogens en geldstromen, het afzonderen van particuliere vermogens

9.30 uur: Joris-Jan Leenman: voorzitter Coördinatiegroep Taxhavens en Concernfinanciering van de Belastingdienst (opgeroepen als deskundige) en Ben van den Berg: lid van de Coördinatiegroep Taxhavens en Concernfinanciering van de Belastingdienst (opgeroepen als deskundige)
12.00 uur: Jan van Koningsveld: directeur van het Offshore Kenniscentrum (opgeroepen als deskundige)
14.30 uur: Ron van de Klashorst: voorzitter van de Coördinatiegroep Constructiebestrijding van de Belastingdienst (opgeroepen als deskundige) en Robert-Jan Roerink: lid van de Coördinatiegroep Constructiebestrijding van de Belastingdienst (opgeroepen als deskundige)

Dag 2: donderdag 8 juni 2017
Thema: Bevindingen Panama Papers, de regelgeving waar trustkantoren aan moeten voldoen, tekortkomingen van trustkantoren en de rol van het Openbaar Ministerie bij het bestrijden van fiscale constructies

9.30 uur: Jan Kleinnijenhuis: economieredacteur Trouw (opgeroepen als deskundige) en Siem Eikelenboom: onderzoeksjournalist bij het Financieele Dagblad (opgeroepen als deskundige)
12.00 uur: Willemieke van Gorkum: directeur Toezicht horizontale functies en integriteit bij de Nederlandsche Bank (opgeroepen als deskundige)
14.30 uur: Thomas Bosch: Officier van Justitie en landelijk coördinerend officier fraude van het Functioneel Parket (opgeroepen als deskundige)

Dag 3: vrijdag 9 juni 2017
Thema: Belastingontwijking vanuit een wetenschappelijk perspectief, transparantie over fiscale constructies en de rol van trustkantoren bij fiscale constructies

9.30 uur: Jan Vleggeert: universitair hoofddocent belastingrecht aan de Universiteit Leiden (opgeroepen als deskundige)
12.00 uur: Anne Scheltema Beduin: Executive director Transparency International Nederland (opgeroepen als deskundige) en Fritz Streiff: Project and Research Officer Transparency International Nederland (opgeroepen als deskundige)
14.30 uur: Gregory Elias: chairman United Trust Curaçao en bestuurder United Trust International Holdings B.V. (opgeroepen als getuige)

Dag 4: maandag 12 juni 2017
Thema: Fiscale structuren voor bedrijven

9.30 uur: Jan Favié: bestuurder en algemeen directeur van de Promogroup B.V. en U2 Limited (opgeroepen als getuige)
12.00 uur: Bartjan Zoetmulder: belastingadviseur en lid van het vastgoedteam bij Loyens & Loeff; voorzitter van de NOB-kerngroep Nederland Investeringsland (opgeroepen als getuige)
14.30: Ronald Posthumus: Business Unit Director bij Vistra Netherlands en voormalig bestuurder bij Alter Domus (opgeroepen als getuige)

Dag 5: dinsdag 13 juni 2017
Thema: De rol van het notariaat bij fiscale constructies
9.30 uur: Martin Jan van Mourik: emeritus hoogleraar notarieel recht en privaatrecht aan de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit Nijmegen; voormalig notaris (opgeroepen als deskundige)

Dag 6: woensdag 14 juni 2017
Thema: Werkwijze van en samenwerking tussen trustkantoren en belastingadviseurs

9.30 uur: Dick Niezing: Managing Director Intertrust Netherlands (opgeroepen als getuige)
12.00 uur: John Graham: partner bij Graham Smith & Partners en bestuurder Greyfriars Management Services (opgeroepen als getuige)

Dag 7: donderdag 15 juni 2017
Thema: Fiscale constructies voor vermogende particulieren en bedrijven

9.30 uur: Renate de Lange: partner Tax and Human Resource Services bij PwC (opgeroepen als getuige)
12.00 uur: Huug Braamskamp: Managing Director bij Citco Nederland B.V. (opgeroepen als getuige)
14.00 uur: Ruben Freudenthal: partner en belastingadviseur Private Clients bij Mazars en hoogleraar Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen (opgeroepen als getuige)
17.00 uur: Philippe Mol: Chief Commercial Officer en Director Private Office bij Van Lanschot Bankiers (opgeroepen als getuige)

Dag 8: vrijdag 16 juni 2017
Thema: Rol van trustkantoren en belastingadviseurs bij fiscale constructies en het toezicht op de trustsector

9.30 uur: Toine Manders: voormalig directeur van het Haags Juristen College (opgeroepen als getuige)
12.00 uur: Frank Sonsma: directeur Alea Management (opgeroepen als getuige)
14.30 uur: Guus Poelen: founding partner Infintax (opgeroepen als getuige)
17.00 uur: Frank Elderson: directeur toezicht pensioenfondsen, toezicht horizontale functies en integriteit, juridische zaken en nationale resolutie-autoriteit bij De Nederlandsche Bank (opgeroepen als getuige)

Bron: Tweede Kamer

Bron video: Tweede Kamer

Naschrift KKC

Voor de andere verhoren fiscale constructies, zie: https://debatgemist.tweedekamer.nl/zoeken?search_api_views_fulltext=Fiscale+constructies

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Bicentini wint met Canada eerste wedstrijd tegen Haïti

Persbureau Curacao Canada heeft in de tweede ronde van de kwalificatiefase voor het WK van 2022 in Qatar gewonnen van Haïti: 0-1. Het team met assistent-bondscoach Remko Bicentini...

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ | Edwin Timmer Willemstad - Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met...

Column Youp | Ruig van de richel

Begrijp ik nou dat de nieuwe dierenwet in eerste instantie voorschreef dat geen enkel beest de mogelijkheid mag worden ontnomen om natuurlijk gedrag te vertonen? Inmiddels is...

Column Hessels | Haleluja!

Door Armand Hessels In verschillende gelegenheden gaven zowel de regering als de beoogde nieuwe beheerder (Quanten) van het immense industrieterrein te San Nicolaas te kennen dat er halverwege...

PBC | Wie graaft in de grond van Sint-Eustatius vindt geschiedenis

Persbureau Curacao “Als je graaft in de grond van Sint-Eustatius, graaf je geschiedenis”. Sherees Timber is enthousiast over de ontdekking van een 17e eeuwse begraafplaats op het terrein...

NU | Curaçao begint tweede ronde WK-kwalificatie met kleine nederlaag

Curaçao is de play-offs in de tweede ronde van de WK-kwalificatie zaterdag (lokale tijd) begonnen met een 2-1-nederlaag tegen Panama. Dinsdag is de return in Willemstad. De ploeg...
- Advertentie -