NTR | Discussie IPKO over Venezuela loopt hoog op

Pieter Hofmann

IPKO 2017 | Pieter Hofmann

DEN HAAG – Met het toenemen van de spanningen in Venezuela neemt ook de druk op de Benedenwindse samenlevingen toe. Vandaag liepen op de eerste dag van het IPKO (Interparlementair Koninkrijkoverleg) in Nederland de gemoederen hoog op, vooral over de rol van het Koninkrijk bij de vluchtelingenproblematiek vanuit Venezuela.

Volgens Menki Rojer (Curaçao) komen er dagelijks 70 tot 100 Venezolaanse vluchtelingen aan land en zijn er inmiddels meer dan 5.000 die illegaal op het eiland verblijven. Ana Maria Pauletta (Curaçao): “We hebben het over een migrantenstroom voor een klein eiland.”

Per onderschepte vluchteling bereiken er volgens haar zeven man het eiland. Curaçao kan daardoor de toegenomen criminaliteit als gevolg van drugs- en wapensmokkel niet meer aan, zegt ze. Giselle McWilliam (Curaçao) vindt dat Nederland militair en politiek paraat moet staan. Volgens Rojer moet Nederland de eilanden bijstaan. Geen van hen maakt duidelijk op welke manier.

Verantwoordelijk
André Bosman (Nederland) vindt dat te makkelijk. “Als iedereen verantwoordelijk is, is niemand verantwoordelijk”, houdt hij de Caribische delegaties voor. Hij wil dat de Caribische landen hun eigen verantwoordelijkheden nemen om vervolgens te kijken waar het Koninkrijk moet bijspringen en op welke manier.

Daarop volgt een aanvaring tussen Pauletta en Bosman. Zij vindt de VVD’er ‘bagatelliserend’ en ‘ridiculiserend’ over de inbreng van de eilanden en hoe zij het probleem schetsen. Bosman voelt zich persoonlijk weggezet (zegt hij buiten bereik van de microfoon) en herhaalt dat de eilanden concreter moeten worden. Antje Diertens (Nederland) vindt dat alle delegaties in gesprek moeten om oplossingen te bedenken.

Asielwetgeving
Eerste Kamerlid Frank van Kappen (VVD) komt tussenbeide. Het Koninkrijk is verantwoordelijk voor Defensie, maar handhaving van mensenrechten, asielbeleid en uitzetting zijn landstaken. “Dat is gewoon zo. Maar er is ook nog de wil om elkander bij te staan”, zegt Van Kappen. “Alleen gaat Nederland het niet even oppakken. Een van de dingen die de (Caribische) landen kunnen doen, met name Curaçao, is de wetgeving op orde brengen.”

Daar raakt Van Kappen aan een heikel punt voor Curaçao: het land heeft nooit wetgeving in orde gemaakt. De UNHCR (Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties) behandelt asielaanvragen en plaatst de indiener bij toewijzing in een ander land, niet op Curaçao.

Aruba heeft wel asielwetgeving, maar ook daar zijn de zorgen groot. Volgens Evelyn Wever-Croes (Aruba) zijn er in de afgelopen maanden 1500 Venezolanen ‘achtergebleven’. “Dat is voor ons veel. We moeten afspraken maken in verband met het tekort aan ruimte.”

Bron: CaribischNetwerk/NTR

9 Reacties op “NTR | Discussie IPKO over Venezuela loopt hoog op

 1. De Nederlandse delegatie moet de negerhut van oom Tom tegenover zich gewaand hebben, met de halve analfabeten Pik Pisas en Menki Rojer, die in Nederland nog niet als vuilnisman aan de bak zouden kunnen komen maar op Curacao parlementslid konden worden.

 2. Pfffffffffff

  De ene maand onafhankelijkheid eisen en de andere maand weer het handje ophouden omdat je het niet alleen kan.
  Menki de gekke Henkie

 3. Abraham Mossel

  Is dit niet die Menky de vazal en trol van Ampolientje, die een paar maanden geleden nog de verkiezingen aan het terorriseren was, en liep te roeptoeteren dat de hollanders naar de hel konden lopen of zo iets, had toch iets met vuur te maken, curacao zal branden schreeuwde hij rond in opdracht van de maffia club van 12, valt mij nog mee dat de nederlanders met z’n stuk ellende aan 1 een tafel willen zitten. wat een bagger figuren die MFK en KdNT vazalen in de 1e kamer, de schoonmakers mogen wel goed de bekledings knopen na tellen, ze zijn er toe in staat om er een paar te stelen en aan hun leider te geven, met de woorden kijk eens heb ik toch nog wat goeds gedaan, ik heb knopen gejat.

 4. observator

  Het is waarschijnlijk makkelijker voor een Venezuelaanse illegale migrant om voet aan wal te krijgen op het eiland dan de obstakels te overwinnen voor een Nederlander die zich hier legaal wil vestigen. Maar nu het fout dreigt te lopen moeten natuurlijk wel de Nederlanders het probleem komen oplossen, eigen broek ophouden ho maar. Zelf met een plan komen om het probleem op te lossen, hoe bedoelt u ??

 5. Curaçao Independiente

  Er moet erkend worden dat de kustwacht niet genoeg capaciteit heeft om de hele kustgebied van Curaçao onder controle te hebben. Aan de andere kant aan land faalt de nodige controle ook, met name bij de baaien s’avonds. Dus zolang dit niet aangepakt wordt blijft, drugs, wapens en mensen toegang vinden op een illegale manier. Met in combinatie van de hoge werkeloosheid een goede voedingsbodem voor de criminaliteit. Dus mischien meer mensen laten opleiden en aannemen om een betere kustwacht te hebben en controle aan land. Wel zou de nieuwe regering beter inzichtelijk kunnen maken tot waar Curaçao capaciteit heeft bij calamiteiten, vluchtelingen opvangen, enz. wat basis zou kunnen worden van benodigde regelgeving. Nederland/EU weet nog steeds niet goed wat ze moeten doen met al de vluchtelingen uit de afrikaanse en midden oosten, ze probreren iets en gaandeweg wordt bijgestuurd, aangepast enz! Voor Curaçao en Aruba is ook een kwestie van uitzoeken, probreren, bijsturen enz.

 6. Het is gewoon overduidelijk dat wij hier niet weten hoe hier mee om te gaan en terecht denken dat Nederland dat wel weet aangezien men nu ook met het probleem te maken heeft-het is alleen als je domme mensen naar nederland stuurd -die niet weten hoe zelfs goed nederlands te spreken of hoe men zich in die kringen moet gedragen-dan krijg je deze situaties.

 7. Als mensenleven in het geding is het de plicht van iedereen om er voor te zorgen dat die mensen een bestaan waardige leven kunnen leiden.

  Dat is de recht van de mens en is universeel vastgelegd.

  https://www.amnesty.nl/encyclopedie/universele-verklaring-van-de-rechten-van-de-mens-uvrm-korte-versie

 8. Dacht dat we ons met Pik Pisas al genoeg belachelijk hadden gemaakt, maar nu hebben we ook nog Menki Rojer of all people gestuurd.

  https://knipselkrant-curacao.com//brief-van-rijn-rojer-functioneert-niet/

 9. caribbeancynic

  Het ene moment mag het Koninkrijk zich niet bemoeien met dingen waarvoor ze bevoegd is, het volgende moment moet het Koninkrijk zich wel bemoeien met dingen waarvoor het niet bevoegd is.
  Best wel ingewikkeld hoor, die Antillen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *