28 C
Willemstad
• vrijdag 24 september 2021 07:14

Laatste reacties

- Advertentie -

Tillii | Orco in wachtkamer Taams

Orco Bank in wachtkamer Taams
Orco Bank Curacao tijdelijk in wachtkamer van Taams Kliniek

PUNDA – Orco Bank is tijdelijk in de wachtkamer van Kliniek Dr. J. Taams beland. De bank mag de kliniek niet ontruimen en ook niet veilen, maar juist de ruimte tot begin februari geven om met een potentiële investeerder te kunnen onderhandelen.

In een verrassende actie probeerde Orco Bank vóór Kerst vorig jaar Kliniek Dr. J. Taams te ontruimen. De rechter in kort geding wees deze vordering af, waarna de bankdirectie hoger beroep aantekende in een poging het ziekenhuis toch vóór de jaarwisseling te ontruimen.

Het Hof van Justitie prikte hierna een datum in het nieuwe jaar voor de behandeling van de beroepszaak. Door dit verder procederen moest de bank gedwongen afzien van de veiling van zowel de terreinen als gebouwen van Taams.

- Advertentie -

Als klap op de vuurpijl zag Orco Bank zich toen ook nog genoodzaakt de veiling van de inventaris van de kliniek af te gelasten. Deze mocht niet door verkocht worden, omdar er hierop bodembeslag was van de Sociaal Verzekeringsbank (SVB) en de Curaçaose fiscus.

De kortgedingrechter was eind vorig jaar hard in zijn oordeel tegen de Orco-directie:

“…Te verwachten valt dat ontruiming van de kliniek zal leiden tot grote maatschappelijke problemen op Curaçaao. De patiënten die thans in de kliniek worden verzorgd, zullen dan door andere zorginstellingen in of buiten Curaçao moeten worden verzorgd, met grote maatschappelijke kosten tot gevolg, of onverzorgd moeten blijven.”

De rechter verder in wat lijkt op een hard tikje op vingers van de bank:

“Het Gerecht is er voorshands niet van overtuigd dat er gegadigden zijn die bij de openbare verkoop van de kliniek, na de door Orco Bank gewenste toewijzing van haar vordering, bereid zullen zijn hoge bedragen voor de kliniek te bieden. Een kliniek heeft immers specifieke kenmerken. Dit heeft naar algemene ervaringsregels een negatieve invloed op de waarde ervan op de vrije markt en op de bruikbaarheid ervan voor derden.

Mogelijkerwijs zal een door de bewindvoerder aan te dragen oplossing ook voor Orco Bank financieel gunstiger uitpakken dan het geval zou zijn, indien haar vordering zou worden toegewezen en vervolgens de kliniek openbaar zou worden verkocht.”

De beroepszaak van Orco Bank tegen Kliniek Dr. J. Taams zou gistermiddag plaatsvinden. Het kwam echter niet tot een inhoudelijke behandeling. Het Hof van Justititie heeft na afwegingen van de belangen van zowel Orco als Taams, besloten het beroep aan te houden tot begin februari. Hierbij krijgt de kliniek de kans om de onderhandelingen met een potentiële investeerder af te ronden en werd Orco Bank tijdelijk tot de wachtkamer verbannen.

- Advertisement -

De partijen ontmoeten elkaar weer op 4 februari en aan de hand van de informatie verstrekt aan het Hof, zal dan besloten worden over verder procederen of niet.

Bron: Tillii

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Nieuwe minister Economische Ontwikkeling wil bureaucratie aanpakken

De nieuwe minister van Economische Ontwikkeling Ruisandro Cijntje wil de economie van Curaçao weer gaan stimuleren. Zo maakte hij bij zijn aantreden bekend. Cijntje noemde daarbij de bureaucratie...

ParadiseFM | Èxtra en VPCO distantiëren zich van verdachte video op Facebook

De Èxtra en de VPCO distantiëren zich van een verdachte video op Facebook. Op Facebook circuleert een petitie om een donatie te doen voor de slachtoffers van...

ParadiseFM | Curaçao Tourism Authority gaat onder huidige regering niet door

Er komt geen Curaçao Tourism Authority (CTA) tijdens de huidige regeringsperiode. Dat zei voormalig minister van Economische Ontwikkeling Ruthmilda Larmonie-Cecilia tegen de Amigoe. De nieuwe regering ziet...

AntilliaansDagblad | Extra vluchten naar Bonaire vanuit de Verenigde Staten

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines breiden hun vluchten naar Bonaire voor de komende maanden uit. Dat maakt Tourism Corporation Bonaire (TCB)...

NTR | Caribsch Netwerk Churandy Martina over professionele sport Curaçao: ‘Je ziet vooruitgang’

Kim Hendriksen WILLEMSTAD – Het is voor het eerst dat zoveel Curaçaose sporters hebben meegedaan aan de Olympische Spelen in Tokyo: negen kwalificeerden zich tegenover vier in 2016....

DH | Government, NRPB respond to SMHDF funding request issue

PHILIPSBURG--Government and the National Recovery Program Bureau (NRPB) responded on Thursday to press statements issued to the media recently regarding St. Maarten Housing Development Foundation’s (SMHDF’s)...
- Advertentie -