29 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Tijd dringt

HomeNieuwsTijd dringt

Minister Josepha van Sociale Ontwikkeling krijgt over twee maanden van de Complementaire AOV Commissie advies over hoe de bezuinigingen op het ouderdomspensioenstelsel AOV en de ziektekostenverzekering zo ingericht kunnen worden dat de pijn voor minderbedeelden het zachtst is.

Tegelijkertijd zegt een andere minister, Jardim van Financiën, dat de bodem van ’s lands schatkist in zicht is en mogelijk al in april wordt bereikt – áls maatregelen uitblijven.

Maatregelen die tot doel hebben de uitgaven te verminderen en de inkomsten te verhogen. Tot die eerste categorie behoren de hervorming van het onbetaalbaar geworden AOV-systeem en de introductie van een gezondere basisverzekering omdat anders de zorgkosten niet meer kunnen worden gedekt.
Nu al staat vast dat bij ongewijzigd beleid de sociale verzekeraar SVB in augustus de pensioenen niet meer uit reserves – laat staan uit reguliere premies – kan uitkeren.

SVB-tekorten komen automatisch voor rekening van de overheid die wettelijk verplicht is deze met algemene (belasting)middelen aan te vullen.
Maar de overheid komt zelf al tekort.
De problematiek is niet nieuw. Het leidde vorig jaar zelfs tot een aanwijzing van de Rijksministerraad om de openbare financiën van Curaçao, amper twee jaar na het verkrijgen van de felbegeerde autonome status, op orde te brengen.

Na de val en daarna het ontslag van het kabinet Schotte, het aantreden van de tussenregering Betrian en het smeden van een nieuwe coalitie, lag de politieke besluitvorming lange tijd stil.
Alle ogen zijn daarom gericht op het transitiekabinet Hodge, dat zes maanden de tijd heeft gekregen.
Dat de door PS-leider Wiels naar voren geschoven minister Josepha de allerzwaksten in de samenleving wil ontzien, is begrijpelijk en goed, maar daarover moet nú een besluit vallen en niet pas als over twee maanden advies wordt verkregen, met alle vertragingen van dien voor de zich al lang voortslepende wetgevingstrajecten.

Zijn collega minister Van der Horst van Bestuur doet het anders: in zijn onderhandelingen met de ambtenarenbonden over de basisverzekering wacht hij niet totdat er een akkoord is over de ambtenaren, om zo te voorkomen dat het hele pakket vertraging oploopt.
Los van het feit dat hiermee twee soorten burgers worden gecreëerd, gewone mensen en ambtenaren, haalt ook hij niet de noodzakelijke bezuinigingsdoelstelling.

De tijd dringt.
Voor regeerders en voor overheidskas.
Langer dralen kan niet, anders valt straks helemaal niets of niemand te ontzien

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties