32 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 11:31

Laatste reacties

- Advertentie -

Tijd dringt

Minister Josepha van Sociale Ontwikkeling krijgt over twee maanden van de Complementaire AOV Commissie advies over hoe de bezuinigingen op het ouderdomspensioenstelsel AOV en de ziektekostenverzekering zo ingericht kunnen worden dat de pijn voor minderbedeelden het zachtst is.

Tegelijkertijd zegt een andere minister, Jardim van Financiën, dat de bodem van ’s lands schatkist in zicht is en mogelijk al in april wordt bereikt – áls maatregelen uitblijven.

Maatregelen die tot doel hebben de uitgaven te verminderen en de inkomsten te verhogen. Tot die eerste categorie behoren de hervorming van het onbetaalbaar geworden AOV-systeem en de introductie van een gezondere basisverzekering omdat anders de zorgkosten niet meer kunnen worden gedekt.
Nu al staat vast dat bij ongewijzigd beleid de sociale verzekeraar SVB in augustus de pensioenen niet meer uit reserves – laat staan uit reguliere premies – kan uitkeren.

- Advertentie -

SVB-tekorten komen automatisch voor rekening van de overheid die wettelijk verplicht is deze met algemene (belasting)middelen aan te vullen.
Maar de overheid komt zelf al tekort.
De problematiek is niet nieuw. Het leidde vorig jaar zelfs tot een aanwijzing van de Rijksministerraad om de openbare financiën van Curaçao, amper twee jaar na het verkrijgen van de felbegeerde autonome status, op orde te brengen.

Na de val en daarna het ontslag van het kabinet Schotte, het aantreden van de tussenregering Betrian en het smeden van een nieuwe coalitie, lag de politieke besluitvorming lange tijd stil.
Alle ogen zijn daarom gericht op het transitiekabinet Hodge, dat zes maanden de tijd heeft gekregen.
Dat de door PS-leider Wiels naar voren geschoven minister Josepha de allerzwaksten in de samenleving wil ontzien, is begrijpelijk en goed, maar daarover moet nú een besluit vallen en niet pas als over twee maanden advies wordt verkregen, met alle vertragingen van dien voor de zich al lang voortslepende wetgevingstrajecten.

Zijn collega minister Van der Horst van Bestuur doet het anders: in zijn onderhandelingen met de ambtenarenbonden over de basisverzekering wacht hij niet totdat er een akkoord is over de ambtenaren, om zo te voorkomen dat het hele pakket vertraging oploopt.
Los van het feit dat hiermee twee soorten burgers worden gecreëerd, gewone mensen en ambtenaren, haalt ook hij niet de noodzakelijke bezuinigingsdoelstelling.

De tijd dringt.
Voor regeerders en voor overheidskas.
Langer dralen kan niet, anders valt straks helemaal niets of niemand te ontzien

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | ‘CFT’s suggestion to impose land tax is anti-local people’

PHILIPSBURG--Member of Parliament and United People’s Party faction leader Grisha Heyliger-Marten commemorated the late Dr. Albert Claudius Wathey on July 24 for his contribution to the growth...

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden...

AntilliaansDagblad | Begroting 2021 Aruba goedgekeurd

Oranjestad - Het parlement heeft vrijdagavond de begroting 2021 unaniem goedgekeurd. De AVP-fractie was niet aanwezig. Demissionair minister Dangui Oduber (MEP) van Toerisme, Volksgezondheid en Sport informeerde...

AntilliaansDagblad | Pisas krijgt wanhoopsbrief

Willemstad - Drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) zitten, hebben premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gevraagd...

AntilliaansDagblad | ‘Benzineprijs moet structureel omlaag’

Minister MEO en Ramon Chong spreken met pomphouders

PBC | Wanhopige brief: drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de cel zitten, vragen premier Curaçao om vrijlating

Persbureau Curacao Drie Venezolanen die op Curaçao worden vastgehouden, doen een wanhopige oproep aan premie Gilmar Pisas om vrij gelaten te worden. De drie zitten al tien maanden vast...
- Advertentie -