30 C
Willemstad
• vrijdag 1 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Ambtenaren buiten bvz

‘Landsverordening basisverzekering snel in Staten laten goedkeuren’

Willemstad – De concept-Landsverordening basisverzekering ziektekosten kan ter behandeling en goedkeuring naar de Staten. Dat is het gevolg van het akkoord dat gistermiddag is bereikt.

Minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Etienne van der Horst (midden) tekende gistermiddag het akkoord met de vakbonden SAP (uiterst links), Abvo (links), NAPB (rechts) en STrAF (uiterst rechts), waarin staat dat de ambtenaren voorlopig niet onder de basisverzekering vallen. FOTO JEU OLIMPIO ©2013
Minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Etienne van der Horst (midden) tekende gistermiddag het akkoord met de vakbonden SAP (uiterst links), Abvo (links), NAPB (rechts) en STrAF (uiterst rechts), waarin staat dat de ambtenaren voorlopig niet onder de basisverzekering vallen.
FOTO JEU OLIMPIO ©2013
- Advertentie -

Minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Etienne van der Horst is met de vakbonden overeengekomen dat de ambtenaren vooralsnog niet onder de basisverzekering zullen vallen.

,,Door de ambtenaren er nu uit te laten krijgen we de mogelijkheid om de wet aan de Staten aan te bieden om hem vast te stellen zodat hij zo snel mogelijk in werking kan treden”

, aldus Van der Horst.
Toch geeft de minister aan dat er verder onderhandeld zal worden, want er zal bezuinigd moeten worden.

,,We kunnen geen twee categorieën burgers hebben.
Het zal in stappen gaan, maar het staat buiten kijf dat er ook bij de ambtenaren iets moet gebeuren”

, aldus de minister.

Terwijl de Staten nu aan zet zijn om deze landsverordening zo snel mogelijk aan te nemen, zal Van der Horst er alles aan doen om er alsnog met de vakbonden uit te komen.
De politievakbonden SAP en NAPB, de douanevakbond STrAF en ambtenarenvakbond Abvo houden vast aan het Sociaal Statuut dat regelt dat de ambtenaren er tot 2015 niet op achteruit gaan.

,,Dat is getekend in 2010, maar inmiddels zijn de omstandigheden twee jaar later anders.
We zullen kijken wat er mogelijk is om het Statuut open te breken, maar het zal tijd vergen om die discussie te voeren”

, aldus Van der Horst.
Gekeken naar het overleg dat gisteren maar ook vorige week donderdag en vrijdag is gevoerd heeft de minister het gevoel dat er binnen de vakbonden wel begrip is voor de huidige economische situatie.

,,De bonden hebben wel zicht voor de realiteit.
Wel is het zo dat ze nou eenmaal dat Sociaal Statuut in handen hebben, waarin naar de leden toe iets is toegezegd.”

Toch zal er ook bij de vakbonden begrip moeten zijn voor de vereiste bezuinigingsmaatregelen – Van der Horst spreekt liever van herstelmaatregelen – om het gat in de begroting te dichten.

Doordat de ambtenaren voorlopig niet onder de basisverzekering vallen, zal deze maatregel niet het gewenste effect opleveren, realiseert ook de minister zich.

,,Natuurlijk niet, er valt een groep weg.
Daarom is het zaak om deze groep er alsnog zo snel mogelijk bij te krijgen.”

Over eventuele andere maatregelen heeft Van der Horst nog niet met zijn collega-ministers gesproken.
Secretaris Cees van Nieuwamerongen van het College financieel toezicht (Cft) kan nog niet al te diep ingaan op de genomen stappen gisteren, maar liet zich wel ontvallen:

,,Als een maatregel niet de gewenste besparingen zal opleveren, moet de regering op zoek naar andere besparende maatregelen.”

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Curaçao haalt opgelucht adem: gevreesde storm blijft uit

Storm Bonnie zou flink gaan huishouden op Curaçao, Bonaire en Aruba, zo werd de afgelopen dagen gewaarschuwd, maar uiteindelijk liep het allemaal met een sisser af. De...

PBC | Eilanden lijken te ontsnappen aan ‘storm Bonnie’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De eilanden lijken te ontsnappen aan storm Bonnie. Nadat het weersysteem vanochtend met een enorme snelheid richting de eilanden trok, nam de kans op...

PBC | Vermiste man gevonden door drone in Jan Thiel

Persbureau Curacao Securitybedrijf Jan Thiel Security heeft vanmiddag een levenloos lichaam aangetroffen nadat met een drone naar de vermiste Wladimir Wanga werd gezocht. De 44-jarige Curaçaose man werd...

ParadiseFM | Toke de Keda vervroegd

De toke de keda is vervroegd naar 11 uur ‘s ochtends. Dat betekent dat iedereen die geen vitale functie beoefent om 11 uur thuis moet zijn. De...

Democracy now! | Wednesday, June 29, 2022

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...
- Advertentie -
- Advertentie -