28 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 22:29

Laatste reacties

- Advertentie -

Ambtenaren buiten bvz

‘Landsverordening basisverzekering snel in Staten laten goedkeuren’

Willemstad – De concept-Landsverordening basisverzekering ziektekosten kan ter behandeling en goedkeuring naar de Staten. Dat is het gevolg van het akkoord dat gistermiddag is bereikt.

Minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Etienne van der Horst (midden) tekende gistermiddag het akkoord met de vakbonden SAP (uiterst links), Abvo (links), NAPB (rechts) en STrAF (uiterst rechts), waarin staat dat de ambtenaren voorlopig niet onder de basisverzekering vallen. FOTO JEU OLIMPIO ©2013
Minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Etienne van der Horst (midden) tekende gistermiddag het akkoord met de vakbonden SAP (uiterst links), Abvo (links), NAPB (rechts) en STrAF (uiterst rechts), waarin staat dat de ambtenaren voorlopig niet onder de basisverzekering vallen.
FOTO JEU OLIMPIO ©2013

Minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Etienne van der Horst is met de vakbonden overeengekomen dat de ambtenaren vooralsnog niet onder de basisverzekering zullen vallen.

,,Door de ambtenaren er nu uit te laten krijgen we de mogelijkheid om de wet aan de Staten aan te bieden om hem vast te stellen zodat hij zo snel mogelijk in werking kan treden”

- Advertentie -

, aldus Van der Horst.
Toch geeft de minister aan dat er verder onderhandeld zal worden, want er zal bezuinigd moeten worden.

,,We kunnen geen twee categorieën burgers hebben.
Het zal in stappen gaan, maar het staat buiten kijf dat er ook bij de ambtenaren iets moet gebeuren”

, aldus de minister.

Terwijl de Staten nu aan zet zijn om deze landsverordening zo snel mogelijk aan te nemen, zal Van der Horst er alles aan doen om er alsnog met de vakbonden uit te komen.
De politievakbonden SAP en NAPB, de douanevakbond STrAF en ambtenarenvakbond Abvo houden vast aan het Sociaal Statuut dat regelt dat de ambtenaren er tot 2015 niet op achteruit gaan.

,,Dat is getekend in 2010, maar inmiddels zijn de omstandigheden twee jaar later anders.
We zullen kijken wat er mogelijk is om het Statuut open te breken, maar het zal tijd vergen om die discussie te voeren”

, aldus Van der Horst.
Gekeken naar het overleg dat gisteren maar ook vorige week donderdag en vrijdag is gevoerd heeft de minister het gevoel dat er binnen de vakbonden wel begrip is voor de huidige economische situatie.

,,De bonden hebben wel zicht voor de realiteit.
Wel is het zo dat ze nou eenmaal dat Sociaal Statuut in handen hebben, waarin naar de leden toe iets is toegezegd.”

- Advertisement -

Toch zal er ook bij de vakbonden begrip moeten zijn voor de vereiste bezuinigingsmaatregelen – Van der Horst spreekt liever van herstelmaatregelen – om het gat in de begroting te dichten.

Doordat de ambtenaren voorlopig niet onder de basisverzekering vallen, zal deze maatregel niet het gewenste effect opleveren, realiseert ook de minister zich.

,,Natuurlijk niet, er valt een groep weg.
Daarom is het zaak om deze groep er alsnog zo snel mogelijk bij te krijgen.”

Over eventuele andere maatregelen heeft Van der Horst nog niet met zijn collega-ministers gesproken.
Secretaris Cees van Nieuwamerongen van het College financieel toezicht (Cft) kan nog niet al te diep ingaan op de genomen stappen gisteren, maar liet zich wel ontvallen:

,,Als een maatregel niet de gewenste besparingen zal opleveren, moet de regering op zoek naar andere besparende maatregelen.”

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw patiënt overleden aan Covid op Curaçao

Persbureau Curacao Er is opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het gaat om een oudere vrouw die niet op de Intensive Care lag. De laatste keer dat een coronapatiënt overleed...

PBC | Actueel reisadvies Curaçao

Persbureau Curacao De kleurcode voor Curaçao is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Curaçao inreizen. Je moet je testbewijs...

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...
- Advertentie -