27 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 09:47

Laatste reacties

- Advertentie -

Terugkeer rust nodig op Bonaire

Minister Ronald Plasterk (PvdA) op archieffoto met oud-gezaghebber Lydia Emerencia, een van de vele voortijdig vertrokken bestuurders. FOTO NICO VAN DER VEN
Minister Ronald Plasterk oud-gezaghebber Lydia Emerencia, een van de vele voortijdig vertrokken bestuurders. Plasterk: Eilandsraad eerstverantwoordelijke om de bestuurlijke stabiliteit te waarborgen FOTO NICO VAN DER VEN

Den Haag – Het kabinet Rutte heeft gisteren in de ministerraad op voorstel van minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten vrijwel alle aanbevelingen van de commissie Van Gastel om de coördinatie binnen het rijk ten aanzien van Caribisch Nederland te verbeteren over te nemen.

Advertentie

- Advertentie -

De bewindsman die het rapport alsmede het al eerder via deze krant uitgelekte onderzoeksverslag van het bureau Inspectie, Signalering en Begeleiding gisteren met de reactie van het kabinet naar de Tweede Kamer stuurde, stond het Antilliaans Dagblad te woord.

Zou het kabinet tot dezelfde conclusies zijn gekomen als zich niet al die incidenten rond de Rijksvertegenwoordiger hadden voorgedaan?

,,Dat is een als-dan vraag die zich moeilijk laat beantwoorden. Maar ik denk dat wij los van de positie van de Rijksvertegenwoordiger sinds 10-10-‘10 geleerd hebben. In die eerste jaren moest er ontzettend veel gebeuren. De bestuurlijke drukte en de vele bezoeken hoorden bij de beginfase. Wij komen nu in meer een normale situatie.”

Wat gaan de eilanden daar van merken?

,,Het werken van het rijk, de ministeries maar ook de verhouding tussen de liaisons en de Rijksdienst Caribisch Nederland en de rol daarin van de Rijksvertegenwoordiger worden allemaal eenduidiger. De bestuurlijke drukte vanuit Den Haag zal, zoals de eilanden graag willen, verder afnemen. Wij gaan met meerjarenplannen werken die leidend zijn. Er komt meer structuur.”

Denkt u dat met de uitvoering van de aanbevelingen van de commissie Van Gastel de rust nu weerkeert rond de positie van de Rijksvertegenwoordiger?

,,Rust is een relatief begrip. Op Bonaire is er in de afgelopen jaren sprake van heel veel politieke onrust die lang niet altijd te maken had met het functioneren van de Rijksvertegenwoordiger. Op alle bestaande bestuurlijke functies hebben er wisselingen plaatsgevonden. Niet alleen de Rijksvertegenwoordiger, maar ook de gezaghebber en binnen het Bestuurscollege. Ook deze week is er weer een gedeputeerde afgetreden die er nog maar heel kort zat.”

Maakt u zich zorgen over die vele wisselingen?

,,Politieke stabiliteit is in het belang van iedereen op Bonaire. Ik zou willen dat de mensen daar, aan welke kant ze ook staan, iets zuiniger met elkaar zouden omgaan. Je mag en moet het soms ook met elkaar oneens zijn, maar dat zou er niet toe moeten leiden dat men elkaar over en weer voortdurend beschuldigt van integriteitsschendingen. Daar is niemand bij gebaat en de bevolking al helemaal niet.”

Bent u in de positie daar iets aan te veranderen?

,,Voor de politieke stabiliteit is in eerste instantie de Eilandsraad verantwoordelijk. Die kan er wat aan doen, ook de pers kan een rol spelen en maatschappelijke organisaties. Ik moet wat dat betreft als minister gepaste afstand bewaren. De oplossing ligt op het eiland zelf. Men moet zich bedenken dat het op deze manier erg onaantrekkelijk wordt voor mensen om een functie in het openbaar bestuur te bekleden. Als het in dit tempo doorgaat, is Bonaire op een gegeven moment door zijn bestuurders heen…”

Het ziet ernaar uit dat de vacature van Rijksvertegenwoordiger niet vervuld kan zijn voor de datum waarop Stolte vertrekt. Heeft u hem gevraagd een maandje of wat langer te blijven?

,,Nee, de heer Stolte heeft aangegeven per 1 mei te willen vertrekken. Ik verwacht dat we nog voor de zomer een nieuwe Rijksvertegenwoordiger kunnen benoemen. In de tussentijd kan de plaatsvervanger (de in oktober 2011 als waarnemend Rijksvertegenwoordiger aangestelde Julian Woodly van Sint Eustatius; red) het lopende werk doen.”

Is de opvolger van Stolte al in beeld?

,,De commissie Van Gastel heeft aanbevelingen gedaan voor een profielschets. Wij gaan op basis daarvan met de werving beginnen. Conform de motie van de Tweede Kamerleden Hachchi/ Segers hanteren we daarvoor een transparante procedure. Wij streven ernaar die voor de zomer te hebben afgerond.”

 

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | Bazoer peinst niet over overstap naar nationale ploeg Curaçao

Lex Lammers | Algemeen Dagblad Riechedly Bazoer heeft Guus Hiddink en Patrick Kluivert tot de orde geroepen. De Vitessenaar peinst niet over een overstap naar het nationale team...

NTR | Steeds moeilijker om naar Aruba te vluchten; ‘we blijven het proberen’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse grens met Venezuela is ook de dichtstbijzijnde grens voor het hele Nederlandse Koninkrijk. En die wordt nu met Nederlandse hulp strenger dan...

DH | No sixth tranche liquidity support

THE HAGUE--Because Curaçao and St. Maarten for the most part are not complying with the conditions of the sixth tranche of liquidity support, the Kingdom Council of...

Ingezonden | ‘RdK en directeur De Lannoy in de fout’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | UD: drama overheidsbedrijf Gebe

Philipsburg - De partij United Democrats (UD) zegt dat een ander ‘drama’ lijkt te gaan plaatsvinden bij een overheidsbedrijf. Dit keer gaat het om nutsbedrijf Gebe, zo...

AntilliaansDagblad | Oud-minister Sevinger blijft vastzitten

Oranjestad - Oud-minister en parlementariër Benny Sevinger brengt de verkiezingen in gevangenschap door. De rechter-commissaris heeft zaterdag het schorsingsverzoek afgewezen. De beperkingen van de verdachte zijn wel...
- Advertentie -