29 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

Terugkeer rust nodig op Bonaire

Minister Ronald Plasterk (PvdA) op archieffoto met oud-gezaghebber Lydia Emerencia, een van de vele voortijdig vertrokken bestuurders. FOTO NICO VAN DER VEN
Minister Ronald Plasterk oud-gezaghebber Lydia Emerencia, een van de vele voortijdig vertrokken bestuurders. Plasterk: Eilandsraad eerstverantwoordelijke om de bestuurlijke stabiliteit te waarborgen FOTO NICO VAN DER VEN

Den Haag – Het kabinet Rutte heeft gisteren in de ministerraad op voorstel van minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten vrijwel alle aanbevelingen van de commissie Van Gastel om de coördinatie binnen het rijk ten aanzien van Caribisch Nederland te verbeteren over te nemen.

Advertentie

De bewindsman die het rapport alsmede het al eerder via deze krant uitgelekte onderzoeksverslag van het bureau Inspectie, Signalering en Begeleiding gisteren met de reactie van het kabinet naar de Tweede Kamer stuurde, stond het Antilliaans Dagblad te woord.

Zou het kabinet tot dezelfde conclusies zijn gekomen als zich niet al die incidenten rond de Rijksvertegenwoordiger hadden voorgedaan?

,,Dat is een als-dan vraag die zich moeilijk laat beantwoorden. Maar ik denk dat wij los van de positie van de Rijksvertegenwoordiger sinds 10-10-‘10 geleerd hebben. In die eerste jaren moest er ontzettend veel gebeuren. De bestuurlijke drukte en de vele bezoeken hoorden bij de beginfase. Wij komen nu in meer een normale situatie.”

Wat gaan de eilanden daar van merken?

,,Het werken van het rijk, de ministeries maar ook de verhouding tussen de liaisons en de Rijksdienst Caribisch Nederland en de rol daarin van de Rijksvertegenwoordiger worden allemaal eenduidiger. De bestuurlijke drukte vanuit Den Haag zal, zoals de eilanden graag willen, verder afnemen. Wij gaan met meerjarenplannen werken die leidend zijn. Er komt meer structuur.”

Denkt u dat met de uitvoering van de aanbevelingen van de commissie Van Gastel de rust nu weerkeert rond de positie van de Rijksvertegenwoordiger?

,,Rust is een relatief begrip. Op Bonaire is er in de afgelopen jaren sprake van heel veel politieke onrust die lang niet altijd te maken had met het functioneren van de Rijksvertegenwoordiger. Op alle bestaande bestuurlijke functies hebben er wisselingen plaatsgevonden. Niet alleen de Rijksvertegenwoordiger, maar ook de gezaghebber en binnen het Bestuurscollege. Ook deze week is er weer een gedeputeerde afgetreden die er nog maar heel kort zat.”

Maakt u zich zorgen over die vele wisselingen?

,,Politieke stabiliteit is in het belang van iedereen op Bonaire. Ik zou willen dat de mensen daar, aan welke kant ze ook staan, iets zuiniger met elkaar zouden omgaan. Je mag en moet het soms ook met elkaar oneens zijn, maar dat zou er niet toe moeten leiden dat men elkaar over en weer voortdurend beschuldigt van integriteitsschendingen. Daar is niemand bij gebaat en de bevolking al helemaal niet.”

Bent u in de positie daar iets aan te veranderen?

,,Voor de politieke stabiliteit is in eerste instantie de Eilandsraad verantwoordelijk. Die kan er wat aan doen, ook de pers kan een rol spelen en maatschappelijke organisaties. Ik moet wat dat betreft als minister gepaste afstand bewaren. De oplossing ligt op het eiland zelf. Men moet zich bedenken dat het op deze manier erg onaantrekkelijk wordt voor mensen om een functie in het openbaar bestuur te bekleden. Als het in dit tempo doorgaat, is Bonaire op een gegeven moment door zijn bestuurders heen…”

Het ziet ernaar uit dat de vacature van Rijksvertegenwoordiger niet vervuld kan zijn voor de datum waarop Stolte vertrekt. Heeft u hem gevraagd een maandje of wat langer te blijven?

,,Nee, de heer Stolte heeft aangegeven per 1 mei te willen vertrekken. Ik verwacht dat we nog voor de zomer een nieuwe Rijksvertegenwoordiger kunnen benoemen. In de tussentijd kan de plaatsvervanger (de in oktober 2011 als waarnemend Rijksvertegenwoordiger aangestelde Julian Woodly van Sint Eustatius; red) het lopende werk doen.”

Is de opvolger van Stolte al in beeld?

,,De commissie Van Gastel heeft aanbevelingen gedaan voor een profielschets. Wij gaan op basis daarvan met de werving beginnen. Conform de motie van de Tweede Kamerleden Hachchi/ Segers hanteren we daarvoor een transparante procedure. Wij streven ernaar die voor de zomer te hebben afgerond.”

 

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -