Telegraaf | Zikavirus bij 60 reizigers vastgesteld

Zikavirus bij 60 reizigers vastgesteld

Zikavirus bij 60 reizigers vastgesteld

DEN HAAG – In Nederland is sinds begin dit jaar bij zestig mensen het zikavirus vastgesteld, van wie ,,een klein aantal” zwangere vrouwen. Zij raakten allemaal besmet in het buitenland, blijkt uit actuele gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Volgens het RIVM zijn er waarschijnlijk veel meer mensen besmet geraakt, want maar een op de vijf mensen krijgt daadwerkelijk klachten na een besmetting. Hoe het nu is gesteld met de mensen die het virus opliepen, kon een woordvoerder van het instituut niet zeggen.

Het zikavirus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het bij ongeboren kinderen kan leiden tot hersenafwijkingen. De meeste mensen die besmet raken, herstellen binnen een week zonder ernstige problemen.

Verspreiding van het zikavirus in Nederland is onwaarschijnlijk omdat de verantwoordelijke muggen in ons land niet voorkomen. Mensen raken besmet door de steek van een bepaalde mug, maar in enkele gevallen is het virus ook overgebracht via seksueel contact.

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen om niet naar gebieden te gaan waar het virus heerst, als de reis niet noodzakelijk is. Mannen die in zo’n gebied zijn geweest, kunnen na terugkeer het beste minstens twee maanden lang veilig vrijen met hun zwangere vrouw. Ook adviseert het RIVM vrouwen met een zwangerschapswens om dit uit te stellen tot minstens een maand na terugkomst.

Het zikavirus komt momenteel in 48 landen voor, waaronder Brazilië, Aruba, Curaçao, Mexico en Jamaica.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *