Telegraaf | Weerzin op Curaçao tegen salarissen van half miljoen in semi-overheid

Edwin Timmer

Het betreft contracten die door vorige ministers zijn getekend en goedgekeurd, salarissen soms wel drie keer het salaris van premier Rutte @ 123RF

Op Curaçao groeit de weerzin tegen dikbetaalde directeuren van semi-overheden die, ondanks de woekerende armoede op het eiland, salarissen binnenharken van wel drie keer het salaris van premier Rutte.”

Met de lockdown door corona verdampte het Curaçaose inkomen uit toerisme, verloren duizenden hun baan en, om de overheidsfinanciën te redden, moesten ambtenaren zoals onderwijzers en vuilnismannen 12,5 procent op hun salaris inleveren. Dat zijn niet bepaald de breedste schouders op het eiland.

Solidariteit

„Uit solidariteit in deze crisis zouden juist de mensen die het meest verdienen veel meer moeten bijdragen”, zegt secretaris Gregory Wilson van de Algemene Bond van Overheidspersoneel (Abvo). De vakbondsbestuurder vindt jaarsalarissen van meer dan een miljoen Antilliaanse gulden (circa 500.000 euro) op een eiland van 160.000 inwoners ’niet goed klinken.’

Het was een schok toen vorig jaar de salarisstrookjes uitlekten van enkele aan de overheid gelieerde NV’s. Een topman van telecombedrijf UTS bleek 1,1 miljoen gulden mee naar huis te krijgen, zo’n 40.000 euro per maand. Een directeur van de Sociale Verzekeringsbank zat op vrijwel hetzelfde bedrag. Ook energiebedrijf Curoil en nutsbedrijf Aqualectra deelden topsalarissen uit.

Woede

De woede anderhalve week geleden tijdens een protest bij regeringsgebouw Forti richtte zich ook deels tegen die ambtelijke verrijking. „Wat ga je doen met 80.000 gulden per maand?”, sprak een demonstrant tegen het lokale Caribisch Netwerk. „En dan gaan ze het volk zeggen dat ze moeten inleveren? Dat is erg hoor.” Op het protest volgden plunderingen en brandstichtingen.

Minister Hensley Koeiman van Sociale Zaken zegt in gesprek met De Telegraaf dat de eilandregering werkt aan een Rhuggenaath-norm, vrij naar de Balkenende-norm. Hoge ambtenaren mogen straks niet meer verdienen dan 130% van een ministersalaris, dat zo’n 12.000 gulden ofwel 6000 euro per maand bedraagt. In verband met de coronacrisis besloten ministers overigens om een kwart op hun salaris te korten.

Twee sporen

Koeiman: „Die Rhuggenaath-norm willen we regelen langs twee sporen: via wetgeving en via de raden van commissarissen bij deze overheids-NV’s.” Zonder slag of stoot zal dat waarschijnlijk niet gaan. Het betreft immers contracten die door vorige ministers zijn getekend en goedgekeurd. Niets belet betrokken directieleden om via de rechter hun riante inkomens te verdedigen.

Op steun van de ambtenarenvakbond Abvo hoeven de directieleden echter niet te rekenen. Wilson: „Wij vertegenwoordigen hen niet. Zij hebben zelf over hun eigen arbeidsvoorwaarden onderhandeld.”

Overigens worden niet alleen topfuncties bij semi-overheden vorstelijk betaald. Ook het overige personeel geniet salarissen en extra voorwaarden die ver uitstijgen boven het gemiddelde (ambtelijke) inkomen op het eiland. Zo blijkt uit een publicatie uit april van accountantskantoor Deloitte Dutch Caribbean. Deloitte adviseert daarom om het volledige salarisbestand meer in overeenstemming te brengen met gewone werknemers in overheidsdienst.

Spectaculair

Tot de Rhuggenaath-norm is ingevoerd, blijven de inkomensverschillen binnen de Curaçaose overheid spectaculair. Een leerkracht in het basisonderwijs verdient tussen de 3600 en 5600 gulden per maand. Daar moet nu 12,5 procent af. Het uitgelekte inkomen van de top van de Sociale Verzekeringsbank ligt twintig keer hoger.

Bron: Telegraaf

Naschrift KKC

Salarisstrookjes advocaat Mirto Muray is de raadsman van de vier best betaalde directeuren van publiekrechtelijke organen, waarvan hun salariëring ooit door een minister is bepaald. Murray betwijfelt namelijk of de wijziging van de Code Corporate Governance de bevoegdheid geeft aan de minister om de arbeidsvoorwaarden van directeuren van overheidsgelieerde entiteiten te maximeren.

Eerder werd de Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten – die het parlement op 17 augustus 2016 had aangenomen en die die salarissen moesten limiteren, opmerkelijk genoeg ook al door de samenwerkende vakbonden geboycot: “Het is een interventie in de vrije onderhandelingen en dat is onacceptabel voor ons”, verklaarde de woordvoerder van de vakbonden Errol Cova toendertijd vaag.

“Deze wet verhindert de vakbonden in het nemen van een juridisch standpunt dat afwijkt van de overheid. Dat houdt in dat onderhandelen geen zin meer heeft, want uiteindelijk is het de overheid die bepaalt.” Volgens de vakbondsleider zou de Landsverordening internationale verdragen schenden , ‘omdat het recht op vrije onderhandelingen een recht is dat ‘het vakbondswezen na lange strijd heeft bemachtigd’.

Echter, het bleek destijds bemiddelaar en Grupo Sopi lid Stanley Betrian die de dikverdienende overheidsnv-directeuren de Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten voor een som van 1,8 miljoen tot nu toe voor 4 jaar vooruit wist uit te schuiven door de Landverordening tijdens de 2016 vakbondsrellen tussen de onderhandelingen te schuiven als agendapunt.

Later werd duidelijk dat Betrian en Cova in een één-tweetje samenspanden ten behoeve van Betrian’s mede-Sopileden Paul de Geus (UTS) en Franklin Sluis (BPT) en ook andere overheidsdirecteuren zoals Yamil Lasten (Curoil) en SVB directeur Philip Martis. De Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten bleek namelijk vooral betrekking te hebben op de volgende overheidsdirecteurs salarissen:

 • Paul de Geus (UTS en CTEX/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
 • Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
 • Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)
 • Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)

UTS CEO Paul de Geus nam in 2006 het roer van UTS over op benoeming van ex-communicatieminister Kenneth Gijsbertha conform ‘Gijsbertha-norm’ | AD 2006 08 03

UTS overheids-nv directeur Paul de Geus werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld het meest vorstelijk beloond met nafls 1.144.247 gulden per jaar. Dat is bijna 100.000 gulden bruto per maand: “geen commentaar” | Extra

SVB overheids-nv directeur Philip Martis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld eveneens vorstelijk beloond met nafls 1.125.666 gulden per jaar. Dat is iets minder dan 100.000 gulden bruto per maand: publiekmaking “ongehoord” | Extra

BPT overheidsdirecteur Franklin Sluis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 747.306 per jaar. Dat is iets meer dan 60.000 gulden bruto per maand: “Toen ik werd aangesteld, kreeg ik een salaris dat was vastgesteld. Ik heb daar nooit over onderhandeld”

Curoil overheidsdirecteur Yamil Lasten werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 827.704 per jaar. Dat is iets minder dan 70.000 gulden bruto per maand: “ik ga niet in op persoonlijke details”

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes

salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje

salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes

salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes

12 Reacties op “Telegraaf | Weerzin op Curaçao tegen salarissen van half miljoen in semi-overheid

 1. Toch niet zo gek dat Nederland maatregelen verlangt om deze dieven te korten op hun vorstelijke door de YdK bijeengebrachte miljoenensalarissen. Overigens moet je voor een salaris werken en is dat in deze gevallen wel aan de orde??
  Lekker businessclass met KLM de familie waar ook ter wereld bezoeken terwijl een groot deel van de bevolking in armoede leeft.
  Knops, zorg ervoor dat deze gasten 75% van hun salaris inleveren!! Als zij zo goed zijn vinden ze overal ter wereld een nieuwe baan!

 2. Misschien kunnen de stakers volgende keer staken en vreedzaam demonsteren bij de huizen van Yamil Lasten, Franklin Sluis en hilip Martis?

 3. Ambulant

  Wat gunnen we de makambas.
  Wat is hun en wat is ons.
  Jullie staan allemaal te praten over de Nederlanders maar feit is wat niet verkocht werd.
  Moest blijven
  Dat is realiteit

 4. Mocht het de ‘heren’ annex ‘Ladrones di nos Pueblo’ van de overheidsNV’s het gelukken hun juridische ‘gelijk’ bij de rechter te krijgen, dan staat het de Overheid geheel vrij een Noodwetgeving in te voeren. Die zal er dan alsnog voor zorgen dat aan deze brute en walgelijke vorm van diefstal en corruptie een einde wordt gemaakt. Kan dat? Ja. Rechtsgeldig? Ja. Goed nieuws? Ja, althans wel voor het volk, niet voor dieven en schurken.

 5. René Caderius van Veen.
  Velen zullen het omarmen. Ik ben er één van!

 6. Curacao revisited

  Als deze toppers echt zo goed zijn dan zullen ze geen moeite hebben om buiten Curacao een baan te vinden met een vergelijkbaar inkomen

 7. Laat ze naar een rechter gaan. Het hoogste orgaan bij een NV is de vergadering van aandeelhouders. En die benoemen en ontslaan directeuren. Dat moet dus snel kunnen.

 8. Ironisch is dat Gijsbertha nu met de Gijsbertha-norm komt terwijl hij het was die als dikbetaald voorzitter van de RvC van UTS tekende voor het miljoen salaris van Pauul de Geus.

  Philip Martis verdient al meer dan 30 jaar meer dan een miljoen bij de SVB, en geen enkele partij (van MFK tot PAR) heeft daar ooit wat aan gedaan.

  De YdK directeur is volkomen gek geworden.

  Zie ook Stephen Capella, die Girobank naar een faillissement leiden met duizenden gedupeerde rekeninghouders en honderden ontslagen, maar keerde zichzelf toch een bonus uit van 400,000 dollar.

  Waarvoor hij zich zo schaamde dat hij het naar zijn moeder in Panama liet overmaken.

  Met als omschrijving ‘aankoop Avalon software’.

  Waarvoor hij nog steeds niet vervolgd is, alleen zijn CPA titel is hij binnenkort kwijt.

 9. René Caderius van Veen

  Would changing the independent status of this island to that of the BES islands offer sufficient tools to put an end to these abuses?

 10. Curacao revisited

  Zouden de salarissen van Cbcs directie, ennia en girobank ook eens openbaar gemaakt kunnen worden? Ook graag pensioenen van chos Romero en Reinald curiel openbaar maken

 11. pumpkineater

  Hoe was/is het ook al weer ?
  O ja, we leven in een crisistijd.
  In crisistijd neem je crisis maatregelen.
  Regering, waar wacht je op ????
  Neem (nood)maatregelen ( NU ) tegen die absurde salarissen.
  Wanneer deze “heren” naar de rechter stappen om hun “gelijk” te halen, laat ze. We leven in een democratie. Afwachten wat de rechterlijke uitspraak wordt.
  Ben benieuwd echter of ze dat doen. De grond (stoel) onder hun wordt steeds warmer………….

 12. Tja je zou denken dat die heren nu met een gevoel van ‘ingesmeerd met Pek en veren’ over straat gaan maar ik denk dat niets minder waar is.
  Een geste van hun zijde zal echt uitblijven als de salarissen aanvechtbaar zijn.
  Ondertussen blijven de overheids Nv’s / grote diensten ondermaatse service verlenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *